Witam,
korzystając z XFCE liveUSB zainstalowałem, na 32-bit PC, OS Tumbleweed (i686).
System się zainstalował, sieć www działa (teraz piszę w przeglądarce pod Tumbleweed), jednak nie mogę wykonać żadnej aktualizacji systemu. Wyskakują błędy:
sudo zypper dup
Odświeżanie usługi 'service'.
Wystąpił problem podczas pobierania pliku indeksu repozytorium dla usługi 'service':
Błąd pobierania (curl) dla 'https://software.opensuse.org/repo/repoindex.xml?cookies=0':
Kod błędu: HTTP response: 400
Komunikat błędu: The requested URL returned error: 400
Proszę sprawdzić, czy podany adres URI jest poprawny i dostępny.
Odświeżanie usługi 'service_1'.
Wystąpił problem podczas pobierania pliku indeksu repozytorium dla usługi 'service_1':
Błąd pobierania (curl) dla 'https://software.opensuse.org/repo/repoindex.xml?cookies=0':
Odświeżanie usługi 'service_2'.
Wystąpił problem podczas pobierania pliku indeksu repozytorium dla usługi 'service_2':
Coś się w końcu dzieje
Właśnie ikonka aktualizacji systemu pokazała mi 1131 aktualizacji. Uruchomiłem aktualizację. Miejmy nadzieję, że po jej (oby bezbłędnym) zakończeniu błędy pokazane w pierwszym poście już nie będą się pokazywać.
Dam znać.
Jeżeli będziesz aktualizował system w czasie aktualizacji repozytoriów, to zawsze dostaniesz odmowę dostępu do nich - jak to pokazałeś w pierwszym poście.
Wystarczy trochę poczekać i po problemie.
A że Tumbleweed bardzo często aktualizuje repozytoria to bądź cierpliwy.
Niestety, ale mój problem nie jest związany z próbą aktualizacji “w czasie aktualizacji repozytoriów”.
Moje próby robiłem w przeróżnym czasie, czasami w kilka godzin po włączeniu komputera, gdy nie było u mnie żadnego ruchu na routerze i ciągle otrzymuję te same komunikaty błędu.
Choć po pierwszej dużej aktualizacji jest mały postęp, tj. po uruchomieniu Yast Software, pojawia się wprawdzie wcześniej pokazany komunikat błędu, jednak mogę potem instalować pakiety.
Natomiast aktualizację (już trzecią) zrobiłem klikając na ikonę aktualizacji na pasku powiadomień.
Niestety ciągle nie działa mi zypper dup (pojawiają się komunikaty błędu jak w 1. poście).
tumbleweed update
choosing latest version
switching from 20210121 to 20210126? [y/n] (y):
Repozytorium "Repozytorium główne (NON-OSS) (20210126)" jest aktualne.
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'Repozytorium główne (NON-OSS)[gotowe]
Repozytorium "Repozytorium główne (OSS) (20210126)" jest aktualne.
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'Repozytorium główne (OSS) (20[gotowe]
Repozytorium "Główne repozytorium aktualizacji" jest aktualne.
Repozytorium "openSUSE-20200925-0 (20210126)" jest aktualne.
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'openSUSE-20200925-0 (20210126[gotowe]
Repozytorium "openSUSE-Tumbleweed-Non-Oss (20210126)" jest aktualne.
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'openSUSE-Tumbleweed-Non-Oss ([gotowe]
Repozytorium "openSUSE-Tumbleweed-Oss (20210126)" jest aktualne.
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'openSUSE-Tumbleweed-Oss (2021[gotowe]
Repozytorium "openSUSE-Tumbleweed-Update" jest aktualne.
Odświeżono wszystkie repozytoria.
Wystąpił problem podczas pobierania pliku indeksu repozytorium dla usługi 'service':
Wystąpił problem podczas pobierania pliku indeksu repozytorium dla usługi 'service_1':
Wystąpił problem podczas pobierania pliku indeksu repozytorium dla usługi 'service_2':
nie ma komunikatów błędu, jak poprzednio (zakończyło się informacją, że system jest aktualny).
