Leap 15.2/15.3 - Brother MFC5490 przestał drukować.

WItam
Jestem słabo zaawansowanym użyszkodnikiem Linuxa.
Mam zainstalowanego openSUSE Leap 15.3 na laptopie. Poprzednio - do wczoraj było to 15.2.
Mam podłączoną poprzez USB drukarkę Brother MFC-5490CN. Działało to bez problemowo - drukowanie i skanowanie. Kilka dni temu nagle nagle drukarka przestałą działać, możliwe że po wgraniu uaktualnień. Próbowałem przeinstalować sterowniki… bez efektu - dalej brak wydruku.
W końcu przeinstalowałem system robiąc uaktualnienie do 15.3 (co i tak miałem w planie). Dalej wszystko działa poza drukowaniem. Skaner - po zainstalowaniu działa bez problemów, Czytnik kart w drukarce tak samo.
Po zmianie połączenia na Ethernet - tak samo komputer widzi drukarkę - wykrywa i poprawnie instaluje sterowniki, ale nic nie drukuje.
Co mogę i jak mogę szukać?
W pliku /var/log/cups/error_log żadnych komunikatów o błędach nie widzę.

Spróbuj tak:
Zainstaluj aplikację system-config-printer.
Uruchom ją (System>Ustawienie drukowania), sprawdź czy drukarka jest widoczna, jeżeli tak to kliknij w jej ikonę i poustawiaj co trzeba. Sprawdź wydruk próbny.
Mniemam że zainstalowałeś najnowsze sterowniki ze strony Brothera - 5 szt.

Drukarka bez problemu jest widoczna - zarówno po USB jak i po Ethernecie. Mogę zmieniać jej ustawienia (jakość, format itd.).
Przy próbie wydruku strony testowej CUPS - nie ma reakcji - jest tylko komunikat “Strona próbna została wysłana jako zadanie 285” i cisza - nic, żadnych komunikatów, jakby szło w krzaki. Oczywiście na liście zadań wydrukowanych (ukończonych) jest…
Ciekawe się dzieje przy próbie wydruku strony testowej DRUKARKI - tej funkcji drukarka nie posiada!. Gdy to robię poprzez web-interfejs CUPS to drukarka wybudza się ze spoczynku, pokazuje przez pół sekundy komunikat “PRZYJMUJĘ DANE” i koniec. Przy próbie wywołania tego poprzez system_config - zamiast wysłania danych do drukarki otrzymuję błąd “Wystąpił błąd podczas działania serwera CUPS “client-error-bad-request”” i koniec, drukarka nie pokazuje żadnego działania.

5 szt? - do obsługi drukarki są tylko: 2. Są też 2 do skanera (DZIAŁA bez problemowo!) i 1 fax-owy. Wszystkie są bezpośrednio od Brothera.

Pozostaje ci sprawdzić czy na samej drukarce coś się nie przestawiło. Sprawdź wszystkie opcje po kolei czy są poprawne. Też miałem kiedyś problem z wydrukiem, nawet bios w drukarce podmieniłem, a okazało się że wystarczyło poustawiać na drukarce. Oczywiście ręcznie, przyciskami.

A sprawdź jeszcze czy serwis jest aktywny:

sudo systemctl status cups

Jeśli serwis jest aktywny to pozostaje Tobie zastanowić się czy masz zainstalowane 32-bit zależności dla sterowników Brothera. Nie wiem czemu działa skaner - może wymaga już nowszych bibliotek
W każdym bądź razie spróbuj zainstalować to (instalacja pociągnie za sobą zależności):

sudo zypper in libusb-0_1-4 libusb-0_1-4-32bit

Daj znać jak poszło, ponieważ zastanawiam się nad nową drukarką: Brother vs. HP

Drukarka, laptop i kabel pomiędzy są sprawne w 100% (założyłem stary dysk z Windą i poszło bez zająknięcia).
Serwis CUPS działa…
Zależności są…
… a dalej Mi nie działa :frowning:

Co do drukarek Brothera - używam od lat i polecam. IMHO solidna konstrukcja i dostępne instrukcje serwisowe :slight_smile: . Szybkość i jakość wydruku bez zastrzeżeń. Jeśli Ci zależy na kosztach, to albo stara, jeszcze bez chipa w kartridżach zamienniki można dostać na kilogramy ;), albo nowa z możliwością dolewania atramentów - ale wtedy taniego zakupu samej drukarki nie będzie.
HP współczesnych nie znam - nie wypowiadam się.

