Po pierwsze ‘zypper dup’ nie ‘zypper up’ jeśli chcesz przeskoczyć do następnej wersji (z zachowaniem wszystkich wymaganych zmian jak np. zmiany repo).
Po drugie tak duży skok nie ma szans powodzenia. Oficjalnie update jest testowany z wersji poprzedzającej wersję, do której uaktualniasz.
Tak czy siak nie ma szans by to zadziałało chyba, że będziesz uaktualniał po kolei do 15.1 i dalej krokami do 15.6 - krótko, bez sensu.
Od razu postaw świeżaka. Najlepiej Leap Micro bo nie wiadomo jak długo Leap jeaszcze pożyje.
Leap Micro kusi - w sumie mam do postawienia tylko serwer Samba i NFS i softwarowy RAID5.
Czy lepiej postawić MicroOS czy Leap Micro? Jakie są różnice?
Moim zdaniem nada się świetnie. Zainstalujesz Cockpit i masz “zgrabny” serwer zarządzany przez WWW.
Do tego jak zechcesz to dodasz Podman i masz bazę pod “poważny” serwer
Różnice:
Leap Micro to z założenia baza pod serwer. Aktualizacje jak Leap - rzadko.
MicroOS to rolling update distro jak Tumbleweed - moim zdaniem “ni pies ni wydra” bo aspiruje też na substytut Tumbleweed na desktopa.
Oba distra z założenia “lekkie” i z transactional updates (migawki świetnie sparowane z BTRFS - patrz niżej).
RAID5 stanowczo odradzam. Problem z nim jest taki, że jak nie ma problemów to nie ma, ale jak już są to poważne. W tym przypadku znacznie lepiej sprawdzi się BTRFS raid1 (raid1c3 [???]) - w dużym uproszczeniu działa praktycznie na tej samej zasadzie jak sprzętowy RAID 1E przy praktycznie dowolnej ilości dysków i nie muszą być takie same.
Będę musiał teraz zgłębić zagadnienie BTRFS RAID1.
Co do Tubleweed jeszcze do wczoraj byłem zadowolony. Dzisiaj okazało się, że coś po ostatnie aktualizacji namieszało się w kodekch i program do nagrywania pulpitu nie działa
Zapewne więc nie skuszę się na MicroOS na serwerze.
Trochę zbaczamy od tematu, ale… Taaa, niestety czasem zdarzają się problemy z Tumbleweed. Z mojego doświadczenia (~5 lat używania) powiedziałbym, że raz w roku i w moim przypadku zawsze były to problemy zwiazane z grafiką (RTX2070). Z drugiej strony nie były to problemy, których nia dało się obejść (tu baaardzo pomocne okazjuą się migawki, używam BTRFS). Ponadto zawsze zostały rozwiązane przy następnej aktualizcji - kwestia godzin max dnia. Tak czy siak odkąd jakiś rok temu (nie pamiętam dokładnie, ale praktycznie od początku istnienia) przeskoczyłem na Slowroll + nvidia-open-driver (jeszcze zanim został domyślnym) problemów żadnych. Zawsze nowe jądro nie LTS. Odpukać w niemalowane…
Wracając do tematu…
Przejrzyj dokumentację i podejmij decyzję który raid Ci podpasuje. Moim zdaniem na domowy serwer raid1 wystarczy. Zawsze możesz też zrobić mixa, raid1 + raid1c3 lub nawet 1c4 na ważne dane. https://btrfs.readthedocs.io/en/latest/mkfs.btrfs.html#profiles