RAW bestandsintegratie

Mensen,

Als voormalig Photoshop gebruiker ben ik naarstig op zoek naar de integratie mogelijkheden van mijn RAW bestanden in een Viewer waarbij ik een filmstrip kan zien en kan instellen welk programma gekoppeld wordt om in te openen.

krita crasht de hele tijd als ik in Dolphin een voorbeeld wil zien van een RAW bestand, ShowFoto werkt met een organisatie systeem los van Dolphin en dat wil ik perse NIET. Bovendien kan ik geen programma kiezen waarmee ik de RAW bestanden kan openen. Gwenview herkent de RAW bestanden niet en kan zo geen mogelijkheden voor plugins vinden om deze WEl te zien.

Ik weet niet of iemand Bridge kent? Daar was ik aan gewend en iets dergelijks wil ik nu wel hebben. Ik lever al genoeg in door geen Photoshop meer te kunnen gebruiken >:(

Ik weet er niet veel van, maar volgens mij is de GIMP de “Photoshop van Linux”.

En voor organiseren van foto’s is er Digikam.

Ik neem aan (maar ik heb dat nooiit geprobeerd) dat ze beiden RAW files aankunnen.

Welkom bij OpenSuse. Wat wil je met je foto’s kunnen? Er zijn meer oplossingen in KDE bedacht dan ik had durven dromen toen ik overstapte. Voorbeelden in Dolphin zijn afhankelijk van de bestandsgrootte. Op een langzaam systeem zou je anders te lang moeten wachten tot je je voorbeeld ziet. Ik heb mijn systeem op Nederlands ingesteld, dus zal ook zo de menukeuzes benoemen: Menu Instellingen, Menukeuze Dolphin instellen, Icon Algemeen, Tabblad Voorbeelden. Op dit venster staat onderop een invulvakje met de tekst “Geen voorbeelden aanmaken voor” en “Lokale bestanden boven”. Ik heb gekozen om hier niet groter dan 5 mb te gaan. Daarmee zie ik mijn RAW-bestanden niet, omdat die veeeel groter zijn.

Welk programma wil je gebruiken om je foto mee te openen? Dit kun je kiezen in de Systeeminstellingen - Bestandasscociaties. Bijvoorbeeld voor JPG typ ik in het zoekvak JPG in. Dan wordt het bekende type Image ontdekt, met JPEG als mogelijke keuze. In het rechterdeel van het venster kun je dan het programma bovenaan zetten waarmee je je foto als eerste wil openen. De andere programma’s uit die lijst kun je kiezen als je in Dolphin met rechts klikt en kiest voor Openen met…

Welk programma wil je openen op je foto’s mee te bewerken? Ik ken de programma’s van Apple of Windows niet. Photoshop hoor ik wel eens over, dat het veel en uitgebreid is, en ook iets met bomen en bos. Diezelfde beleving krijg ik als ik The Gimp gebruikt. Heel veel gereedschap dat ik niet nodig heb.
Standaard komt Digikam mee om een fotocollectie te beheren. Foto’s bewerken gaat op de ‘Lichttafel’. En dat is gewoon weer showFoto. Voor mij is dit veel eenvoudiger omdat standaard bewerkingen al zijn voorgeprogrammeerd. Kleuren aanpassen, grootte wijzigen, proportioneel bijsnijden. Voor mij allemaal eenvoudig te vinden. Leuke van proportioneel bijsnijden (onder Transformeren) vind ik dat je wordt geholpen in showFoto met Compositiehulplijnen. Altijd een goed gesneden foto in perfecte verhoudingen.

Succes met verder puzzelen welke programma’s je waarvoor wil gebruiken.

Heb ufraw in gimp. Ben sinds Photoshop 7 gebruiker van dit magnifieke Adobe product en schiet nagenoeg alleen in RAW. Maak veel reportages van Feesten en evenementen, dus onder onmogelijke -licht- omstandigheden en heb een goede, uitgebreide RAW/Bewerker nodig. Gimp schijnt aardig te zijn, al is het geen match voor Photoshop bij specialistische bewerkingen. Maar Gimp is gratis, Photoshop een maand huur dus knap relatief allemaal. Zolang ik nog niet goed thuis ben in Gimp probeer ik een Virtuele OSX omgeving te maken en mijn vertrouwde CS3 te gebruiken tot ik gewoon over kan (tenzij de virtuele OSX goed genoeg functioneert)