OpenSUSE 11.3: Amarok crashes on startup

Hi… everytime I start Amarok it crashes. Here is the output from the terminal:

InnoDB: The log sequence number in ibdata files does not match
InnoDB: the log sequence number in the ib_logfiles!
101024 12:21:59  InnoDB: Database was not shut down normally!
InnoDB: Starting crash recovery.
InnoDB: Reading tablespace information from the .ibd files...
InnoDB: Restoring possible half-written data pages from the doublewrite
InnoDB: buffer...
Connecting to deprecated signal QDBusConnectionInterface::serviceOwnerChanged(QString,QString,QString)
Calling appendChild() on a null node does nothing.
QGraphicsLinearLayout::removeAt: invalid index 1
role  0  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QString, "Playlist Files on Disk") ,  QVariant(QString, "Internal Database") )  ) 
role  1  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QIcon, ) ,  QVariant(QIcon, ) )  ) 
role  3  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QString, "Playlist Files on Disk") ,  QVariant(QString, "Internal Database") )  ) 
QMap((0, QMap((0, QVariant(QString, "Playlist Files on Disk") ) ( 1 ,  QVariant(QIcon, ) ) ( 3 ,  QVariant(QString, "Playlist Files on Disk") ) )  ) )  
Creating empty group:  "Playlist Files on Disk" 
QMap((0, QMap((0, QVariant(QString, "Internal Database") ) ( 1 ,  QVariant(QIcon, ) ) ( 3 ,  QVariant(QString, "Internal Database") ) )  ) )  
Creating empty group:  "Internal Database" 
QMap() 
amarok(5851)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
amarok(5851)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
amarok(5851)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
amarok(5851)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
amarok(5851)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
amarok(5851)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
role  0  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QString, "Local Podcasts") )  ) 
role  1  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QIcon, ) )  ) 
role  3  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QString, "Local Podcasts") )  ) 
QMap((0, QMap((0, QVariant(QString, "Local Podcasts") ) ( 1 ,  QVariant(QIcon, ) ) ( 3 ,  QVariant(QString, "Local Podcasts") ) )  ) )  
Creating empty group:  "Local Podcasts" 
<unknown program name>(5850)/: Communication problem with  "amarok" , it probably crashed. 
Error message was:  "org.freedesktop.DBus.Error.NoReply" : " "Message did not receive a reply (timeout by message bus)" " 

user@linux:~> KCrash: Application 'amarok' crashing...
sock_file=/home/user/.kde4/socket-linux.site/kdeinit4__0
Warning: connect() failed: : No such file or directory
KCrash cannot reach kdeinit, launching directly.

amarok -v

Qt: 4.6.3
KDE Development Platform: 4.4.4 (KDE 4.4.4) "release 3"
Amarok: 2.3.0

rpm -qa | grep kdebase4

kdebase4-runtime-branding-openSUSE-11.3-8.5.i586
python-kdebase4-4.4.4-5.2.i586
kdebase4-session-4.4.4-7.1.i586
kdebase4-workspace-branding-openSUSE-11.3-8.5.i586
kdebase4-libkonq-4.4.4-1.5.i586
kdebase4-4.4.4-1.5.i586
kdebase4-workspace-4.4.4-6.1.1.i586
kdebase4-workspace-ksysguardd-4.4.4-6.1.1.i586
kdebase4-nsplugin-4.4.4-1.5.i586
kdebase4-openSUSE-11.3-8.5.i586
kdebase4-runtime-xine-4.4.4-3.1.2.i586
kdebase4-runtime-4.4.4-3.1.2.i586

I found some possible solutions in the forum like:

  1. Deleting amarok files in .kde4 directory
  2. Uninstalling/Installing Amarok
  3. Running Amarok from a different user account

but they didn’t work.

What else could I try?

Are you running KDE4? Something seems to be wrong with kinit, but hard to judge. Did you do an online update recently?

Did you delete all as follows:

This folder: .kde4/share/apps/amarok

These files:

.kde4/share/config/amarok-appletsrc
.kde4/share/config/amarok_homerc
.kde4/share/config/amarokrc

Yes, after the last update I started having this problem.

Yes, all of them.

I take it you tried again? From that list I gave?

