Epson L130 via Leap 15.6

Po przerwie, na desktopie ponownie zawitał Leap, tym razem w wersji 15.6. I przy wieczornej konfiguracji pierwszy zonk. Z poprzednich wydań dystrybucji pamiętałem, że dla mojej drukarki powinienem zainstalować co najmniej gutenprint-5.3. W najnowszej odsłonie Leap, jest dostepne w wersji 5.4. Jednak radość nie trwała długo, gdyż jak się domyśliłem w tej właśnie wersji usunięto ppd dla Epsona L130. Nie pomogło również zainstalowanie pakietu epson-inkjet-printer-escpr, w tym przypadku również usunięto ppd dla mojej drukarki, Co prawda pobrałem z GitHuba ppd dla L130, jednak nie mam odwagi go użyć. Na innym sprzęcie mam inne distro które bez problemu obsługuje drukarkę - dzięki pakietowi foomatic - którego jednak brak dla Leap 15.6. Wiem do odważnych świat należy, ale…

Drivers:
https://download.ebz.epson.net/dsc/search/01/search/searchChangeLanguage

Używałem tych sterowników przed gutenprint, przynoszą więcej szkody niż pożytku. Osobiście nie polecam !
Bardziej bym się skłaniał do samodzielnej kompilacji foomatic - może się uda :slight_smile:

wszystko tam:

rpm -ql gutenprint | grep -i escp2-l130
/usr/share/cups/model/gutenprint/5.3/C/stp-escp2-l130.5.3.ppd.gz
/usr/share/cups/model/gutenprint/5.3/C/stp-escp2-l130.5.3.sim.ppd.gz
/usr/share/cups/model/gutenprint/5.3/C/stp-escp2-l1300.5.3.ppd.gz
/usr/share/cups/model/gutenprint/5.3/C/stp-escp2-l1300.5.3.sim.ppd.gz
S  | Name                  | Type       | Version             | Arch   | Repository
---+-----------------------+------------+---------------------+--------+--------------
i+ | gutenprint            | Paket      | 5.3.5-lp156.4.2     | x86_64 | Sauerland-OSS
v  | gutenprint            | Paket      | 5.2.14-150000.3.2.2 | x86_64 | OSS

U mnie jest tylko jedna wersja gutenprint - nie masz może podpiętego dodatkowego repozytorium ?

S  | Name                  | Summary                                                    | Type
---+-----------------------+------------------------------------------------------------+----------------
i  | gutenprint            | Printer drivers for CUPS from the Gutenprint project       | pakiet
   | gutenprint            | Printer drivers for CUPS from the Gutenprint project       | pakiet źródłowy
   | gutenprint-devel      | Development environment for Gutenprint                     | pakiet
i+ | gutenprint-gimpplugin | Alternative GIMP print plug-in from the Gutenprint project | pakiet

przem@localhost:~> ls -l /usr/share/cups/model/gutenprint/5.2/C/*escp2*l13*
-rw-r--r-- 1 root root 24730 2022-03-22  /usr/share/cups/model/gutenprint/5.2/C/stp-escp2-l1300.5.2.ppd.gz
-rw-r--r-- 1 root root  5768 2022-03-22  /usr/share/cups/model/gutenprint/5.2/C/stp-escp2-l1300.5.2.sim.ppd.gz

Choć czekaj ! Dlaczego tu jest wersja 5.2, dałbm sobie glowę uciąć że zypper podał mi inforamcją o 5.4 :confused:

Choć czekaj ! czemu w ścieżce jest wersja 5.2, dałbym głowe sobie obciąć że zypper informował mnie o wersji 5.4 !

Nie ma jeszcze dobrego druku 5.4, moja wersja jest ostatnią, a właściwie 5.3.5.pre…

Patrzeć:

Obecnie tworzę repo dla Leap 15.6, to zajmuje trochę czasu.

To jest moje repozytorium z niektórymi aktualnymi wersjami programów do drukowania i skanowania.

https://download.opensuse.org/repositories/home:/Sauerland:/sane/15.6/

Ale drukarkę powinna również umożliwiać konfiguracja za pomocą Yast lub kubków bez integracji z moim repozytorium.

