Warnings in bootlog. Problem or not?

I’m using an IBM think pad with 11.2

While working on an unrelated problem I noticed somethings in the boot log that seem odd. I have no idea if I should be concerned.

The code below is output from:

dmesg | less

First some identifying information:


    0.000000] Linux version 2.6.31.12-0.2-default (geeko@buildhost) (gcc version 4.4.1 [gcc-
4_4-branch revision 150839] (SUSE Linux) ) #1 SMP 2010-03-16 21:25:39 +0100


and later


    0.000000] ThinkPad  detected: force use of acpi=rsdt


    0.006453] ------------ cut here ]------------
    0.006464] WARNING: at /usr/src/packages/BUILD/kernel-default-2.6.31.12/linux-2.6.31/arch
/x86/kernel/apic/apic.c:247 native_apic_write_dummy+0x53/0x70()
    0.006469] Hardware name: 1830F4U
    0.006471] Modules linked in:
    0.006477] Pid: 0, comm: swapper Not tainted 2.6.31.12-0.2-default #1
    0.006480] Call Trace:
    0.006501]  <c02082aa>] try_stack_unwind+0x17a/0x1a0
    0.006509]  <c020706c>] dump_trace+0x6c/0x130
    0.006516]  <c0207e58>] show_trace_log_lvl+0x58/0x80
    0.006523]  <c0207ea6>] show_trace+0x26/0x40
    0.006530]  <c05fff9f>] dump_stack+0x79/0x91
    0.006538]  <c024f238>] warn_slowpath_common+0x78/0xc0
    0.006545]  <c024f2a1>] warn_slowpath_null+0x21/0x40
    0.006552]  <c021d883>] native_apic_write_dummy+0x53/0x70
    0.006559]  <c0216dcb>] intel_init_thermal+0x7b/0x220
    0.006566]  <c0216177>] mce_intel_feature_init+0x17/0x70
    0.006574]  <c0213a3f>] mce_cpu_features+0x1f/0x60
    0.006581]  <c05fbd48>] mcheck_init+0x155/0x1a5
    0.006589]  <c05f99b2>] identify_cpu+0x239/0x248
    0.006597]  <c08b514d>] identify_boot_cpu+0xd/0x23
    0.006604]  <c08b5343>] check_bugs+0x16/0x139
    0.006612]  <c08adcb1>] start_kernel+0x35a/0x37b
    0.006619]  <c08ad087>] i386_start_kernel+0x87/0x9f
    0.006631] --- end trace a7919e7f17c0a725 ]---

I’m assuming all of the above goes together.


    0.006648] Performance Counters:
    0.006652] no APIC, boot with the "lapic" boot parameter to force-enable it.
    0.006655] no hardware sampling interrupt available.


    0.052084] weird, boot CPU (#0) not listed by the BIOS.
    0.052087] SMP motherboard not detected.
    0.052090] Local APIC not detected. Using dummy APIC emulation.
    0.052093] SMP disabled


    0.114782] ACPI: ACPI bus type pnp unregistered
    0.114786] PnPBIOS: Disabled by ACPI PNP


    7.133980] PM: Resume from disk failed.
    7.134003] registered taskstats version 1
    7.134136]   Magic number: 2:233:915


