private cloud

Netgear ReadyNAS 102
http://www.netgear.co.uk/home/products/storage/prosumer/RN10200.aspx#

Gaarne had ik advies gehad over dit toestel om te werken met OpenSUSE 13.1 KDE.
Wat ik wil is om een backup te maken van mijn agenda en huishoudboekje via een private cloud.
Natuurlijk zullen daar ook nog foto’s en allerhande documenten opgeslagen worden. Het toestel zal niet gebruikt worden om samen te werken met een tv of mediaplayer.
Op de specificaties staat dat het linux-compatibel is. Ik wil in geen geval dat de NAS contact maakt met het internet.

De harde schijf zou een Western Digital Red 1TB zijn.
http://be.hardware.info/productinfo/157492/western-digital-red-1tb

Zou dit toestel geschikt zijn voor mijn vereisten om te configureren met opensuse, of zou een Asustor AS-202T een betere keuze zijn?
http://www.komplett.nl/komplett/product/zkb-01opsl/80014022/asustor-as-202t-2-bays/details.aspx

Hoi,

Ik vraag me even af wat je bedoeld met een “private cloud” en “geen geval dat de NAS contact maakt met het internet”. Een cloud is, volgens mij althans, iets wat je via het internet kan benaderen. Als je van plan bent om de NAS alleen maar te gebruiken in je lokale netwerk dan noem je dat een… NAS (Network Accessible Storage).

Een NAS kan je gewoon benaderen via openSUSE en dan backups maken zoals je normaal backups maakt (als je dit doet). Je zou de NAS kunnen instellen als een externe harde schijf via Samba (als je ook windows systemen thuis hebt) of NFS (als je alleen Linux gebruikt). Je kan de NAS ook automatisch aan je bestands systeem toevoegen maar hoe dit gaat zal afhangen wat je wil gebruiken.

Je vraag over de twee modellen: Ze zullen beide wel werken. Harde schijf grote en merk zal een persoonlijke keus zijn. Ik heb zelf geen ervaring met die twee.

Naast wat Jan-Bart al zegt:
Een klant van mij heeft zo’n constructie, ik weet zo niet welk merk NAS hij heeft, maar het komt in het kort hierop neer:

  • Op de NAS een map /Backups, deze wordt via NFS geexporteerd, erin een map “homes”
  • Op de clients (in zijn geval laptops met openSUSE en Ubuntu) wordt de NAS export Backups aangekoppeld op /Backups
  • Gebruikers kopiëren hun eigen gebruikersmap bijv. /home/knurpht) integraal naar /Backups/homes. Ze gebruiken hiervoor luckybackup.

Dat is één methode. Een andere is, om de /home op de NAS te zetten, te exporteren, en dan op de clients aan te koppelen onder /home. Iedere gebruiker heeft dan zijn data en instellingen alleen nog maar op de NAS staan.

Gezien jouw eis dat de NAS geen verbinding met het web mag maken, houdt de werking van bovenstaande op, zodra je je eigen netwerk “verlaat”. Bij de tweede methode kan de gebruiker dan dus ook niet meer werken, omdat zijn homedir er niet is.