Hej.
Graficzna wersja Yast w Leap 16, została wycofana. Ale odniosłem wrażenie że wersja konsolowa nadal funkcjonuje. Czy ta wersja jest pełnoprawną wersją Yast czy jakąś okrojoną ? Jak twórcy, mogli odciąć się od historii. Naprawdę nie rozumiem. Pytam, bo zastanawiam się nad migracją. Całe szczęście, dostępne jest X11 jako opcja - dobre i to.
Hmmm. Temat jest długi i zawiły… tak samo jak w przypadku X11>Wayland, SysVinit>systemd, … ![]()
W przypadku Yast plotka głosiła, że głównym problemem był kod źródłowy w Ruby, ale kilkukrotnie było to dementowane i w którymś momencie ‘maintainers’ Yasta zaprzestali i tego bo stało się to nudne.
Z tego co wiem Yast ma się dobrze w Tumbleweed, ale ostatecznie jak nikt tego nie przejmie, to projekt zostanie kompletnie porzucony. A czy znajdzie się ktoś kto to przejmie? Moim zdaniem nie. I nie dlatego, jak niektórzy sugerują, że Ruby jest trupem (bo nie jest) ale dlatego, że są sprawdzone zamienniki. Może nie na wszystkie narzędzia wchodzące w skład Yast, ale na większość z nich, do tego są to narzędzia multi-platformowe znane i sprawdzone w innych dystrybucjach. Pamiętam jak z 10 lat temu szukałem jakiś frontend do administracji Debianem na ReadyNAS v2 (ten stary na SPARC nie ten z ARM) i zazdrościłem Fedorowcom właśnie Cockpit (użyłem wtedy Ajenti w wersji 1- dziś już chyba zapomniany).
Moim zdaniem Yast przestał być potrzebny bo młode pokolenie administratorów ma wstręt do konsoli, X-y powoli umierają przez co zdalny pulpit zaczyna być problematyczny i tu lukę wypełniają wszystkie webminowe narzędzia. Ale to moje zdanie i nie każdy musi się zgodzić. ![]()
Dzięki Michał za szybką kontrę. Fajnie że można na Ciebie liczyć. Jeśli Yast ma się dobrze w Tumbleweed to chyba ostatecznie zdecydowałbym się na Slowroll, gdyż dla mnie sam TW to pole minowe. Poza tym mniej kłopotliwe jest, zbudowanie przeze mnie pakietu na OBS dla TW czy SR, niż dla 16.
PS. Pakiet stal się nudny ? Wydawało by się że porzucone pakiety zdarzają się tylko w Debianie ![]()
Cześć! Baaardzo długo nie korzystałem z OpenSuse, ale pamiętam, że Yast to było własnie to, co mocno wyróżniało ten system w moim spojrzeniu, na tle innych. Jak w takim razie, może zostać to rozwiązane inaczej, na tyle wygodnie jak jest za pomocą Yast?
Sam używam na desktopie Slowroll (przeskoczyłem z Tumbleweed jak tylko się pojawił, na Tumbleweed przeszedłem z Leap 42 bodajże) i służy mi do wszystkiego w tym do lekkiego grania (raczej starsze tytuły). Jedyny problem jaki z nim mam to odwieczny problem ze sterownikiem NVIDIA (RTX2070), ale tragedii nie ma - BTW. używam wersji open bo według planu docelowo tylko ta będzie rozwijana - pozostałe zostaną porzucone.
Do serwerów OpenSuse jakoś nie mogę się przekonać. Od jakiegoś roku w ramach testu mam na Proxmoxie równolegle do Debian+Podman taki lustrzany serwer MicroOS+Podman i co jakiś czas jest z nim jakiś mały problem - nic czego nie da się naprawić, ale na tę chwilę polecałbym ten pierwszy. ![]()
Hej! Mnie OpenSuse przekonał za drugim podejściem. Pierwszy raz zainstalowałem go jeszcze z płyty CD dołączonej do jakiejś gazety (chyba “Enter”) i było to coś koło wersji 6 i szału nie było… porzuciłem.
Za to kilka lat później, polecono mi na usenecie, coś koło wersji 11 i szczerze to nie Yast mnie przekonał (choć bez niego byłoby to trudniej ogarnąć) a logiczne połączenie i skonfigurowanie, wtedy chyba używany był yum i migawek pod LVM (teraz to samo robi zypper + btrfs).
Pamiętam jak kilka lat później śmiałem się w twarz Minciarzom gdy w końcu doczekali się namiastki tego w postaci Timeshift. ![]()
Ech… fajnie powspominać.
Co do samego Yast to jednego “scyzoryka” nie ma. Jest kilka mniejszych narzędzi - głównie Cockpit, Myrlyn i Agama.
Tak z ciekawości. Swego czasu jak główny programista Nouveau, został zatrudniony przez Nvidia. W celu stworzenia otwartego sterownika dla Linuksa, pod marką Nvidia. To czy ten nowy sterownik jest już dostępny ? I jak piszesz, ma zastąpić zamkniętą wersję ? NIe , nie mam co prawda żądnej działającej karty Nvidia - mam w starym piecu niedziałającą, ale to inna para kaloszy. Pytam tak z ciekawości, bo widze że jesteś obeznany.
Hej.
Oooo jeszcze dużo mazutu upłynie w Wiśle zanim ten sterownik ujrzy światło dzienne. ![]()
Z tego co wiem nouveau pozostanie w takiej formie jak jest i będzie wspierał wszystko sprzed ery GSP a wszystko co ma GSP (czyli Turing i nowsze) będzie działało z nowym sterownikiem nova.
Na razie dla Touring i nowszych zalecane jest używanie nvidia-open-driver-G06.
https://rust-for-linux.com/nova-gpu-driver
https://docs.kernel.org/gpu/nova/core/todo.html
Aktualne porównanie nouveau i proprietary 580 (różnice między proprietary i open są niewielkie)
https://www.phoronix.com/review/nvidia-nvk-linux-618-mesa-26
Znakiem tego, ja ze swoim GTX 1060, będę mógł się schować w krzaki i jedynie podglądać OpenSuse… Dawniej korzystając na Samsung RC530 nie udało się mi zainstalować sterownika. Teraz postanowiłem wrócić do OpenSuse i ku mojemu zaskoczeniu, instalacja dla tego gtx’a przebiegła wzorowo, a wydajność jest mega. Zapomniałem już jak ten system potrafi być szybki i stabilny.
Podpytam tu, bo gdzie indziej nie bardzo mogę: dlaczego nie mam możliwości utworzenia nowego tematu na forum?
Nie pamiętam teraz jakie warunki dokładnie trzeba spełnić i nie mogę nigdzie znaleźć w FAQ, ale pamiętam, że od razu po założeniu konta też nie mogłem otwierać tematów. Po jakimś czasie zaczęło działać - chyba jakiś anty-spam.
Jaki rodzaj błędu dostajesz przy próbie założenia tematu?
Ooo! Widzę, że już działa ![]()
tak działa i zapewne działało tylko, tematy zakłada się na głównej stronie, wybierając w dalszej kolejności, ich umiejscowienie.
This topic was automatically closed 30 days after the last reply. New replies are no longer allowed.