Jak zaktualizować tumbleweed do stanu na dzień dzisiejszy

przy aktualizacji systemu (obijętnie czy spod odkrywcy czy zypper dup) jest info o instalacji ponad 360 pakietów. Po instalacji (lub w jej trakcie) następuje restart. Po restarcie można odpalić tylko waylanda - który jednak nie wyświetla żadnego pulipitu tylko czarny ekran i kursor, albo iceWM. Okno logowania jest okropne - nie przypomina tego spod KDE i pisze coś o niekompatybilnoci tematów pulpitu.
Jak zaktualizować poprawnie sytstem - na chwlę obecną cofnąłem zmiany migawkami.
Gdzieś tu na forum wyczytałem żeby pod iceWM znowu odpalić zypper dup żeby dokończył ale boję się że dalej utknę stąd prośba o pomoc i wskazówki
Czy ktoś to robił, jeśli tak to proszę o wskazówki - jestem nowym userem i przeszedłem z MX linux gdzie drażniło mnie brak ciągłości (nie można aktualizować systemu - co klika lat wymagany jest reinstall od zera) więc nie spotakłem się z takimi problemami. Dobrze że migawki działają bezbłędnie jednak chciałbym posiadać aktualnie możliwie najnowszy system a obecnie nie aktualizauję gdyż nie wiem co dalej. Ponoć KDE to sztandarowy pulpit tumbleweeda a tu takie wyboje przy iaktualizacji - brak de facto wejścia do KDE tylko jakiś wayland bez pulipitu alo iceWM i co dalej ???
Mój sprzęt to intel z wbudowaną grafiką intela - w zasadzie powinno wszystko działać (czytałem o problemach z nvidią i waylandem)
Przepraszam za lammerskie pytania ale nie mam do kogo zwrócić się o pomoc - liczę na wyrozumiałość

Hello, welcome. Link on english: HEADS-UP: Please upgrade Tumbleweed to 20240311 via zypper dup in a TTY - #8 by OrsoBruno

Thank you - it helped me and solved my problems.
Now I will be doing all the updates from TTY.

This topic was automatically closed 30 days after the last reply. New replies are no longer allowed.