Plasma not rendering itself on Leap 15

I’ve upgraded Leap 42.3 to 15 and now plasma doesn’t render any of its widgets. They seems to be operational, like I can use krunner but I can’t see it or get context menus on righn-click and I can see some of the silhouettes (of krunner for example) - like widget is fully transparent and I can see only the blur effect or something. I tried to restart plasma the way I used to, but it doesn’t work:

:~> killall plasma-desktop                                       
plasma-desktop: no process found

I also tried:

:~> plasma-desktop --replace
If 'plasma-desktop' is not a typo you can use command-not-found to lookup the packag
e that contains it, like this:                                                       
    cnf plasma-desktop       

:~> cnf plasma-desktop
                                                                                     
The program 'plasma-desktop' can be found in the following package:                  
  * kdebase4-workspace  path: /usr/bin/plasma-desktop, repository: zypp (download.o
pensuse.org-oss) ]                                                                   
                                                                                     
Try installing with:                                                                 
    sudo zypper install kdebase4-workspace 

However if I try to install kdebase4-workspace I get following conflict which I don’t know to resolve:

#### YaST2 conflicts list - generated 2018-05-03 19:15:14 ####

powerdevil5-5.12.4-lp150.2.1.x86_64 conflicts with kdebase4-workspace < 5.3.0 provided by kdebase4-workspace-4.11.22-lp150.7.15.x86_64


     ] do not install kdebase4-workspace-4.11.22-lp150.7.15.x86_64


     ] Following actions will be done:
deinstallation of powerdevil5-5.12.4-lp150.2.1.x86_64
deinstallation of plasma5-workspace-5.12.4-lp150.4.1.x86_64
deinstallation of plasma5-desktop-5.12.4-lp150.2.2.x86_64
deinstallation of libksysguard5-helper-5.12.4-lp150.2.1.x86_64
deinstallation of kmenuedit5-5.12.4-lp150.1.1.x86_64
deinstallation of kinfocenter5-5.12.4-lp150.1.1.x86_64
deinstallation of powerdevil5-lang-5.12.4-lp150.2.1.noarch
deinstallation of plasma5-session-5.12.4-lp150.4.1.noarch
deinstallation of sddm-theme-openSUSE-15.0~git20180421T093411~6c02346-lp150.2.1.noarch
deinstallation of plasma5-workspace-lang-5.12.4-lp150.4.1.noarch
deinstallation of plasma5-workspace-branding-openSUSE-15.0~git20180421T093411~6c02346-lp150.2.1.noarch
deinstallation of plasma5-desktop-lang-5.12.4-lp150.2.2.noarch
deinstallation of ksysguard5-5.12.4-lp150.1.1.x86_64
deinstallation of kmenuedit5-lang-5.12.4-lp150.1.1.noarch
deinstallation of kinfocenter5-lang-5.12.4-lp150.1.1.noarch
deinstallation of sddm-branding-openSUSE-0.17.0-lp150.6.2.x86_64
deinstallation of ksysguard5-lang-5.12.4-lp150.1.1.noarch






#### YaST2 conflicts list END ###

krunner is not a “Plasma widget”, it is a stand-alone application that opens its own window.

but I can’t see it or get context menus on righn-click and I can see some of the silhouettes (of krunner for example) - like widget is fully transparent and I can see only the blur effect or something.

So is plasmashell running at all?

If yes, run systemsettings5 and try to disable desktop effects/compositing.
If no, try to run plasmashell and maybe post the output if it crashes again.

I tried to restart plasma the way I used to, but it doesn’t work:

:~> killall plasma-desktop                                       
plasma-desktop: no process found

I also tried:

:~> plasma-desktop --replace
If 'plasma-desktop' is not a typo you can use command-not-found to lookup the packag
e that contains it, like this:                                                       
    cnf plasma-desktop       

That’s because the process and executable is called “plasmashell”.

“plasma-desktop” was the name in KDE4 times, as your followup command shows.

However if I try to install kdebase4-workspace I get following conflict which I don’t know to resolve:

You cannot install KDE4/Plasma1 and Plasma5 at the same time.
And the former is not in a usable condition at all any more, so do not install it.

run systemsettings5 and try to disable desktop effects/compositing.

