Night Light Broken in Plasma 6

Hi all…

Has anyone else noticed that the Plasma ‘Night Light’ function has quit working after the latest Plasma version update? (Tumbleweed, all updated including Plasma 6)

On my system, Night Light (which used to be called ‘Night Color’) will never dim the screen, even if set to "on always’.

This used to work flawlessly!

…just wondering if this is specific to my system, or a real bug in Plasma 6…

Any comments welcome!

-Richard

I am using Tumbleweed with actual Plasma6 too an I haven’t any problems with the nightlight.

It might be helpful to share your particular system and graphics details

inxi -SGa

I’m not certain, but the global theme and/or plasma style may also be relevant here perhaps?

cat ~/.config/kdeglobals | grep -i look
cat ~/.config/plasmarc

Something to try: Create a new ‘test’ user and then login as that user. Does ‘Night Light’ work for that user?

O.P. here…

I was about to give some info, but after system reset the Night Light function is working! Nevertheless, here we go…

rkruse@SUSE-Ryz7:~$ cat ~/.config/kdeglobals | grep -i look
rkruse@SUSE-Ryz7:~$ cat ~/.config/plasmarc
cat: /home/rkruse/.config/plasmarc: No such file or directory

Is this wrong? The first ‘cat’ returned nothing; the second returned “No such…”

Here is my 'System Info"

Operating System: openSUSE Tumbleweed 20240418
KDE Plasma Version: 6.0.4
KDE Frameworks Version: 6.1.0
Qt Version: 6.7.0
Kernel Version: 6.8.6-1-default (64-bit)
Graphics Platform: X11
Processors: 16 × AMD Ryzen 7 5800H with Radeon Graphics
Memory: 12.6 GiB of RAM
Graphics Processor: AMD Radeon Graphics
Manufacturer: AZW
Product Name: S5

Anyway it works now! If it aint broke…

Thax anyway!

-Richard

Me again - oops, forgot the inxi…

rkruse@SUSE-Ryz7:~$ inxi -SGa
System:
  Host: SUSE-Ryz7 Kernel: 6.8.6-1-default arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
    v: 13.2.1 clocksource: tsc avail: hpet,acpi_pm
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.8.6-1-default
    root=UUID=3f3a21e9-a81e-4498-8849-9b3cbdffdf7e splash=silent
    mitigations=auto quiet security=apparmor
  Desktop: KDE Plasma v: 6.0.4 tk: Qt v: N/A info: frameworks v: 6.1.0
    wm: kwin_x11 tools: xscreensaver,xscreensaver-systemd vt: 2 dm: SDDM
    Distro: openSUSE Tumbleweed 20240418
Graphics:
  Device-1: AMD Cezanne [Radeon Vega Series / Radeon Mobile Series]
    driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-5 code: Vega process: GF 14nm
    built: 2017-20 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 4
    speed: 16 GT/s ports: active: HDMI-A-1 empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-2
    bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 1002:1638 class-ID: 0300 temp: 39.0 C
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.12 with: Xwayland v: 23.2.6
    compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa
    dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
    s-diag: 582mm (22.93")
  Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-1 model: Philips PHL 323E7
    serial: UHB1819042310 built: 2018 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 70 gamma: 1.2
    size: 698x393mm (27.48x15.47") diag: 801mm (31.5") ratio: 16:9 modes:
    max: 1920x1080 min: 720x400
  API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
    device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: radeonsi x11: drv: radeonsi
    inactive: gbm,wayland
  API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 24.0.3 glx-v: 1.4
    direct-render: yes renderer: AMD Radeon Graphics (radeonsi renoir LLVM
    18.1.3 DRM 3.57 6.8.6-1-default) device-ID: 1002:1638 memory: 2.93 GiB
    unified: no
  API: Vulkan v: 1.3.280 layers: 1 device: 0 type: integrated-gpu name: AMD
    Radeon Graphics (RADV RENOIR) driver: N/A device-ID: 1002:1638
    surfaces: xcb,xlib


-Richard

Good to read that ‘Night Light’ is now working as expected. (BTW, the missing configs are not an issue.)

This topic was automatically closed 30 days after the last reply. New replies are no longer allowed.