virtualbox on 11.1 - no luck

I have spent the last hour or so trying to get virtualbox working. I
also had a go at getting the virtualisation software that is embedded in
YAST working, but had no idea what was going on with that one.

Anyway, virtualbox - had a look at this post ‘Virtualbox doesn’t work
at all - openSUSE Forums’ (http://tinyurl.com/8noqlq)

None of the suggestions worked. I just get the bouncing cursor, then
nada.
N.B. nothing happens if I enter -virtualbox- at the bash shell.

Does anyone know how to get it working on 11.1?

Cheers


BOX: Intel Core 2 Duo E8500 @ 3.16GHz | NVidia GeForce 9600 GT |
Gigibyte GA-EP45-DSR3 | RAM 4Gb DDR 2 | OS 11.1 | KDE 4.1.3

onefootswill’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=17964
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

onefootswill;1916466 Wrote:
> I have spent the last hour or so trying to get virtualbox working. I
> also had a go at getting the virtualisation software that is embedded in
> YAST working, but had no idea what was going on with that one.
>
> Anyway, virtualbox - had a look at this post ‘Virtualbox doesn’t work
> at all - openSUSE Forums’ (http://tinyurl.com/8noqlq)
>
> None of the suggestions worked. I just get the bouncing cursor, then
> nada.
> N.B. nothing happens if I enter -virtualbox- at the bash shell.
>
> Does anyone know how to get it working on 11.1?
>
> Cheers

Yes, for me works without any problem.

If you type virtualbox OFC nothing happens, the executable is called
VirtualBox :wink: BTW do not try to start it, it think you have no
permissions.
So, go to YaST -> Security and User -> User and Group Management. In
the users tab select your user, and hit the Edit key. In the next window
switch do Details tab and in the Additional Groups check the
vboxusers.
Reboot.
Good luck.


http://yami.googlecode.com/
http://akoskm.blogspot.com/

ram88’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=1058
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

Thanks for that. I followed those instructions. Now, VirtualBox is at
least responding. I am getting the following error:

[image:
http://i218.photobucket.com/albums/cc303/onefootswill/vbError.png]

Not sure what that means.


BOX: Intel Core 2 Duo E8500 @ 3.16GHz | NVidia GeForce 9600 GT |
Gigibyte GA-EP45-DSR3 | RAM 4Gb DDR 2 | OS 11.1 | KDE 4.1.3

onefootswill’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=17964
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

onefootswill;1916477 Wrote:
> Thanks for that. I followed those instructions. Now, VirtualBox is at
> least responding. I am getting the following error:
>
> [image:
> http://i218.photobucket.com/albums/cc303/onefootswill/vbError.png]
>
> Not sure what that means.

Are you installed VirtualBox from this repository:
‘Index of /repositories/Virtualization:/VirtualBox’
(http://download.opensuse.org/repositories/Virtualization:/VirtualBox/)?


http://yami.googlecode.com/
http://akoskm.blogspot.com/

ram88’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=1058
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

Yes. I used the following url for my repository - ‘Index of
/repositories/Virtualization:/VirtualBox/openSUSE_11.1’
(http://tinyurl.com/a72es3)


BOX: Intel Core 2 Duo E8500 @ 3.16GHz | NVidia GeForce 9600 GT |
Gigibyte GA-EP45-DSR3 | RAM 4Gb DDR 2 | OS 11.1 | KDE 4.1.3

onefootswill’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=17964
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

onefootswill;1916482 Wrote:
> Yes. I used the following url for my repository - ‘Index of
> /repositories/Virtualization:/VirtualBox/openSUSE_11.1’
> (http://tinyurl.com/a72es3)

Okay, then check the listed dependencies:
‘VirtualBox Installation - openSUSE’
(http://en.opensuse.org/VirtualBox_Installation) and ensure that in YaST
-> System -> System Services
the vboxdrv abd vboxnet modules are enabled - highlight them and hit
Enable. Reboot.


http://yami.googlecode.com/
http://akoskm.blogspot.com/

ram88’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=1058
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

Yes. Those services are all running.
The Xml transformation apps are installed.

I still get the same error.


BOX: Intel Core 2 Duo E8500 @ 3.16GHz | NVidia GeForce 9600 GT |
Gigibyte GA-EP45-DSR3 | RAM 4Gb DDR 2 | OS 11.1 | KDE 4.1.3

onefootswill’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=17964
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

onefootswill;1916490 Wrote:
> Yes. Those services are all running.
> The Xml transformation apps are installed.
>
> I still get the same error.

Ok, then it should be work, but…
Google for this: -Failed to create virtualbox com object-.


http://yami.googlecode.com/
http://akoskm.blogspot.com/

ram88’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=1058
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

Thanks for trying ram88.

I have re-installed VirtualBox to no avail.

Don’t understand why it won’t work. Baffled.