I cant’t navigate to this particular section in settings. In console I see these messages when I try to:

QQuickWidget: Attempted to render scene with no contextcomposeAndFlush: makeCurrent() failed
composeAndFlush: makeCurrent() failed

Thanks for the clarification on plasmashell. Here is the output when I try to restart it (it restarts but the issue persists):

:~> kstart plasmashell  
kstart(23375) main: Omitting both --window and --windowclass arguments is not recomm
ended                                                                                
:~> kf5.karchive: bzDecompress returned -5
org.kde.plasmaquick: Applet preload policy set to 1
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast
Unrecognized OpenGL version
Unrecognized OpenGL version
QGLXContext: Failed to create dummy context
Warning: all files used by qml by the plasmoid should be in ui/. The file in the pat
h "file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.desktopcontainment/contents/code/Layou
tManager.js" was expected at QUrl("file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.deskto
pcontainment/contents/ui/LayoutManager.js")
Warning: all files used by qml by the plasmoid should be in ui/. The file in the pat
h "file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.desktopcontainment/contents/code/Folde
rTools.js" was expected at QUrl("file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.desktopc
ontainment/contents/ui/FolderTools.js")
Unrecognized OpenGL version
Unrecognized OpenGL version
failed to acquire GL context to resolve capabilities, using defaults..
file:///usr/share/plasma/wallpapers/org.kde.slideshow/contents/ui/main.qml:261:18: U
nable to assign [undefined] to bool
file:///usr/share/plasma/wallpapers/org.kde.slideshow/contents/ui/main.qml:272:18: U
nable to assign [undefined] to bool
file:///usr/share/plasma/wallpapers/org.kde.slideshow/contents/ui/main.qml:282:18: U
nable to assign [undefined] to bool
file:///usr/share/plasma/wallpapers/org.kde.slideshow/contents/ui/main.qml:293:18: U
nable to assign [undefined] to bool
file:///usr/share/plasma/wallpapers/org.kde.slideshow/contents/ui/main.qml:293:18: U
nable to assign [undefined] to bool
file:///usr/share/plasma/wallpapers/org.kde.slideshow/contents/ui/main.qml:282:18: U
nable to assign [undefined] to bool
No file found for ".xml" , even though update-mime-info said it would exist.
Either it was just removed, or the directory doesn't have executable permission... (
"/home/master/.local/share/mime", "/usr/share/mime")
file:///usr/share/plasma/wallpapers/org.kde.slideshow/contents/ui/main.qml:272:18: U
nable to assign [undefined] to bool
file:///usr/share/plasma/wallpapers/org.kde.slideshow/contents/ui/main.qml:261:18: U
nable to assign [undefined] to bool
trying to show an empty dialog
No file found for ".xml" , even though update-mime-info said it would exist.
Either it was just removed, or the directory doesn't have executable permission... (
"/home/master/.local/share/mime", "/usr/share/mime")
Unrecognized OpenGL version
Unrecognized OpenGL version
kf5.kpackage: No metadata file in the package, expected it at: "/windows/Trash_Stora
ge/Мои документы/Мои рисунки/обои/nature_hd/"
kf5.kpackage: No metadata file in the package, expected it at: "/windows/Trash_Stora
ge/Мои документы/Мои рисунки/обои/nature_hd/"
kf5.kpackage: No metadata file in the package, expected it at: "/windows/Trash_Stora
ge/Мои документы/Мои рисунки/обои/nature_hd/"
qml: Reading resources from configuration: {"alias":"GPU","childSourceObjects":{"lm
sensors/asus-isa-0000/cpu_fan":{"temperature":0},"lmsensors/k10temp-pci-00c3/temp1":
{"temperature":0},"lmsensors/radeon-pci-0100/temp1":{"temperature":0},"udisks/Optiar
c_DVD_RW_AD_7261S_Optiarc_DVD_RW_AD_7261S":{"temperature":0},"udisks/SAMSUNG_HD103UJ
_S13PJ1KSB00641":{"temperature":0},"udisks/ST2000DM006_2DM1_Z4Z9H4K9":{"temperature"
:0}},"meltdownTemperature":90,"overrideLimitTemperatures":false,"sourceName":"lmsens
ors/radeon-pci-0100/temp1","virtual":false,"warningTemperature":70},{"alias":"HDD","
childSourceObjects":{"lmsensors/asus-isa-0000/cpu_fan":{"temperature":0},"lmsensors/
k10temp-pci-00c3/temp1":{"temperature":0},"lmsensors/radeon-pci-0100/temp1":{"temper
ature":0},"udisks/Optiarc_DVD_RW_AD_7261S_Optiarc_DVD_RW_AD_7261S":{"temperature":0}
,"udisks/SAMSUNG_HD103UJ_S13PJ1KSB00641":{"temperature":0},"udisks/ST2000DM006_2DM1_
Z4Z9H4K9":{"temperature":0}},"meltdownTemperature":90,"overrideLimitTemperatures":fa
lse,"sourceName":"udisks/ST2000DM006_2DM1_Z4Z9H4K9","virtual":false,"warningTemperat
ure":70},{"alias":"CPU","childSourceObjects":{"lmsensors/asus-isa-0000/cpu_fan":{"te
mperature":0},"lmsensors/k10temp-pci-00c3/temp1":{"temperature":0},"lmsensors/radeon
-pci-0100/temp1":{"temperature":0},"udisks/Optiarc_DVD_RW_AD_7261S_Optiarc_DVD_RW_AD
