Instalacja drukarki Brother DCP-J132W

Witam Wszystkich
Posiadam drukarko-skaner Brother DCP-J132W podłączoną bezprzewodowo do lokalnej sieci Wi-Fi. Wykorzystując stare dyski z odzysku po wymianie na SSD instalowałem na nich różne dystrybucje Linuxa: Mint, Ubuntu, Manjaro, Fedora, AntiX, Puppy, Elementary, Extreme, Zorin i OpenSUSE. W każdej z tych dystrybucji po pierwsze próbuję wykorzystać dostępne narzędzia do instalowania drukarek i skanerów. Zwykle drukarkę mogłem zainstalować automatycznie, ale skaner nie. Wyjątkiem chyba jest Zorin, którego twórcy pomyśleli o instalacji skanera. Jeżeli nie można zainstalować z wykorzystaniem tych narzędzi, to w ściągam sterowniki ze strony Brothera i uruchamiam skrypt, który instaluje zarówno drukarkę jak i skaner. O ile pamiętam to jedynie Manjaro wymagał jakichś dodatkowych działań, ale w końcu urządzenia zadziałały. Jedyną dystrybucją, gdzie nie działa drukarka jest OpenSUSE. Po uruchomieniu skryptu ze strony Brothera zadziałał jedynie skaner. Dodam, że używam leciwego już laptopa: Acer Aspire 5920. Drukarka jest widoczna zarówno pod YaST jak i pod http://localhost:631/printers/. Natomiast nie daje śladu przyjmowania danych po wysłaniu wydruku z OpenSUSE’a.
Proszę o pomoc.

Mówisz, że:

• używałes “skryptu od Brothera” - czy masz możliwośc wejść przez localhost:631, usunąć stary wpis i skonfigurować nowy dla Twojej drukarki?
  • drukarka jest sieciowa - czy ona ma stałe IP i czy masz możliwość zalogowania się do niej przez http(s)?

Może trzeba zainstalować nowsze pakiety do serwera cups i wszystkie potrzebne jemu biblioteki i reinstalacja sterowników aby drukarka działała prawidłowo. U mnie jest ten sam model drukarki i działa prawidłowo pod linuxem

Walczyłęm pół dnia z drukarką by drukować swobodnie przez wifi (drukarka stara Brother DCP-J315W) a okazuje się że wystarczyło doinstalować 32bitowe biblioteki (glibc-32bit,libstdc++6-32bit) i problem rozwiązany. No i wykorzystany skrypt ze sterownikami ze strony Brother-a

1 Like