BOX: Intel Core 2 Duo E8500 @ 3.16GHz | NVidia GeForce 9600 GT |
Gigibyte GA-EP45-DSR3 | RAM 4Gb DDR 2 | OS 11.1 | KDE 4.1.3

onefootswill’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=17964
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

onefootswill;1916499 Wrote:
> Thanks for trying ram88.
>
> I have re-installed VirtualBox to no avail.
>
> Don’t understand why it won’t work. Baffled.
What says

Code:

su
/etc/init.d/vboxdrv setup


?


http://yami.googlecode.com/
http://akoskm.blogspot.com/

ram88’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=1058
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

Hi.
I’m not an expert on VB but I had the same problem as you.

The way I fixed it was:
Uninstall any previous VBox installation
Install Kernel sources and kernel-syms and re-install the package from
Sun’s site’as superuser (root)…
Register yourself as a vboxuser in Yast > users and groups.
After this, you must modify your /ect/fstab an another file to have USB
access, which I don’t remember, but you caan search the correct info in
this forum.
Good luck

Luis


La Humildad no es “Status”…
… es un ¡“Don”!

My Desktop HW Specs: http://tinyurl.com/9vttxu

LuisC-SM’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=652
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

Thanks Luis, I shall have a go at that if I have no luck with ram88’s
line of enquiry.

ram88, the output of that command is:

> linux-oi2t:~ # /etc/init.d/vboxdrv setup
> Stopping VirtualBox kernel module
>
> done
> Recompiling VirtualBox kernel module, NOT. It has been packaged.
>
> done
> Starting VirtualBox kernel module
>
> done
> linux-oi2t:~ #


BOX: Intel Core 2 Duo E8500 @ 3.16GHz | NVidia GeForce 9600 GT |
Gigibyte GA-EP45-DSR3 | RAM 4Gb DDR 2 | OS 11.1 | KDE 4.1.3

onefootswill’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=17964
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

Yeah go with the Sun package instead of the one from the repo like Luis
suggested.


ken_yap

ken_yap’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=221
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

OK. I attempted to install the Sun package with no luck. Here is the
error message:

> linux-oi2t:/home/dave/Desktop # rpm -i
> VirtualBox-2.1.0_41146_openSUSE111-1.i586.rpm
>
> Creating group ‘vboxusers’. VM users must be member of that group!
>
> No precompiled module for this kernel found – trying to build one.
> Messages
> emitted during module compilation will be logged to
> /var/log/vbox-install.log.
>
> Compilation of the kernel module FAILED! VirtualBox will not start
> until this
> problem is fixed. Please consult /var/log/vbox-install.log to find out
> why the
> kernel module does not compile. Most probably the kernel sources are
> not found.
> Install them and execute
>
> /etc/init.d/vboxdrv setup
>
> as root.I thought the kernal sources were installed. Here is a screenshot to
display what is installed:

[image:
http://i218.photobucket.com/albums/cc303/onefootswill/kernalSrc.png]

What have I done wrong?


BOX: Intel Core 2 Duo E8500 @ 3.16GHz | NVidia GeForce 9600 GT |
Gigibyte GA-EP45-DSR3 | RAM 4Gb DDR 2 | OS 11.1 | KDE 4.1.3

onefootswill’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=17964
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

Why not follow the big hint instead of guessing?

>
> Please consult /var/log/vbox-install.log to find out why the kernel
> module does not compile.


ken_yap

ken_yap’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=221
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

By the way, those aren’t kernel sources checked off in that picture.
They’re the kernel MODULES for VirtualBox. That’s very different. If you
want kernel sources then you need a file that’s actually called
Kernel-Source.

kernel-source-2.6.27-7.2.i586.rpm for example… :wink:


necrolin

necrolin’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=7980
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

virtualbox from the official repository works fine for me on 11.1.

You need a few things before it works:

  1. Install VirtualBox
  2. Install VirtualBox Kernel Module
  3. Add yourself to the vboxusers group

Then Re-Boot. The modules need to be loaded by the kernel and the
services need to be started before it will work.


necrolin

necrolin’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=7980
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

Hi necrolin.

I had already tried that. For one reason or another, installing by way
of YAST did not work. And I had added myself to the vboxusers group.

Thanks also for pointing out that those items were not kernel sources.
I’m not quite sure how to get the kernel sources that Luis referred to
in his post above.


BOX: Intel Core 2 Duo E8500 @ 3.16GHz | NVidia GeForce 9600 GT |
Gigibyte GA-EP45-DSR3 | RAM 4Gb DDR 2 | OS 11.1 | KDE 4.1.3

onefootswill’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=17964
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

Yast=>Manage Software=> search term: kernal-source

I recommend installing some of the other programs used to build,
although they should install as depends.


Ixthusdan

Ixthusdan’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=18455
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163

Do you have gcc installed?


-There’s only one certain way to hit the nail, and it is to hit a
hundred on the horseshoe.-

Miguel de Unamuno

JopSway’s Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=81
View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=403163