Cześć!
Z terminala daję polecenie sshfs ja@obcy_serwer:/folder_zdalny /folder_lokalny daję Enter, podaję hasło i mam zamontowany folder.
Chciałbym, żeby taki folder montował się automatycznie podczas logowania do systemu. Tylko dla mojego użytkownika.
Podpowiecie co, jak i gdzie dopisać? Oczywiście loguję się podając hasło i nie chciałbym żeby było gdzieś dostępne dla innych użytkowników, czy w logach systemu.
Dziękuję przyjacielu za skrypt.
Niestety w Programach startowych w Gnome nie mam możliwości dodania własnej komendy, czy skryptu. Do wyboru mam tylko zainstalowane aplikacje.
Domyślam się, że skrypt zapisać w pliku cos_tam.sh, ale do jakiego pliku dopisać ten skrypt i jakim poleceniem albo w jakim pliku go umieścić?
Sieć Wi-Fi jest zapisana tylko dla mojego użytkownika, więc komputer nie łączy się z nią przed zalogowaniem, dopiero po uwierzytelnieniu. Przez to folder nie może się zamontować.
Teraz mam jeszcze jedno pytanie.
Jak opóźnić wykonanie komendy o np. 20 sekund po zalogowaniu?
Jakoś nie chce mi to chodzić. Jak wywołuję skrypt ręcznie to ładuje zgodnie z oczekiwaniami, ale jako autostart nie działa.
W folderze autostart są aplikacje dodane z poziomu menu graficznego, zainstalowane w systemie. Mają rozszerzenie .desktop, a w pliku zaczynają się od [Desktop Entry].
Może system nie uruchamia plików .sh?
Zrobiłem eksperyment i utworzyłem plik sshfs.desktop. Wygląda mniej więcej tak:
Rozwiązanie działało z siecią, z którą komputer łączył się przed zalogowaniem.
W sieci do której łączę się dopiero po zalogowaniu nie chciało działać.
W celu opóźnienia wykonania komendy musiałem dodać parametr delay_connect.