 1322.682274] SFW2-OUT-ERROR IN= OUT=eth1 SRC=192.168.1.41 DST=195.135.221.134 LEN=52 TOS=0x
00 PREC=0x00 TTL=64 ID=22560 DF PROTO=TCP SPT=57806 DPT=80 WINDOW=704 RES=0x00 ACK FIN URGP=0
 OPT (0101080A0003E6B60603D1C0)
 1326.252096] SFW2-OUT-ERROR IN= OUT=eth1 SRC=192.168.1.41 DST=195.135.221.134 LEN=52 TOS=0x
00 PREC=0x00 TTL=64 ID=22561 DF PROTO=TCP SPT=57806 DPT=80 WINDOW=704 RES=0x00 ACK FIN URGP=0
 OPT (0101080A0003EA330603D1C0)
 1333.396157] SFW2-OUT-ERROR IN= OUT=eth1 SRC=192.168.1.41 DST=195.135.221.134 LEN=52 TOS=0x
00 PREC=0x00 TTL=64 ID=22562 DF PROTO=TCP SPT=57806 DPT=80 WINDOW=704 RES=0x00 ACK FIN URGP=0
 OPT (0101080A0003F12D0603D1C0)
 1347.684076] SFW2-OUT-ERROR IN= OUT=eth1 SRC=192.168.1.41 DST=195.135.221.134 LEN=52 TOS=0x
00 PREC=0x00 TTL=64 ID=22563 DF PROTO=TCP SPT=57806 DPT=80 WINDOW=704 RES=0x00 ACK FIN URGP=0
 OPT (0101080A0003FF210603D1C0)
 1376.260071] SFW2-OUT-ERROR IN= OUT=eth1 SRC=192.168.1.41 DST=195.135.221.134 LEN=52 TOS=0x
00 PREC=0x00 TTL=64 ID=22564 DF PROTO=TCP SPT=57806 DPT=80 WINDOW=704 RES=0x00 ACK FIN URGP=0
 OPT (0101080A00041B090603D1C0)

This continues in a similar way for awhile. It looks like errors associated with urls.

Everything (wireless, external USB drive, display and so on) appears to working just fine.

Should I worry about the warning and the “ERROR” message?

bertmung wrote:

[snip]
> 0.006589] <c05f99b2>] identify_cpu+0x239/0x248
> 0.006597] <c08b514d>] identify_boot_cpu+0xd/0x23
> 0.006604] <c08b5343>] check_bugs+0x16/0x139
> 0.006612] <c08adcb1>] start_kernel+0x35a/0x37b
> 0.006619] <c08ad087>] i386_start_kernel+0x87/0x9f
> 0.006631] — end trace a7919e7f17c0a725 ]—
>

This is a kernel problem, I would open a bugreport.

> 0.052084] weird, boot CPU (#0) not listed by the BIOS.
> 0.052087] SMP motherboard not detected.
> 0.052090] Local APIC not detected. Using dummy APIC emulation.
> 0.052093] SMP disabled

If you have more than one cpu/core, this will probably be annoying.

> 1322.682274] SFW2-OUT-ERROR IN= OUT=eth1 SRC=192.168.1.41
> DST=195.135.221.134 LEN=52 TOS=0x
> 00 PREC=0x00 TTL=64 ID=22560 DF PROTO=TCP SPT=57806 DPT=80
> WINDOW=704 RES=0x00 ACK FIN URGP=0 OPT (0101080A0003E6B60603D1C0)

I think these are firewall issues.


Per Jessen, Zürich (21.2°C)
http://en.opensuse.org/User:Pjessen

On 2010-07-15 19:56 GMT bertmung wrote:

>
> I’m using an IBM think pad with 11.2
>
> While working on an unrelated problem I noticed somethings in the boot
> log that seem odd. I have no idea if I should be concerned.

Yes.

> Code:
> --------------------
>
> 0.006453] ------------ cut here ]------------
> 0.006464] WARNING:
> at /usr/src/packages/BUILD/kernel-default-2.6.31.12/linux-2.6.31/arch /x86/kernel/apic/apic.c:247
> native_apic_write_dummy+0x53/0x70() 0.006469] Hardware name:
> 1830F4U 0.006471] Modules linked in:
> 0.006477] Pid: 0, comm: swapper Not tainted
> 2.6.31.12-0.2-default #1 0.006480] Call Trace:
> 0.006501] <c02082aa>] try_stack_unwind+0x17a/0x1a0
> 0.006509] <c020706c>] dump_trace+0x6c/0x130
> 0.006516] <c0207e58>] show_trace_log_lvl+0x58/0x80
> 0.006523] <c0207ea6>] show_trace+0x26/0x40

Kernel OOPs report, I think. Open a Bugzilla at Novell and attach that
file.


Cheers / Saludos,

Carlos E. R.
(from 11.2 x86_64 “Emerald” GM (Minas Tirith))