Jak po tych instrukcjach nie pójdzie, to nie wiem co…
https://help.brother-usa.com/app/answers/detail/a_id/165343/~/unable-to-print-opensuse---linux](http://<br /> https://help.brother-usa.com/app/answers/detail/a_id/165343/~/unable-to-print-opensuse---linux<br />)
Ale jakby co, to luknij jeszcze tu:
https://forums.opensuse.org/showthread.php/531271-Brother-printer-driver-installs-but-can-t-print/page3

Dzięki za recenzje, przyda się - jak już to ze stałym zasilaniem w tusz.

Ewidentnie masz spitolony system. Powiadasz że zrobiłeś aktualizację do 15.3, ale błąd z 15.2 został.
Spróbuj wyczyścić katalog temp, może tam jakiś babol siedzi.
Albo zrób czystą instalkę i po problemie. Na 15.3 Brother chodzi jak rakieta, sam od dawna używam sprzęt tej firmy bo jest najlepszy. :slight_smile:

Edit:
Możesz też sprawdzić czy nie ma jakiegoś syfu w plikach konfiguracyjnych KDE. Wejdź do Yast, załóż nowego użytkownika, potem przeloguj się na niego i sprawdź drukowanie. Jak będzie OK to podmień katalog .config u starego usera a nowego usuń.

A sprawdź jeszcze czy sterownik jest prawidłowo zainstalowany i odpowiednio skonfigurowany:

sudo egrep -i "name|model|filter" /etc/cups/ppd/*

Mam nadzieję że nie podłączałeś drukarki innej firmy, bo…
może okazać się gra nie warta świeczki, i jak twierdził Szwagier najlepsza opcja to instalacja na nowo całego systemu.

Siema ZWIK

Też mam brothera, ale nie tak wypasionego.
Poniższa instrukcja działa na tumbleweed. Powinna mieć zastosowanie dla leap
Za jednym zamachem ogarnia nam drukarkę i skaner.

Miałem pierypałki z drukiem i ze skanowaniem.

Rozwiązanie
Step 0 **sudo zypper in libusb-0_1-4 libusb-0_1-4-32bit sane tcsh libncurses5-32bit psutils xsane sane sane-backends simple-scan
**

**
Następnie standardowa instrukcja brother
**

Step1. Download the tool.(linux-brprinter-installer-..-.gz)

The tool will be downloaded into the default “Download” directory.
(The directory location varies depending on your Linux distribution.)
e.g. /home/(LoginName)/Download
Step2. Open a terminal window.
Step3. Go to the directory you downloaded the file to in the last step. By using the cd command.
e.g. cd Downloads
Step4. Enter this command to extract the downloaded file:
Command: gunzip linux-brprinter-installer-..-.gz
e.g. gunzip linux-brprinter-installer-2.1.1-1.gz
Step5. Get superuser authorization with the “su” command or “sudo su” command.
Step6. Run the tool:
**Command: bash linux-brprinter-installer-..- Brother machine name **
e.g. bash linux-brprinter-installer-2.1.1-1 MFC-J880DW
Step7. The driver installation will start. Follow the installation screen directions.

When you see the message "Will you specify the DeviceURI ?",
For USB Users: Choose N(No)

For Network Users: Choose Y(Yes) and DeviceURI number.
The install process may take some time. Please wait until it is complete.

wydruk testowy

następnie skrypt przeprowadza instalacje skanera
restart kompa
**

sprawdzamy model skanera

brscan-skey -l** DCP-145C :** brother3**:bus2;dev1 : USB ***
edycja**

*sudo nano /etc/sane.d/dll.conf *jeśli plik nie zawiera należy dopisać zgodnie z posiadanym modelem **brother2 brother3 lub brother4 zależnie od modelu
**
Restart kompa

Powinno działać (u mnie działa). Jeżeli nie działa
*
sudo sane-find-scanner*

efekt

*found USB scanner (vendor=0x04f9 [Brother], product=0x0206 [DCP-145C]) at libusb:011:002

sudo nano /etc/udev/rules.d/56-sane-backends-autoconfig.rules
*
efekt komendy sudo sane-find-scanner podstawić wedłóg wzoru

#Brother DCP-145C
ATTRS{idVendor}==“04f9”, ATTRS{idProduct}==“0206”, ENV{libsane_matched}=“yes”

zapisać

Restart kompa

Musi działać