_7261S":{"temperature":0},"udisks/SAMSUNG_HD103UJ_S13PJ1KSB00641":{"temperature":0},
"udisks/ST2000DM006_2DM1_Z4Z9H4K9":{"temperature":0}},"meltdownTemperature":90,"over
rideLimitTemperatures":false,"sourceName":"lmsensors/k10temp-pci-00c3/temp1","virtua
l":false,"warningTemperature":70}]
Connecting to deprecated signal QDBusConnectionInterface::serviceOwnerChanged(QStrin
g,QString,QString)
Trying to use rootObject before initialization is completed, whilst using setInitial
izationDelayed. Forcing completion
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
trying to show an empty dialog
Warning: all files used by qml by the plasmoid should be in ui/. The file in the pat
h "file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.panel/contents/code/LayoutManager.js" 
was expected at QUrl("file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.panel/contents/ui/L
ayoutManager.js")
trying to show an empty dialog
Warning: all files used by qml by the plasmoid should be in ui/. The file in the pat
h "file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.notifications/contents/code/uip
roperties.js" was expected at QUrl("file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasm
a.notifications/contents/ui/uiproperties.js")
libkcups: Create-Printer-Subscriptions last error: 0 successful-ok
libkcups: Get-Jobs last error: 0 successful-ok
libkcups: Get-Jobs last error: 0 successful-ok
plasma-pk-updates: Is net online: false
plasma-pk-updates: Is net mobile: false
plasma-pk-updates: Is net online: false
plasma-pk-updates: Is on battery: false
plasma-pk-updates: Checking updates, forced
Plasma Shell startup completed
org.kde.plasmaquick: New Applet  "Application Launcher" with a weight of 100
org.kde.plasmaquick: New Applet  "Digital Clock" with a weight of 60
libkcups: 0
libkcups: 0
Warning: all files used by qml by the plasmoid should be in ui/. The file in the pat
h "file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.battery/contents/code/logic.js"
 was expected at QUrl("file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.battery/con
tents/ui/logic.js")
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
networkmanager-qt: void NetworkManager::NetworkManagerPrivate::propertiesChanged(con
st QVariantMap&) Unhandled property "AllDevices"
networkmanager-qt: void NetworkManager::NetworkManagerPrivate::propertiesChanged(con
st QVariantMap&) Unhandled property "Capabilities"
networkmanager-qt: void NetworkManager::NetworkManagerPrivate::propertiesChanged(con
st QVariantMap&) Unhandled property "ConnectivityCheckEnabled"
networkmanager-qt: void NetworkManager::NetworkManagerPrivate::propertiesChanged(con
st QVariantMap&) Unhandled property "Devices"
networkmanager-qt: void NetworkManager::NetworkManagerPrivate::propertiesChanged(con
st QVariantMap&) Unhandled property "GlobalDnsConfiguration"
networkmanager-qt: virtual void NetworkManager::ActiveConnectionPrivate::propertyCha
nged(const QString&, const QVariant&) Unhandled property "StateFlags"
networkmanager-qt: virtual void NetworkManager::DevicePrivate::propertyChanged(const
 QString&, const QVariant&) Unhandled property "LldpNeighbors"
networkmanager-qt: virtual void NetworkManager::DevicePrivate::propertyChanged(const
 QString&, const QVariant&) Unhandled property "Real"
networkmanager-qt: virtual void NetworkManager::DevicePrivate::propertyChanged(const
 QString&, const QVariant&) Unhandled property "LldpNeighbors"
networkmanager-qt: virtual void NetworkManager::DevicePrivate::propertyChanged(const
 QString&, const QVariant&) Unhandled property "Real"
networkmanager-qt: virtual void NetworkManager::DevicePrivate::propertyChanged(const
 QString&, const QVariant&) Unhandled property "LldpNeighbors"
networkmanager-qt: virtual void NetworkManager::DevicePrivate::propertyChanged(const
 QString&, const QVariant&) Unhandled property "Real"
networkmanager-qt: virtual void NetworkManager::DevicePrivate::propertyChanged(const
 QString&, const QVariant&) Unhandled property "LldpNeighbors"
networkmanager-qt: virtual void NetworkManager::DevicePrivate::propertyChanged(const
 QString&, const QVariant&) Unhandled property "Real"
trying to show an empty dialog
plasma-pk-updates: Is net mobile: false
plasma-pk-updates: Is net online: true
plasma-pk-updates: Daemon changed
org.kde.plasmaquick: New Applet  "Audio Volume" with a weight of 50
org.kde.plasmaquick: New Applet  "Clipboard" with a weight of 50
org.kde.plasmaquick: New Applet  "Device Notifier" with a weight of 50
org.kde.plasmaquick: New Applet  "KDE Connect" with a weight of 50
org.kde.plasmaquick: New Applet  "Notifications" with a weight of 50
org.kde.plasmaquick: New Applet  "Printers" with a weight of 50
org.kde.plasmaquick: New Applet  "Software Updates" with a weight of 50
org.kde.plasmaquick: New Applet  "Battery and Brightness" with a weight of 50
