Als ik openSUSE wil installeren, dan druk ik de DVD in de computer en start opnieuw op.
De DVD start dan automatisch op.
Het probleem is, dat openSUSE al mijn partities wil verwijderen (Heb op de computer ook Windows 7 staan)
Volgens mij wil openSUSE andere partitie tabellen aanmaken (gpt)
Maar als ik de computer opnieuw opstart, en ik druk op F12 (Boot options) en kies dan de DVDspeler, dan blijven mijn huidige partities onveranderd.
Ik kan dan openSUSE zonder problemen naast Windows installeren.
Het zal ergens wel met UEFI te maken hebben, maar snap het niet helemaal.
Ik heb dus geen probleem, maar vroeg mij af hoe het UEFI verhaal werkt.
Pfoe, daar heb ik (in ieder geval) niet een kort, kant en klaar, antwoord op. Vanaf 13.1 zal UEFI/Secure boot volledig ondersteund worden, voor zover ik weet.
Even kort een uitleg over het verschil:
Met “gewoon” DVD erin en opstarten, gaat de installer ervan uit dat UEFI / GPT niet aan de orde is. Ga je de installer in via de BIOS opties, dan wordt er gekeken of er een EFI boot partitie is, en zo ja, dan wordt daar een ingang voor openSUSE in aangemaakt. Technisch gezien een veel te eenvoudig verhaal, maar het dekt de lading wel.
Heb er nog geen echte bevestiging voor, maar het lijkt erop dat de fabrikanten geen risico willen lopen m.b.t. EU regelgeving; alle machines die ik onder handen krijg (en waar ik in de regel Windows helemaal af gooi) hebben tot nu toe een BIOS optie om UEFI / Secure boot uit te schakelen. Waar je dan alleen nog mee zit, is de GPT partitionering die vaak al op de schijf aanwezig is. UEFI / Secure boot vereisen GPT, ipv de traditionele MSDOS partitie tabel in het MBR.
Dat is het wel. Al is het alleen maar omdat het een gesloten iets is, waarvoor de linux community geheel op eigen kracht weer een hoop werk heeft moeten verzetten om het mogelijk te maken op dit soort machines linux te (blijven) draaien. Het is toch te zot voor woorden, dat er nu mensen zijn die helemaal geen Windows willen, en toch Windows 8 moeten laten staan omdat anders hun linux distro ook niet opstart?
De originele insteek van UEFI/Secure boot was het beschermen van systemen. De praktijk is dat het productdwang van softwareleveranciers is. Niemand kan jou, als je een auto met banden van merk X hebt gekocht, jou verbieden/het onmogelijk maken om banden van merk Y te gebruiken. In het laatste geval heeft de fabrikant zelfs meteen de mededingingsautoriteiten aan zijn achterwerk hangen.
Op Tweaker las ik: Het is echter aan de makers van hardware om te bepalen hoe ze met de ondersteuning van andere besturingssystemen omgaan,
Ik bedoelde, (buiten het feit dat Microsoft het kan gebruiken om andere besturingssystemen uit te sluiten)
op zich is eufi toch een verbetering van het “oude” BIOS?
Intrinsiek is het zeker een verbetering. Maar de geschiedenis kent meer van dat soort ontwikkelingen die eigenlijk verbetering moesten betekenen voor alles en iedereen, maar in de praktijk een blokkade vormden voor andere ontwikkelingen. M$ eist van hardwaremakers dat systemen alleen werken met een door M$ erkende “sleutel”. The Linux Foundation heeft ook al zo’n master-key gekocht, en er wordt gewerkt aan boottechnieken om e.e.a. werkend te krijgen. Het zou daarmee niet meer mogen uitmaken of een systeem UEFI / Secure boot gebruikt of niet.
Voorbeeldje: “Tor” is ontwikkeld om ons computer gedrag veiliger te maken, prive te houden. Nu is het, door grootschalig gebruik in kinderpornonetwerken, illegale distributie van beschermd materiaal, een reden voor verdenking geworden ( en mede daardoor zinloos, zoals uit de recente ontwikkelingen wel gebleken is ).