Zachowajmy YAST!

A jednak ! Na angelsko języcznej gałęzi forum. Mignęła mi informacja o nowej wersji ukochanego YASTa. Tym razem, napisanego w Pythonie i to zarówno z widżetami w Qt6 jaki i GTK4, oraz oczywiście z interfejsem tekstowym. Tylko nie wiem co to jest ‘opi’. Jakiś nowy mendżer pakietów ? Czyli znaleźli się chętni ! Dam sobie jeszcze troszkę czasu i znowu zabiorę się za Slowroll :slight_smile:

Jam mam Tumbleweed i Yast jeszcze jest :slight_smile:

Ja tam jestem zdania, że powinno dać się YAST “odejść w chwale”. Zrobił swoje. Nie jest niezastąpiony.

Ad.opi - https://en.opensuse.org/SDB:OBS_Package_Installer
IMO też powinno dać mu się skonać - im szybciej tym lepiej. :rofl:

Może i tak. Jednak aplikacje webowe, do mnie nie przemawiają.

Zaraz, zaraz. Czytałem że Agama wymaga x86_64v2. Jak wcześniej próbowalem postawić Slowroll, to stawiałem na sprzęcie z czasów Win7. Czy ta nowa wymagana wersja CPU tyczy się również Tumbleweed i Slowroll/Leap 16.0 ?
W przyszłym tygodniu idę na urlop, więc będę miał czas aby zanieść mój główny notebook do naprawy. Tam jest jak się zdaje x86_64v2.

Na razie nie, ale za jakiś czas pewnie i to się zmieni.
Teraz praktycznie wszyscy powoli porzucają support dla starych technologii. Dotyczy to wszystkich dystrybucji. Nawet kernel jest “odchudzany”.

Tu znajdziesz info jakie procki łapią się do poszczególnych grup - https://en.opensuse.org/X86-64_microarchitecture_levels

Hmm…

inxi -Cx | grep sse4_2

zwraca sse4_2 podświetlone czyli jest zgodny z x86_64v2. A komputer ma 13 lat.
W linku który załączyłeś, jest napisane ze Leap 16, wymaga zgodności z x86_64v2. A komercyjna wersja SUSE wymaga już x86_64v3.

Phiiii. 13 lat to możesz spokojnie założyć, że problemów ie będzie jeszcze długo (zakładam, że w momencie zakupu nie był to jakiś “leżak magazynowy”). Prędzej zacznie Ci przeszkadzać mała wydajność niż zakończy się support.
Swoją drogą w tym aktualnym “burdelu” cenowym to sprzęt sprzed ~10lat ma w tej chwili chyba najlepszy stosunek cena/możliwości.

Od ponad 3 lat, ta część komputerów która jest na tyle świeża technicznie, z automatu używa bibliotek v3. V3 jakoś zaczęto sprzedawać właśnie 13 lat temu i możliwe, że Twój CPU się łapie.

A tak, łapie się…

przem@HEL:~$ ld.so --help
....
....
Subdirectories of glibc-hwcaps directories, in priority order:
  x86-64-v4
  x86-64-v3 (supported, searched)
  x86-64-v2 (supported, searched)

I dobrze że się łapie. Ponieważ jakieś trzy lata temu, wybuliłem blisko cztery stówy na czyszczenie, ram, ssd

Mój 8 letni Intel Celeron G3930T:

lib64/ld-linux-x86-64.so.2 --help | grep "supported"
  x86-64-v2 (supported, searched)

więc, jeszcze 8 lat temu były egzemplarze bez V3.

A jakiej wersji SUSE uzywasz na tej maszynce ? Jesli mozna wiedziec …
Kurczaki straciem polskie znaki na klawiaturze !

A dobra, już mam- trzeba było dodać ręcznie układ klawiatury

OpenSUSE Leap 16 ze środowiskiem tekstowym, bo to domowy serwerek plików :slight_smile:

Mam płytkę SBC Nano Pi NEO. Wcześniej miałem zainstalowane na niej kolejno różne wersje Leap. Jednak obecnie stoi na niej DietPi. Próbowałem skonfigurować na niej równolegle icecast oraz serwer ftp. Jednak instalacja dziala w monogamiczny sposób. Za cholerę nie idzie pogodzić tych dwóch uslug na raz.na dluższą metę.

Baaaa. Nadal są w sprzedaży takie co nie łapią się na x86_64-v3, np. niektóre Atomy. Niestety trzeba uważać na wszystkie “kastraty” i inne eko-nowości bo można się zdziwić. Faktem jest, że źle to ująłem - nie wszystko co młodsze niż 13 lat ma zestaw instrukcji / architekturę zgodną z x86_64-v3.