org.kde.plasmaquick: New Applet  "Media Player" with a weight of 50
org.kde.plasmaquick: New Applet  "Networks" with a weight of 50
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "Application Launcher" after 0 seconds
KAStatsFavoritesModel::setFavorites is ignored
KActivities: Database connection:  "kactivities_db_resources_139713653498112_readonl
y"  
    query_only:          QVariant(qlonglong, 1)  
    journal_mode:        QVariant(QString, "wal")  
    wal_autocheckpoint:  QVariant(qlonglong, 100)  
    synchronous:         QVariant(qlonglong, 0)
Closing SQL connection:  "kactivities_db_resources_139713653498112_readonly"
trying to show an empty dialog
org.kde.plasmaquick: Applet "Application Launcher" loaded after 99 msec
plasma-pk-updates: Is net mobile: false
plasma-pk-updates: Is net online: true
plasma-pk-updates: Daemon changed
master@myFX-precious:~> plasma-pk-updates: Transaction status changed: "setup" "(101
%)"
plasma-pk-updates: Transaction status changed: "setup" "(101%)"
plasma-pk-updates: Transaction status changed: "setup" "(101%)"
plasma-pk-updates: Transaction status changed: "setup" "(101%)"
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "Notifications" after 1.049 seconds
org.kde.plasmaquick: Applet "Notifications" loaded after 0 msec
plasma-pk-updates: Transaction status changed: "refresh-cache" "(0%)"
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "Battery and Brightness" after 1.597 second
s
org.kde.plasmaquick: Applet "Battery and Brightness" loaded after 26 msec
PK error: "Empty destination in URI: hd:///?device=/dev/disk/by-id/usb-SanDisk_Ultra
_USB_3.0_4C530001241006114322-0:0-part2" type: "repo-not-available"
plasma-pk-updates: Transaction "/1_cebdcbea" finished with status "failed" in 1 seco
nds
plasma-pk-updates: Cache transaction didn't finish successfully
plasma-pk-updates: Is net online: true
plasma-pk-updates: Transaction status changed: "finished" "(36%)"
Currrent active notifications: QHash()
Guessing partOf as: 0
 New Notification:  "Ошибка обновления" "Empty destination in URI: hd:///?device=/de
v/disk/by-id/usb-SanDisk_Ultra_USB_3.0_4C530001241006114322-0:0-part2" 0 & Part of: 
0
file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.notifications/contents/ui/Notifica
tionDelegate.qml:51:26: Unable to assign [undefined] to int
file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.notifications/contents/ui/Notifica
tionDelegate.qml:122:33: Unable to assign [undefined] to bool
file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.notifications/contents/ui/Notifica
tionDelegate.qml:114:20: Unable to assign QJSValue to QImage
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "Device Notifier" after 2.606 seconds
org.kde.plasmaquick: Applet "Device Notifier" loaded after 528 msec
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "Software Updates" after 2.691 seconds
plasma-pk-updates: Is net online: true
plasma-pk-updates: Is net online: true
plasma-pk-updates: Is net online: true
plasma-pk-updates: Is net online: true
qml: Populating model
org.kde.plasmaquick: Applet "Software Updates" loaded after 47 msec
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "Digital Clock" after 3.426 seconds
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
Both point size and pixel size set. Using pixel size.
trying to show an empty dialog
org.kde.plasmaquick: Applet "Digital Clock" loaded after 94 msec
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "Clipboard" after 4.053 seconds
org.kde.plasmaquick: Applet "Clipboard" loaded after 166 msec
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "Printers" after 4.148 seconds
libkcups: Cancel-Subscription last error: 0 successful-ok
libkcups: Create-Printer-Subscriptions last error: 0 successful-ok
libkcups: CUPS-Get-Printers last error: 1030 Нет добавленных назначений.
file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.printmanager/contents/ui/PopupDial
og.qml:105:13: QML PropertyChanges: Cannot assign to non-existent property "tooltipT
ext"
file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.printmanager/contents/ui/PopupDial
og.qml:105:13: QML PropertyChanges: Cannot assign to non-existent property "tooltipT
ext"
org.kde.plasmaquick: Applet "Printers" loaded after 10 msec
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "Media Player" after 4.15 seconds
org.kde.plasmaquick: Applet "Media Player" loaded after 23 msec
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "Audio Volume" after 4.48 seconds
org.kde.plasmaquick: Applet "Audio Volume" loaded after 93 msec
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "KDE Connect" after 4.426 seconds
org.kde.plasmaquick: Applet "KDE Connect" loaded after 5 msec
org.kde.plasmaquick: Delayed preload of  "Networks" after 4.247 seconds
org.kde.plasmaquick: Applet "Networks" loaded after 44 msec