Zobaczymy czy uda się w ten sposób zrobić kolejną aktualizację systemu.
(Choć ciągle nie działa mi zypper dup - pojawiają się te same komunikaty błędu.)
Ty masz coś lepszego, ty masz **tumbleweed update.
**
19-Jan-2021, 10:11 Dostałeś ode mnie dwa adresy, przeczytaj co tam pisze, jeżeli nie rozumiesz to zapytaj.
Tak zrobisz teraz Update prawidłowo:
1.
tumbleweed update
Jezeli na końcu pokaże się ten Text → “There are some running programs that might use files deleted by recent upgrade. You may wish to check and restart some of them.
Run ‘zypper ps -s’ to list these programs.”
To zrób
zypper ps -s
To pokaże ci procesy które używają usuniętych plików - To nie jest takie ważne.
**Na koniec musisz twój system na nowo startować (zrestartuj komputer).
Niestety, pojawiła się kolejna aktualizacja i znowu to samo
Wszystko robiłem prawidłowo.
Tak jak wcześniej pokazałem w poście #7 komenda **tumbleweed update **poprawnie aktualizuje repozytoria, ale potem, przy próbie odświeżenia usługi ‘service’, pojawiają się błędy i do aktualizacji pakietów nie dochodzi. (I nie mam komunikatów, o których piszesz.)
Podobnie sprawa ma się z zypper dup .
Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje (może błąd opisany w SUSE?), ale na szczęście aktualizacje pakietów z poziomu ikonki powiadamiania o dostępnych aktualizacjach, przebiega prawidłowo. Więc poczekam - być może przy kolejnej aktualizacji problem z odświeżeniem usługi ‘service’ zostanie naprawiony.
Stan obecny chyba bez zmian.
Zrobiłem jak sugerujesz:
# tumbleweed update
choosing latest version
switching from 20210128 to 20210130? [y/n] (y):
Pobieranie metadanych repozytorium 'Repozytorium główne (NON-OSS) (20210[gotowe]
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'Repozytorium główne (NON-OSS)[gotowe]
Pobieranie metadanych repozytorium 'Repozytorium główne (OSS) (20210130)[gotowe]
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'Repozytorium główne (OSS) (20[gotowe]
Repozytorium "Główne repozytorium aktualizacji" jest aktualne.
Pobieranie metadanych repozytorium 'openSUSE-20200925-0 (20210130)' ....[gotowe]
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'openSUSE-20200925-0 (20210130[gotowe]
Pobieranie metadanych repozytorium 'openSUSE-Tumbleweed-Non-Oss (2021013[gotowe]
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'openSUSE-Tumbleweed-Non-Oss ([gotowe]
Pobieranie metadanych repozytorium 'openSUSE-Tumbleweed-Oss (20210130)' [gotowe]
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'openSUSE-Tumbleweed-Oss (2021[gotowe]
Repozytorium "openSUSE-Tumbleweed-Update" jest aktualne.
# zypper clean -a && zypper ref
Wszystkie repozytoria zostały wyczyszczone.
Pobieranie metadanych repozytorium 'Repozytorium główne (NON-OSS) (20210[gotowe]
Pobieranie metadanych repozytorium 'Repozytorium główne (OSS) (20210130)[gotowe]
Pobieranie metadanych repozytorium 'Główne repozytorium aktualizacji' ..[gotowe]
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'Główne repozytorium aktualiza[gotowe]
Pobieranie metadanych repozytorium 'openSUSE-20200925-0 (20210130)' ....[gotowe]
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'openSUSE-20200925-0 (20210130[gotowe]
Pobieranie metadanych repozytorium 'openSUSE-Tumbleweed-Non-Oss (2021013[gotowe]
Pobieranie metadanych repozytorium 'openSUSE-Tumbleweed-Oss (20210130)' [gotowe]
Pobieranie metadanych repozytorium 'openSUSE-Tumbleweed-Update' ........[gotowe]
Budowanie pamięci podręcznej repozytorium 'openSUSE-Tumbleweed-Update' .[gotowe]
# tumbleweed update
choosing latest version
already on 20210130
I dokładnie tak już było wcześniej, o czy pisałem w poście #10
W tym czasie ikonka powiadamiania o aktualizacjach nie wskazywała żadnych aktualizacji.
