Wyczerpana cierpliwość

Przy próbie uruchomienia instalatora dla Slowroll, proces instalacji zatrzymuje sie przy inicjowaniu systemu. Proces dochodzi do UDEV i … cisza
Mimo że czekałem dłuższą chwilę, nic już się nie działo. Sprzęt to 12 letni notebook Acera. Nie wiem, może powinienem wcześniej wybrać, inicjacje przez Grub2 ?

Z jakiego iso korzystałeś? (wersja, data)
Pomijając problemy z uszkodzonym iso czasem jakaś wersja może sprawiać problemy na konkretnym sprzęcie. Czasem wystarczy przestawić coś w BIOSie/EFI jak np. opcje ACPI (możesz poszukać w sieci po konkretnym modelu czy ogólnie nie ma problemów z Linuxem).

Możesz spróbować różnych wersji iso/instalatora. W zasadzie to w tej chwili masz kilka opcji.

Zobacz czy najnowsza wersja NET zadziała - iso jest małe.
https://download.opensuse.org/slowroll/iso/openSUSE-Slowroll-NET-x86_64-Media.iso

Jeśli nie zadziała to jest jeszcze Agama

Jak to zawiedzie i działa Leap albo Tumbleweed to zostaje jeszcze migration-tool.

Hej.
Wersja iso: openSUSE-Slowroll-DVD-x86_64-Build44.6-Media.iso, czyli sprzed miesiąca. Coś mi świtało w głowie, aby ściągnąć nowe iso. Ale leń to leń. Dziękuję za polecenie wersji NET. Fajnie że w końcu coś z tym zrobili, ponieważ wcześniej ten instalator nie działał dobrze. Odnośnie sprzętu. Jest to sprzęt typowo pod Linuksa. Stawiam na nim różne dystrybucje nigdy nie miałem z nim większych problemów - no może poza znikającym bluetooth. Staram się z reguły sprawdzać sumy kontrolne, ale wiadomo czasami wieczorami…człowiek przymula.
Pozdraiwam

Więc tak, wcześniej próbowany Build 44. tym razem uruchomiłem przez Grub 2. Jednak efekt był taki sam, jak przy trybie „normalnym”.
Odnośnie instalatora NET - to chyba w zasadzie nic się nie zmieniło. Po pobraniu obrazu systemu przez instalator – długi czas czarny ekran. A w efekcie, ukazał się BIOS z możliwością restartu. Po czym, uruchamia się system z dysku SSD – jednak nie jest to w żaden magiczny sposób zainstalowany Slowroll.
Agama czy Leap 16.0 – póki co sobie odpuszczę. A do Slowroll powrócę za jakieś pół roku. Na testowej maszynie, po testuję co innego.