Zainstalowałem Leap Micro. Wszystko pięknie, tylko nie ma nawet Yast. Jest gdzieś jakiś tutorial jak ten system skonfigurować?
A no nie ma Yast. Yast jest super użyteczny, ale czasy się zmieniają…
Docolewo Yast zostanie zastąpiony przez Agama (w wielkim skrócie taki zmieniony/ulepszony Cockpit). Nowa filozofia i Transactional updates - poza tym, że instalacja i administracja z użyciem innych narzędzi konfiguracja pozostaje taka sama (włączjąc to Samba i NFS).
Ogólnie zmiany w stosunku do poprzedniej filozofii są duże, ale warto je poznać bo zmiany idą dużymy krokami i są nieuniknione. Nawet nazewnictwo dystrybucji ulegnie zmianie - SUSE nie podoba się openSUSE i “sugeruje” zmianę.
Trochę mało informacji w sieci jest.
Ktoś na niemieckim forum zapytał jak zainstalować Sambę i żadnej odpowiedzi nie dostał.
W standardowych repozytoriach samby nie widzę.
Gdzie szukać dodatkowych repozytoriów do Leap Micro?
Faktycznie nie ma serwera samby i ‘zypper search’ melduje, że jest tylko ‘samba-client-libs’. Jak nad tym pomyśleć to faktycznie ma to sens i jest to zgodne z nowym podejściem w tej dystrybucji. Nie zdawałem sobie z tego sprawy bo w moim homelabie używam sftp i czasem nfs.
Tak czy siak smaba jest dostępna jako kontener dla podman - właśnie sprawdziłem na jednej z virtualek z Leap Micro 6. Poniżej link z przykładem dla wersji 5.2 i nginx, ale zasada instalacji ta sama. Ogólnie cokolwiek działa pod docker czy podman powinno działać i tu.
Wysoko postawiona dla mnie poprzeczka.
Spróbuję w wolnej chwili powalczyć i zapewne podzielę się efektami lub ich brakiem.
This topic was automatically closed 30 days after the last reply. New replies are no longer allowed.