Well, that’s bad, but probably related.

I suspect this is the problem:

libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast
Unrecognized OpenGL version
Unrecognized OpenGL version
QGLXContext: Failed to create dummy context

What graphics card are you using? Did you install any additional driver?
Please post the file /var/log/Xorg.0.log, and the output of “glxinfo” (you may need to install Mesa-demo-x first).

My Graphic Card is ASUS RADEON HD7750-DCSL-1GD5. I tried to install new AMD drivers for this card for Leap 42.3 but that ended up in a black screen upon boot so I had to remove them. Older AMD drivers worked with this card well on previous versions of openSUSE (I think it worked on Leap 42.2).

glxinfo:

:~> glxinfo
name of display: :0
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast
X Error of failed request:  GLXBadContext
  Major opcode of failed request:  153 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  6 (X_GLXIsDirect)
  Serial number of failed request:  51
  Current serial number in output stream:  50

Full /var/log/Xorg.0.log is too long for this forum so *(https://pastebin.com/UaRx27bW). And this is the part that may be most relevant

    40.876] (--) Log file renamed from "/var/log/Xorg.pid-2611.log" to "/var/log/Xorg.0.log"    40.888] 
X.Org X Server 1.19.6
Release Date: 2017-12-20
    40.888] X Protocol Version 11, Revision 0
    40.888] Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
    40.888] Current Operating System: Linux myFX-precious.lan 4.12.14-lp150.10-default #1 SMP Fri Apr 27 13:11:28 UTC 2018 (c12551c) x86_64
    40.888] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.12.14-lp150.10-default root=/dev/mapper/system-root resume=/dev/system/swap splash=silent quiet showopts resume=/dev/system/swap splash=silent quiet showopts resume=/dev/system/swap splash=silent quiet showopts resume=/dev/system/swap splash=silent quiet showopts
    40.888] Build Date: 17 April 2018  12:00:00PM
    40.888]  
    40.888] Current version of pixman: 0.34.0
    40.888]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
    40.888] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    40.888] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu May  3 18:39:05 2018
    40.916] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
    40.916] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    40.922] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
    40.923] (==) No screen section available. Using defaults.
    40.923] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
    40.923] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
    40.923] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
    Using a default monitor configuration.
    40.923] (==) Automatically adding devices
    40.923] (==) Automatically enabling devices
    40.923] (==) Automatically adding GPU devices
    40.923] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
    40.974] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/sgi" does not exist.
    40.974]     Entry deleted from font path.
    40.976] (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/misc:unscaled,
    /usr/share/fonts/Type1/,
    /usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
    /usr/share/fonts/75dpi:unscaled,
    /usr/share/fonts/ghostscript/,
    /usr/share/fonts/cyrillic:unscaled,
    /usr/share/fonts/truetype/,
    built-ins
    40.976] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
    40.976] (**) Extension "XFree86-DGA" is disabled
    40.976] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
    40.976] (II) Loader magic: 0x55b4e57e8d00
    40.976] (II) Module ABI versions:
    40.976]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    40.976]     X.Org Video Driver: 23.0
    40.976]     X.Org XInput driver : 24.1
    40.976]     X.Org Server Extension : 10.0
    40.977] (++) using VT number 7
    40.977] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
    40.978] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
    40.987] (--) PCI:*(0:1:0:0) 1002:683f:1043:0459 rev 0, Mem @ 0xc0000000/268435456, 0xfea00000/262144, I/O @ 0x0000e000/256, BIOS @ 0x????????/131072
    40.987] (II) LoadModule: "glx"
    40.988] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
    41.082] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
    41.082]     compiled for 1.19.6, module version = 1.0.0
    41.082]     ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
    41.082] (II) Applying OutputClass "Radeon" to /dev/dri/card0
    41.082]     loading driver: radeon
    41.082] (II) Scanning /etc/X11/xorg_pci_ids directory for additional PCI ID's supported by the drivers
    41.082] (II) Scanning /etc/X11/xorg_pci_ids directory for additional PCI ID's supported by the drivers
    41.082] (==) Matched radeon as autoconfigured driver 0
