Suse alleen voor oude pc's?

He allemaal ik heb even een vraagje over suse zelf
ik heb gehoord dat suse alleen voor oude pcs is is dit waar?

Een heel kort antwoord: Niet waar. openSUSE kan draaien op oudere machines tot het meest recente spul, van netbook tot mainframe.

Ik heb 11.3 in heel recente laptops (en netbooks gestoken) en kom eigenlijk zelden tegen dat hardware niet herkend wordt. Wel dat je apart nog een driver moet installeren om de volle mep uit de hardware te halen. Ook heb ik al op AMD Phenom X6 met 16GB DDR3 en een splinternieuwe NVIDIA kaart geïnstalleerd, NVIDIA repo toegevoegd, pakketten werden vanzelf geselecteerd voor installatie, reboot, klaar.

Overigens ligt een heel groot deel niet bij openSUSE, maar bij de kernel.org, omdat daar bepaald wordt welke hardware de kernel ondersteunt. Er zijn distributies die drivers/codecs toevoegen van derden, maar daarmee wordt het open source karakter van de distro als geheel doorbroken, en er zijn landen waar dat niet zomaar mag.

Vaak is het tegenwoordig zelfs lastig om met de standaard media op (erg) oude machines te installeren. Vooral LiveCD’s en images vragen nogal wat van een systeem. Maar…daar is prima in voorzien, door o.a. LXDE LiveCD’s etc. Ook kun je op oudere machines altijd nog een ‘text-install’ doen. Je krijgt dan niet de mooie grafische installatie, maar in blauwe schermen met witte en gele letters, wel met dezelfde inhoud (globaal) en layout. Vaak werkt de desktop na installatie wel.

Voor openSUSE 11.3 geldt, dat je minimaal een 1000 MHz processor moet hebben, liever 2000 MHz, minimaal 1 GB RAM, liever 2 GB. Om de desktopeffecten te gebruiken heb je een grafische kaart met 3D ondersteuning nodig.

Oke dus eigenlijk is suse het meest geschikt voor moderne pcs als ik het zo lees ^^

Je zou eerst het onderscheid moeten maken tussen SUSE Linux Enterprise Server/Desktop(van Novell) en openSUSE (de community versie, de open versie). SLED/SLES zijn de, langer ondersteunde, commerciele versie waarvoor licenties verkocht worden. Daarvan weet ik dat er zelfs supercomputers op draaien, maar ook oudere werkstations. openSUSE is de vrije versie ervan. Ondersteuning krijg je daarbij niet van Novell, maar vanuit de openSUSE gemeenschap.

Jouw vraag: Nou, nee, je kunt niet zeggen dat het het meest geschikt is voor een bepaald type of een bepaalde generatie hardware. Ik heb 11.2 nog geïnstalleerd op een AMD Duron 1000 MHz, met 256MB RAM en een NVIDIA MX400. Het draait echt wel, incl. KDE4, maar bijv. dingen als youtube trekt zo’n computer amper, en dus openSUSE ook niet. Maar als een fileservertje voor thuis zou het prima kunnen. Wel zal op den duur ondersteuning voor bepaalde hardware uit de kernel verdwijnen, omdat de hardware gewoon niet meer gebruikt wordt. Of is er nog wel, maar moet je zelf aanzetten.

openSUSE is niet alleen voor PC’s. Je kunt het tegenwoordig ook prima op een Mac draaien. Netbooks gaan over het algemeen ook prima, al zul je zelf van een CD image een USB-stickje moeten maken, omdat die dingen geen drive hebben. Ik heb ook al filmpjes gezien van openSUSE op een Nokia N900. Overigens geldt dat sowieso voor linux. Veel moderne apparaten als routers, hdd-recorders, mediaspelers, magnetrons hebben linux “aan boord”.

Eigenlijk maakt de leeftijd van hardware niet zoveel uit. Zolang in de kernel maar ondersteuning is ingebouwd, of drivers voorhanden zijn, is het wel werkend te krijgen. Er zijn ook linux distributies die zich er speciaal op richten om op bejaarde systemen met weinig geheugen te draaien.

Heel algemeen: Download een LiveCD met de desktop die je wilt gebruiken, start het systeem daarvan op. Als dat werkt, dan zal dezelfde versie geïnstalleerd ook werken, alleen sneller.

Grote voordeel van (open)SUSE is voor mij, dat er zowel aan de server kant enorm goed gereedschap is (Yast en alle yast-modules) om je systeem voor allerlei serverfuncties te gebruiken, als meerdere, goed afgestelde desktops. En dat allemaal moeiteloos tegelijk. Zal wel eens een stukje schrijven over hoe mijn netwerk eruit ziet, met alle data, gebruikers, groepen etc. op één plek.

ja Jesse, bij mij draait het op alle PC’s, van onlangs gekochte Compaq desktop tot een oude desktop van ongeveer 6-7 jaar oud en het loopt prima…op de oude PC geen desktop effecten maar het loopt erg soepel

Hé Zoran, jij ook al hier…Welkom

Ligt eraan wat je onder “oude pc’s” verstaat en het ligt er ook aan welke versie van Suse je gebruikt.
Op mijn oude Olivetti M24 uit 1984 gaat de allernieuwste versie natuurlijk niet werken.

Op deze manier beschouwd is een antwoord op jouw vraag is dus “Nee”.

Op deze pagina staan de “Hardware Requirements” ofwel de minimum-configuratie die wordt aangeraden om openSUSE 11.3 te draaien.

Over het algemeen kan je wel stellen dat systemen die té traag zijn voor b.v. windows XP/Vista/7 het vaak nog prima “doen” met een linux-distributie, dit komt omdat de “Hardware Requirements” normaliter lager zijn. Wel is het zo dat de hardware-ondersteuning onder linux soms een tijd op zich laat wachten, dit komt ondermeer omdat fabrikanten veelal geen linux-drivers bij hun product ontwikkelen of leveren. Op deze manier beschouwd is een mogelijk antwoord op jouw vraag dus “Misschien”.