Dziękuję @Sauerland za podtrzymanie dyskusji, jednak przerwa od SUSE odcisnęła na mnie piętno. Skleroza nie boli.

rpm -ql https://download.opensuse.org/repositories/Printing/15.6/x86_64/gutenprint-5.3
.4-lp156.83.1.x86_64.rpm | grep -i mx7600
warning: https://download.opensuse.org/repositories/Printing/15.6/x86_64/gutenprint-5.3.4-lp156.83.1.x86_
64.rpm: Header V3 DSA/SHA1 Signature, key ID 98c4529d: NOKEY
/usr/share/cups/model/gutenprint/5.3/C/stp-bjc-MULTIPASS-MX7600.5.3.ppd.gz
/usr/share/cups/model/gutenprint/5.3/C/stp-bjc-MULTIPASS-MX7600.5.3.sim.ppd.gz
/usr/share/cups/model/gutenprint/5.3/C/stp-bjc-MX7600-series.5.3.ppd.gz
/usr/share/cups/model/gutenprint/5.3/C/stp-bjc-MX7600-series.5.3.sim.ppd.gz
/usr/share/cups/model/gutenprint/5.3/C/stp-bjc-PIXUS-MX7600.5.3.ppd.gz
/usr/share/cups/model/gutenprint/5.3/C/stp-bjc-PIXUS-MX7600.5.3.sim.ppd.gz

gutenprint 5.3.4 z repozytorium drukującego posiada również sterowniki, które można łatwo zainstalować po dodaniu repozytorium printingVorformatierter Text i zainstalowaniu wersji gutenprint poprzez drukarkę Yast.

Patrz wydanie powyżej

Dodaj repozytorium drukowania:
zypper ar -f https://download.opensuse.org/repositories/Printing/15.6 printing

Zainstaluj gutenprint:
zypper in -f --from printing gutenprint

Skonfiguruj drukarkę w Yast----Printer.

W repozytorium Printing pakiety guenprint w wersji 5.3.4 dublują się, nie wiesz może czym się różną ?
Spójrz, dwa pierwsze wypisy należą również do wersji 5.3.4

wget -q -O - https://download.opensuse.org/repositories/Printing/15.6/repodata/1b713a18075e1e04cec32eddc9ca21b29393241ba94e941ce8ad2f9980c3b4bd-filelists.xml.gz | gunzip | grep -e "name" | grep -e "gutenprint" | awk '{print $3}'

Wynik

name="gutenprint"
name="gutenprint"
name="gutenprint-devel"
name="gutenprint-gimpplugin"
name="gutenprint53"
name="gutenprint53"
name="gutenprint53-devel"
name="gutenprint53-gimp-plugin"
name="gutenprint53-lang"
name="gutenprintui2-5_3-devel"
name="libgutenprint9"
name="libgutenprintui2-2"

Gutenprint53 to pakiet sprzed 3 lat, lepiej weź gutenprint, czyli najnowszy pakiet.

Bardzo dziękuję !
Rozważam jednak dodanie Twojego repozytorium, numerki, numerkom nie równe !

Specjalnie skonfigurowałem to repozytorium, które zawiera tylko kilka moich pakietów, ale wszystkie działają tutaj w Leap 15.6 bez żadnych ograniczeń.

Wyniki operacji, wszystko poszło jak po maśle poza…

zypper se -sir home_Sauerland_sane

S  | Name                  | Type   | Version         | Arch   | Repository
---+-----------------------+--------+-----------------+--------+--------------------
i+ | gutenprint            | pakiet | 5.3.5-lp156.5.1 | x86_64 | sane-backend (15.6)
i+ | gutenprint-gimpplugin | pakiet | 5.3.5-lp156.5.1 | x86_64 | sane-backend (15.6)

… poza tym że nie mogę znaleźć w Plasmie opcji serwisowych - na pozostałych dystrybucjach mam pulpit oparty o Mate i tam nie ma takiego problemu. Ale zaraz, znowu siedzie przed notebookiem bez okularów…
W każdym bądź razie strona testowa wydrukowana :slight_smile:

Masz na myśli jakiś mały program gdzieś w kącie…

Nie, musisz tam zajrzeć.

This topic was automatically closed 30 days after the last reply. New replies are no longer allowed.