Po jakimś czasie (po ok godzinie) ikonka powiadamiania o aktualizacjach zaczęła pokazywać czekające aktualizacje. Wtedy ponownie wykonałem update i, co mnie dziwi, aktualizacje pakietów się nie wykonują.
# tumbleweed update
choosing latest version
already on 20210130
Zobaczymy co się będzie działo po restarcie PC.
Dam znać.
Po restarcie, gdy ikonka powiadamiania o aktualizacjach zaczęła znowu (po kilku minutach) pokazywać czekające aktualizacje, ponownie wykonałem update i znowu aktualizacje pakietów się nie wykonują.
# tumbleweed update
choosing latest version
already on 20210130
Czyżby tumbleweed update nie aktualizowało pakietów?
Aktualizację pakietów zrobiłem z poziomu ikonki o aktualizacjach.
# tumbleweed update
choosing latest version
switching from 20210128 to 20210130? [y/n] (y):
proponuje ‘tumbleweed update’ najnowszą wersję **20210130. **I pyte sie:switching from 20210128 to 20210130 (przełączyć albo nie przełączyć).
Twoja odpowiedź powinna być **y **(Yes). Jeżeli odpowiesz n (No) to będzie połączenie przerwane i ta stara wersja 20210128 pozostanie bez zmiany.
Jaka wersja jest aktualna pokazuje
tumbleweed status
Ty piszesz: *“Po jakimś czasie (po ok godzinie) ikonka powiadamiania o aktualizacjach
zaczęła pokazywać czekające aktualizacje. Wtedy ponownie wykonałem
update i, co mnie dziwi, aktualizacje pakietów się nie wykonują.”
*
Co chcesz tutaj aktualizować? Ty masz już aktualne Pakiety.
Wyłącz lepiej ikonkę.
Jeżeli chodzi o ten błąd “Komunikat błędu: The requested URL returned error: 400” To muszę się informować, ale tak jak to wygląda, nie ma on wpływu na aktualizacje.
Ty piszesz: *“Po jakimś czasie (po ok godzinie) ikonka powiadamiania o aktualizacjach
zaczęła pokazywać czekające aktualizacje. Wtedy ponownie wykonałem
update i, co mnie dziwi, aktualizacje pakietów się nie wykonują.”
*
Co chcesz tutaj aktualizować? Ty masz już aktualne Pakiety.
Wyłącz lepiej ikonkę.
Poznaje OS i może czegoś nie wiem, ale skoro wykonałem najpierw **tumbleweed update **(zatwierdzając domyślną opcję przełączenia na nową migawkę, tj. wybierając “y”), a po pewnym czasie pojawiła się ikonka informująca o ponad 100 pakietach czekających do aktualizacji, to zaktualizowałem te pakiety (ok 400 MB pobranych danych).
A po tej aktualizacji ikonka zmieniła status na “up to date”, co mówi mi, że wykonanie tej aktualizacji było konieczne, aby system był aktualny i taki status jest obecnie.
-rw-r--r-- 1 root root 95 Jan 13 23:47 service.service
-rw-r--r-- 1 root root 99 Jan 13 23:47 service_1.service
-rw-r--r-- 1 root root 99 Jan 13 23:47 service_2.service
pliki proszę przenieść na /home/Moje_Akty.
Jeżeli z Dolphin (Menedżer plików) nie umiesz to możesz w ten sposób:
Zamelduj się jako administrator a potem zrób
# mv /etc/zypp/services.d/* ~/
Te pliki będą przeniesione do twojego /home/Twój_home.
Po tej akcji powinny te trzy pliki się tutaj stracić. Sprawdź to w ten sposób