    41.082] (==) Matched ati as autoconfigured driver 1
    41.082] (==) Matched ati as autoconfigured driver 2
    41.082] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 3
    41.082] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 4
    41.082] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 5
    41.082] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
    41.082] (II) LoadModule: "radeon"
    41.082] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so
    41.123] (II) Module radeon: vendor="X.Org Foundation"
    41.123]     compiled for 1.19.6, module version = 18.0.1
    41.123]     Module class: X.Org Video Driver
    41.123]     ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
    41.123] (II) LoadModule: "ati"
    41.123] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/ati_drv.so
    41.131] (II) Module ati: vendor="X.Org Foundation"
    41.131]     compiled for 1.19.6, module version = 18.0.1
    41.131]     Module class: X.Org Video Driver
    41.131]     ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
    41.254] (II) LoadModule: "modesetting"
    41.254] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
    41.256] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
    41.256]     compiled for 1.19.6, module version = 1.19.6
    41.256]     Module class: X.Org Video Driver
    41.256]     ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
    41.256] (II) LoadModule: "fbdev"
    41.256] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
    41.262] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
    41.262]     compiled for 1.19.6, module version = 0.4.4
    41.262]     Module class: X.Org Video Driver
    41.262]     ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
    41.262] (II) LoadModule: "vesa"
    41.262] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
    41.266] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
    41.266]     compiled for 1.19.6, module version = 2.4.0
    41.266]     Module class: X.Org Video Driver
    41.266]     ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
    41.266] (II) RADEON: Driver for ATI/AMD Radeon chipsets:
    ATI Radeon HD 2900 XT, ATI Radeon HD 2900 Pro,
    ATI Radeon HD 2900 GT,  ATI Radeon HD 4870 x2,
    ATI Radeon HD 4850 x2, ATI Mobility RADEON HD 4850,
    ATI Mobility RADEON HD 4850 X2, 
    ATI Mobility RADEON HD 4870,  ATI Mobility Radeon HD 4650,
     ATI Mobility Radeon HD 4670,
    ATI RV730XT [Radeon HD 4670], 
    ATI Radeon HD 4600 Series, ATI RV730 PRO [Radeon HD 4650],
    41.756] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libshadow.so
    41.768] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
    41.768]     compiled for 1.19.6, module version = 1.1.0
    41.768]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    41.768] (II) RADEON(0): KMS Color Tiling: disabled
    41.768] (II) RADEON(0): KMS Color Tiling 2D: disabled
    41.768] (II) RADEON(0): KMS Pageflipping: enabled
    41.768] (II) RADEON(0): SwapBuffers wait for vsync: enabled
    41.913] (II) RADEON(0): EDID for output DisplayPort-0
    41.976] (II) RADEON(0): EDID for output HDMI-0
    41.976] (II) RADEON(0): Manufacturer: AOC  Model: 2757  Serial#: 244
    41.976] (II) RADEON(0): Year: 2012  Week: 48
    41.976] (II) RADEON(0): EDID Version: 1.3
    41.976] (II) RADEON(0): Digital Display Input
    41.976] (II) RADEON(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 60  vert.: 34
    41.976] (II) RADEON(0): Gamma: 2.20
    41.976] (II) RADEON(0): DPMS capabilities: Off
    41.976] (II) RADEON(0): Supported color encodings: RGB 4:4:4 YCrCb 4:4:4 
    41.976] (II) RADEON(0): First detailed timing is preferred mode
    41.976] (II) RADEON(0): redX: 0.640 redY: 0.338   greenX: 0.315 greenY: 0.623
    41.976] (II) RADEON(0): blueX: 0.151 blueY: 0.063   whiteX: 0.313 whiteY: 0.329
    41.976] (II) RADEON(0): Supported established timings:
    41.976] (II) RADEON(0): 720x400@70Hz
    41.976] (II) RADEON(0): 1280x1024@75Hz
    41.976] (II) RADEON(0): Manufacturer's mask: 0
    41.977] (II) RADEON(0): Supported standard timings:
    41.977] (II) RADEON(0): #0: hsize: 1920  vsize 1080  refresh: 60  vid: 49361
    41.977] (II) RADEON(0): #5: hsize: 1280  vsize 720  refresh: 60  vid: 49281
    41.977] (II) RADEON(0): Supported detailed timing:
    41.977] (II) RADEON(0): clock: 148.5 MHz   Image Size:  598 x 336 mm
    41.977] (II) RADEON(0): h_active: 1920  h_sync: 2008  h_sync_end 2052 h_blank_end 2200 h_border: 0
    41.977] (II) RADEON(0): v_active: 1080  v_sync: 1084  v_sync_end 1089 v_blanking: 1125 v_border: 0
    41.977] (II) RADEON(0): Ranges: V min: 50 V max: 76 Hz, H min: 30 H max: 83 kHz, PixClock max 175 MHz
    41.977] (II) RADEON(0): Monitor name: D2757
    41.977] (II) RADEON(0): Serial No: AUCCB9A000244
