problem with running apps from snap


**ls -al ~/**
drwxr-xr-x 37 mohamad users   4096 Mar 13 15:45  .
drwxr-xr-x  3 root    root    4096 Mar 11 21:09  ..
drwxr-xr-x  5 mohamad users   4096 Mar 13 08:32  .audacity-data
-rw-------  1 mohamad users  10407 Mar 13 12:34  .bash_history
-rw-r--r--  1 mohamad users   1177 Mar 11 21:09  .bashrc
drwxr-xr-x  2 mohamad users   4096 Mar 11 21:09  bin
drwx------ 21 mohamad users   4096 Mar 13 13:19  .cache
drwx------ 30 mohamad users   4096 Mar 13 11:52  .config
drwxr-xr-x 15 mohamad users   4096 Mar 12 06:02  Desktop
-rw-r--r--  1 mohamad users     43 Mar 11 21:13  .dmrc
drwxr-xr-x 21 mohamad users  12288 Mar 13 09:25  Documents
drwxr-xr-x 15 mohamad users   4096 Mar 13 10:32  Downloads
-rw-r--r--  1 mohamad users   1637 Mar 11 21:09  .emacs
-rw-------  1 mohamad users     16 Mar 11 21:13  .esd_auth
drwxr-xr-x  6 mohamad users   4096 Mar 12 06:09  .fonts
drwxr-xr-x  6 mohamad users   4096 Mar 13 09:05  .gitkraken
-rw-r--r--  1 mohamad users     73 Mar 11 21:09  .i18n
-rw-------  1 mohamad users   2230 Mar 13 15:37  .ICEauthority
drwxr-xr-x  3 mohamad users   4096 Mar 12 06:04  include
-rw-r--r--  1 mohamad users    861 Mar 11 21:09  .inputrc
drwxr-xr-x  3 mohamad users   4096 Mar 12 06:04  lib
drwx------  9 mohamad users   4096 Mar 13 13:20  .local
drwx------  5 mohamad users   4096 Mar 12 05:45  .mozilla
drwxr-xr-x  3 mohamad users   4096 Mar 12 06:04  Music
drwxr-xr-x  3 mohamad users   4096 Mar 13 08:32  .npm
drwxr-xr-x 12 mohamad users   4096 Mar 13 12:31  .oh-my-zsh
drwxr-xr-x  3 mohamad users   4096 Mar 12 13:13  Pictures
drwx------  3 mohamad users   4096 Mar 12 05:51  .pki
-rw-r--r--  1 mohamad users   1028 Mar 11 21:09  .profile
drwxr-xr-x  2 mohamad users   4096 Mar 11 21:13  Public
drwxr-xr-x  8 mohamad users   4096 Mar 12 06:05  share
-rw-r--r--  1 mohamad users     10 Mar 13 12:31  .shell.pre-oh-my-zsh
drwx------ 14 mohamad users   4096 Mar 13 13:50  snap
drwxr-xr-x  2 mohamad users   4096 Mar 12 06:09  .ssh
drwxr-xr-x  5 mohamad users   4096 Mar 12 07:00  .ssr
drwxr-xr-x  2 mohamad users   4096 Mar 11 21:13  Templates
drwxr-xr-x  6 mohamad users   4096 Mar 12 21:32  .themes
drwxr-xr-x 11 mohamad users   4096 Mar 12 06:58  Videos
drwxr-xr-x  3 mohamad users   4096 Mar 13 08:27  .vscode
-rw-r--r--  1 mohamad users    204 Mar 12 20:36  .wget-hsts
-rw-------  1 mohamad users    100 Mar 13 15:37  .Xauthority
-rw-------  1 mohamad users    100 Mar 13 12:01  .Xauthority.snap
-rw-r--r--  1 mohamad users   1951 Mar 11 21:09  .xim.template
-rwxr-xr-x  1 mohamad users   1112 Mar 11 21:09  .xinitrc.template
-rw-------  1 mohamad users  29058 Mar 13 15:41  .xsession-errors
-rw-------  1 mohamad users 188973 Mar 13 14:00  .xsession-errors.old
-rw-r--r--  1 mohamad users  40811 Mar 13 12:00  .zcompdump
-rw-r--r--  1 mohamad users  41845 Mar 13 12:32  .zcompdump--5.6
-rw-r--r--  1 mohamad users  42431 Mar 13 13:27  .zcompdump-localhost-5.6
-rw-------  1 mohamad users    285 Mar 13 15:45  .zsh_history
-rw-r--r--  1 mohamad users   3990 Mar 13 13:27  .zshrc
-rw-r--r--  1 mohamad users     36 Mar 12 17:37  .zshrc.pre-oh-my-zsh


**ls -al ~/.Xauthority   **
-rw------- 1 mohamad users 100 Mar 13 15:37 /home/mohamad/.Xauthority

and if i run **snap run --shell okular **then execute ls command


**ls -al ~/.Xauthority**
ls: cannot access '/home/mohamad/snap/okular/109/.Xauthority': No such file or directory

**ls -al ~/**
drwxr-xr-x 6 mohamad users 4096 Mar 12 18:34 .
drwxr-xr-x 4 mohamad users 4096 Mar 12 16:34 ..
-rw------- 1 mohamad users  960 Mar 13 15:44 .bash_history
drwxr-xr-x 4 mohamad users 4096 Mar 12 17:29 .cache
drwxr-xr-x 4 mohamad users 4096 Mar 12 19:26 .config
drwxr-xr-x 2 mohamad users 4096 Mar 13 12:03 .icons
drwxr-xr-x 4 mohamad users 4096 Mar 12 16:34 .local

That is the reason. I have no idea how you managed to set hostname to invalid string (“.”) or why you do not have permanent static hostname. But when I replicate these settings I also reproduce your problem.

oh, I don’t know really how it’s set as (.) !!
I fixed my hostname and everything work perfectly as expected, without needing that configuration inside** /etc/profile.local **
thank you so much for your help :slight_smile:

hi
Try changing your hostname, I had similar problems with snap apps in Leap 15.3 and it was fixed like this.

sudo hostnamectl set-hostname "you new hostname"

reboot

regards

Hello Team seem to be having exactly the same problem… (I’m aware that snaps are not a popular format on OpenSuse and are generally losing poulatiry in general.)

can install snaps no problems.

But after install of various packages. when you try to launch them. nothing much happens (as described previously in this thread.) Have 2 machines with Tumbleweed one XFCE and the other Gnome 42. Both behaving similarly.

I’d happily install the packages via YAST / .RPM / Flatpak. but they’re not available in those formats, only snaps…

A little confused about the proposed solution? if someone could elaborate please.

Regards and thanks in advanced
Jordan