website/cms installeren ???

Goedendag,

Ik heb via een hele goede tutorial wat hier op het forum te vinden is een LAMP server opgezet.

Nu wil je natuurlijk verder gaan leren, en wil je bijvoorbeeld CMS gaan installeren, ik heb dit wel via een webhost draaien.
Maar nooit echt zelf het maken van een webserver (mappen etc) Dus nu wil ik zeg maar het leren maken van sites zelf maken of (complete cms) op linux.

1 vraag extra, zit er verschil in samba/lamp? of is dat het zelfde

Om eerst maar even je vraag onderaan te beantwoorden: LAMP is een webserver, bedoeld om website(s) te serveren aan bezoekers, SAMBA zou je het kortst kunnen zien als vervanging/alternatief voor een Windows server, je kunt er bestanden, mappen, printers etc mee delen met (Windows) gebruikers.

Met wat je tot nu toe gedaan hebt, kun je een “platte html” site opzetten in /srv/www/htdocs ; dit pad wordt ook wel de webroot genoemd . Er wordt altijd eerst gezocht naar een index.html, als die er niet is is index.php aan de beurt. “Platte html” wordt bijna niet meer gedaan door webbouwers, omdat 't snel een onoverzichtelijke brei wordt, stijl+thema moeilijker te beheren is. Daarom zijn CMS’en (Content Management System) ontwikkeld. In onderstaand schrijfsel maak ik eerst een map ‘joomla’ aan in de webroot , dit houdt de mogelijkheid open om meerdere CMS’en lokaal te installeren en te draaien. Ik gebruik Joomla als voorbeeld omdat het volledig open source is, en het mijn “thuis-CMS” is, maar basaal gaan Drupal, Wordpress e.a. niet anders.

Eerst maken we de submap aan:

su -c 'mkdir /srv/www/htdocs/joomla && chown wwwrun:www /srv/www/htdocs/joomla -R && chmod 777 /srv/www/htdocs/joomla'

Het eerste stukje van dit commando maakt de map “joomla” aan in de webroot
Het tweede stukje verandert de eigenaar van die map in “wwwrun” (de webuser) en “www” (de webgroup)
Het derde stukje zet de toegang voor deze map helemaal open, dit is een tijdelijke maatregel, zodat je geen rechten probleem hebt bij het installeren van Joomla

Download nu Joomla. Ik raad je aan om niet keihard op het hoogste versienummer (3.x) af te gaan, maar een 2.5.x versie te nemen, de x.5.x versies zijn de LTS (Long Term Support) versies. Hier vind je de laatste 2.5.8 versie met NL taalbestanden Joomla 2.5 , in het voorbeeld gebruik ik de bestandsnaam van de download zoals die er nu is. De download is een zipfile, sla die op in /home/JOUWGEBRUIKERSNAAM/Downloads.
Open nu een terminal venster en voer onderstaande commando’s uit


cd /srv/www/htdocs/joomla
unzip ~/Downloads/Joomla_2.5.8-Stable-Full_Package-Dutch.zip
su -c 'chown wwwrun:www /srv/www/htdocs/joomla -R'
ls -l

Na de “ls -l” zie je de uitgepakte Joomla installatie en -mappenstructuur, met als eigenaar:groep wwwrun:www. Nu kan de daadwerkelijke setup plaatsvinden:

Ga met een browser naar http://127.0.0.1/joomla/installation . Het Joomla setup scherm verschijnt. Het handigst is het om van tevoren met phpMyAdmin een lege database + databasegebruiker aan te maken. De gegevens hiervan vul je in de Joomla setup in. Als je de setup voltooid hebt, kun je de website zelf benaderen via http://127.0.0.1/joomla , de beheerkant ervan via http://127.0.0.1/joomla/administrator .
Mocht je verder nog vragen hebben m.b.t. Joomla, dan moet ik je verwijzen naar de Joomla forums.

wat doe ik fout:

http://i47.tinypic.com/2cs8hh1.png

wanneer ik in de www kijk, zie ik niet het mapje aangemaakt worden etc ??
Wel heb ik de dbase en dbuser aangemaakt, maar hoe nu verder…

Je doet alles al als root. Met het eerste commando zet je juist alles zo, dat je geen root hoeft te zijn. Dus het unzippen gewoon als gebruiker, niet als root doen. En daarna wel het erop volgende commando uitvoeren.

Kun je trouwens de output gewoon als tekst - en dan tussen CODE tags ( de # in de editor ) - posten, dan kunnen wij er ook uit kopiëren er dingen vet in maken etc.

Had deze dagen wat minder tijd om het uit te voeren.
Maar ik ben weer up and running, en ik heb gedaan wat wat er staat.
En ik heb nu dus de gevraagde mappen als joomla etc staan…

Hier een printscreen ervan:
http://i50.tinypic.com/4v4rir.png

Dat die mappen er staan geloof ik wel. Kun je nu ook naar http://127.0.0.1/joomla ?

Nee dat werkt weer niet.

Krijg het volgende te zien:
**

Access forbidden!**

      You don't have permission to access the requested directory.   There is either no index document or the directory is read-protected.   
 If you think this is a server error, please contact the webmaster. 
 **Error 403**

  [127.0.0.1](http://127.0.0.1/)
   Tue 08 Jan 2013 09:17:08 AM CET
 Apache/2.2.22 (Linux/SUSE)

Graag output van

ls -ld /srv/www/htdocs/joomla

En, je moet dus niet naar 127.0.0.1, maar naar 127.0.0.1/joomla

ik weet niet of hij blijft hangen:

linux-a3fs:/home/admin01 # ls -ld /srv/www/htdocs/joomla
drwxrwxrwx 2 wwwrun www 4096 Dec 28 14:46 /srv/www/htdocs/joomla
linux-a3fs:/home/admin01 # su -c ‘mkdir /srv/www/htdocs/joomla && chown wwwrun:www /srv/www/htdocs/joomla -R && chmod 777 /srv/www/htdocs/joomla’

maar er nu gebeurt er niks meer ???

Wat bedoel je met “nu gebeurt er niks meer” ?

Ik had alleen gevraagd om het eerste commando. Met het tweede probeer je opnieuw een map aan te maken met de naam joomla. Bovendien ben je al root, dus heeft su -c niet zoveel zin. Ennuh, plaats output alsjeblieft tussen CODE tags, anders is 't niet te volgen.

Graag output van

ls -l /srv/www/htdocs/joomla/

Ook heb ik er niet echt een beeld van hoever je gekomen bent. Ik meende dat je apache al draaien had, de permissies van de joomla map zijn goed.

Zie beeld hier onder.

http://i46.tinypic.com/21d0msy.png

Dat is wat ik nu heb daar…

Ik zie dat je alles als root doet. Da’s bloedlink. Als je dan op de verkeerde plek een commando uitvoert kan het gebeuren dat je een stuk systeem weggooit. De instructies die ik gegeven heb zeggen ook nergens dat je dat moet doen. Werk gewoon als gebruiker.

Ook zou ik graag zien, dat je output enz. hier post tussen CODE (de # in de editor) tags. Nu zou ik wat anders moet moeten overtypen uit jouw plaatjes, met als gevolg dat elke typefout van mij het een niet werkend geheel maakt.

Joomla is nog niet uitgepakt. Post de output van het volgende, ingelogd als gebruiker, hier tussen CODE tags, dan help ik je er wel door