    41.977] (II) RADEON(0): Supported detailed timing:
    41.977] (II) RADEON(0): clock: 27.0 MHz   Image Size:  598 x 336 mm
    41.977] (II) RADEON(0): h_active: 720  h_sync: 736  h_sync_end 798 h_blank_end 858 h_border: 0
    41.977] (II) RADEON(0): v_active: 480  v_sync: 489  v_sync_end 495 v_blanking: 525 v_border: 0
    41.977] (II) RADEON(0): Supported detailed timing:
    41.977] (II) RADEON(0): clock: 74.2 MHz   Image Size:  598 x 336 mm
    41.977] (II) RADEON(0): h_active: 1280  h_sync: 1390  h_sync_end 1430 h_blank_end 1650 h_border: 0
    41.977] (II) RADEON(0): v_active: 720  v_sync: 725  v_sync_end 730 v_blanking: 746 v_border: 0
    41.977] (II) RADEON(0): Supported detailed timing:
    41.977] (II) RADEON(0): clock: 27.0 MHz   Image Size:  598 x 336 mm
    41.977] (II) RADEON(0): h_active: 720  h_sync: 732  h_sync_end 796 h_blank_end 864 h_border: 0
    41.977] (II) RADEON(0): v_active: 576  v_sync: 581  v_sync_end 586 v_blanking: 625 v_border: 0
    41.977] (II) RADEON(0): Number of EDID sections to follow: 1
    41.977] (II) RADEON(0): EDID (in hex):
    41.977] (II) RADEON(0):     00ffffffffffff0005e35727f4000000
    41.977] (II) RADEON(0):     30160103803c22782aeed5a356509f26
    41.977] (II) RADEON(0):     105054bfef00d1c0b300950081808140
    41.977] (II) RADEON(0):     81c001010101023a801871382d40582c
    41.977] (II) RADEON(0):     450056502100001e000000fd00324c1e
    41.977] (II) RADEON(0):     5311000a202020202020000000fc0044
    41.977] (II) RADEON(0):     323735370a20202020202020000000ff
    41.977] (II) RADEON(0):     0041554343423941303030323434016f
    41.977] (II) RADEON(0):     02033bf14c1004050312141f13021101
    41.977] (II) RADEON(0):     2023090707830100007a030c001000b8
    41.977] (II) RADEON(0):     2d20c01001410e280810061810481078
    41.977] (II) RADEON(0):     10768810e3050301e2000f8c0ad08a20
    41.977] (II) RADEON(0):     e02d10103e9600565021000018011d00
    41.978] (II) RADEON(0):     7251d01a206e28550056502100001e8c
    41.978] (II) RADEON(0):     0ad090204031200c4055005650210000
    41.978] (II) RADEON(0):     18000000000000000000000000000054
    41.978] (--) RADEON(0): HDMI max TMDS frequency 225000KHz
    41.978] (II) RADEON(0): Printing probed modes for output HDMI-0
    41.978] (II) RADEON(0): Modeline "1920x1080"x60.0  148.50  1920 2008 2052 2200  1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync (67.5 kHz eP)
    41.978] (II) RADEON(0): Modeline "1920x1080"x50.0  148.50  1920 2448 2492 2640  1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync (56.2 kHz e)
    41.996] (II) RADEON(0): EDID for output DVI-0
    41.996] (II) RADEON(0): Output DisplayPort-0 disconnected
    41.996] (II) RADEON(0): Output HDMI-0 connected
    41.996] (II) RADEON(0): Output DVI-0 disconnected
    41.996] (II) RADEON(0): Using exact sizes for initial modes
    41.996] (II) RADEON(0): Output HDMI-0 using initial mode 1920x1080 +0+0
    41.996] (II) RADEON(0): mem size init: gart size :7fbcf000 vram size: s:40000000 visible:f3d4000
    41.996] (II) RADEON(0): EXA: Driver will allow EXA pixmaps in VRAM
    41.996] (==) RADEON(0): DPI set to (96, 96)
    41.996] (==) RADEON(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
    41.997] (II) Unloading vesa
    41.997] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
    41.997] (II) RADEON(0): Front buffer size: 8100K
    41.997] (II) RADEON(0): VRAM usage limit set to 217335K
    41.997] (==) RADEON(0): DRI3 disabled
    41.997] (==) RADEON(0): Backing store enabled
    41.997] (WW) RADEON(0): Direct rendering disabled
    41.998] (II) RADEON(0): Acceleration disabled
    41.998] (==) RADEON(0): DPMS enabled
    41.998] (==) RADEON(0): Silken mouse enabled
    42.007] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
    42.007] (EE) AIGLX: reverting to software rendering
    42.242] (II) IGLX: enabled GLX_MESA_copy_sub_buffer
    42.245] (II) IGLX: Loaded and initialized swrast
    42.245] (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
    42.246] (II) RADEON(0): Setting screen physical size to 508 x 285
    42.690] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event4)
    42.690] (II) LoadModule: "libinput"
    42.691] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/libinput_drv.so
    42.740] (II) Module libinput: vendor="X.Org Foundation"
    42.741]     compiled for 1.19.6, module version = 0.27.1
    42.741]     Module class: X.Org XInput Driver
    42.741]     ABI class: X.Org XInput driver, version 24.1
    42.988] (II) This device may have been added with another device file.
    42.988] (II) config/udev: Adding input device (unnamed) (/dev/ttyS15)
    42.988] (II) No input driver specified, ignoring this device.
    42.988] (II) This device may have been added with another device file.
    42.988] (II) config/udev: Adding input device (unnamed) (/dev/ttyS16)


fglrx doesn’t work anymore since years because it hasn’t been updated to support newer kernel and Xorg versions (I don’t think it still worked in 42.2).
And amdgpu pro likely doesn’t support that card any more.

The open source drivers should be good enough though, in some cases it’s even reported to be faster than fglrx anyway.

How did you install the AMD drivers?
I would suspect there are some things left that break your system.

glxinfo:

:~> glxinfo
name of display: :0
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast
X Error of failed request:  GLXBadContext
  Major opcode of failed request:  153 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  6 (X_GLXIsDirect)
  Serial number of failed request:  51
  Current serial number in output stream:  50

Well, GLX doesn’t work at all.
And that’s the reason for your problems.

]Full /var/log/Xorg.0.log is too long for this forum so *(https://pastebin.com/UaRx27bW). And this is the part that may be most relevant

This seems to be the problem:

    42.007] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
    42.007] (EE) AIGLX: reverting to software rendering
    42.242] (II) IGLX: enabled GLX_MESA_copy_sub_buffer
    42.245] (II) IGLX: Loaded and initialized swrast
    42.245] (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0

I.e. it falls back to software OpenGL rendering, and swrast cannot be loaded for some reason as glxinfo’s output shows.

The question is why.

Try to reinstall the package Mesa-dri for a start:

sudo zypper in -f Mesa-dri

Also, check that kernel-firmware is installed, and try to run “sudo mkinitrd” to recreate the initrd (which should make sure that radeon and the necessary firmware is included).*

would suspect there are some things left that break your system.

That was the case. Maybe I didn’t remove the repo with drivers after I uninstalled them on the Leap 42.3 and during the upgrade they were installed as amd drivers. I uninstalled amd-gpu-pro dirvers once again and the issue is gone. Thanks for the hint!