Please post result of:

zypper lr -d

There must me something wrong with the recent updates because I updated my laptop and now Amarok is crashing the same way as in my desktop computer.
Also, I’m getting other crashes like when I want to “Adjust Date and Time” I get the same crash message:

Executable: kdeinit4 PID: 4257 Signal: 8 (Floating point exception)

zypper lr -d

# | Alias                | Name                  | Enabled | Refresh | Priority | Type   | URI                                                             | Service
--+----------------------+-----------------------+---------+---------+----------+--------+-----------------------------------------------------------------+--------
1 | Libdvdcss repository | Libdvdcss repository  | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://opensuse-guide.org/repo/11.3/                            |        
2 | NVIDIA Repository    | NVIDIA Repository     | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | ftp://download.nvidia.com/opensuse/11.3/                        |        
3 | Packman Repository   | Packman Repository    | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://packman.inode.at/suse/11.3/                              |        
4 | repo-debug           | openSUSE-11.3-Debug   | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/distribution/11.3/repo/oss/  |        
5 | repo-non-oss         | openSUSE-11.3-Non-Oss | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/11.3/repo/non-oss/    |        
6 | repo-oss             | openSUSE-11.3-Oss     | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/11.3/repo/oss/        |        
7 | repo-source          | openSUSE-11.3-Source  | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/source/distribution/11.3/repo/oss/ |        
8 | repo-update          | openSUSE-11.3-Update  | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/11.3/                       |        
9 | subpixel repository  | subpixel repository   | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://opensuse-community.org/subpixel/openSUSE_11.3            |        

I have a similar problem, Amarok crashes at startup.
Output from the terminal is:

luca@linux-zata:~> amarok
InnoDB: The first specified data file /home/luca/.kde4/share/apps/amarok/mysqle/ibdata1 did not exist:
InnoDB: a new database to be created!
101025 15:11:39  InnoDB: Setting file /home/luca/.kde4/share/apps/amarok/mysqle/ibdata1 size to 10 MB
InnoDB: Database physically writes the file full: wait...
101025 15:11:39  InnoDB: Log file /home/luca/.kde4/share/apps/amarok/mysqle/ib_logfile0 did not exist: new to be created
InnoDB: Setting log file /home/luca/.kde4/share/apps/amarok/mysqle/ib_logfile0 size to 5 MB
InnoDB: Database physically writes the file full: wait...
101025 15:11:39  InnoDB: Log file /home/luca/.kde4/share/apps/amarok/mysqle/ib_logfile1 did not exist: new to be created
InnoDB: Setting log file /home/luca/.kde4/share/apps/amarok/mysqle/ib_logfile1 size to 5 MB
InnoDB: Database physically writes the file full: wait...
InnoDB: Doublewrite buffer not found: creating new
InnoDB: Doublewrite buffer created
InnoDB: Creating foreign key constraint system tables
InnoDB: Foreign key constraint system tables created
Connecting to deprecated signal QDBusConnectionInterface::serviceOwnerChanged(QString,QString,QString)
Calling appendChild() on a null node does nothing.
QGraphicsLinearLayout::removeAt: invalid index 1
role  0  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QString, "File di scaletta su disco") ,  QVariant(QString, "Database interno") )  ) 
role  1  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QIcon, ) ,  QVariant(QIcon, ) )  ) 
role  3  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QString, "File di scaletta su disco") ,  QVariant(QString, "Database interno") )  ) 
QMap((0, QMap((0, QVariant(QString, "File di scaletta su disco") ) ( 1 ,  QVariant(QIcon, ) ) ( 3 ,  QVariant(QString, "File di scaletta su disco") ) )  ) )  
Creating empty group:  "File di scaletta su disco" 
QMap((0, QMap((0, QVariant(QString, "Database interno") ) ( 1 ,  QVariant(QIcon, ) ) ( 3 ,  QVariant(QString, "Database interno") ) )  ) )  
Creating empty group:  "Database interno" 
QMap() 
amarok(9671)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
amarok(9671)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
amarok(9671)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
amarok(9671)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
amarok(9671)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
amarok(9671)/kdeui (Wallet): The kwalletd service has been disabled 
role  0  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QString, "Podcast locali") )  ) 
role  1  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QIcon, ) )  ) 
role  3  : ( QVariantList ) :  QVariant(QVariantList, (QVariant(QString, "Podcast locali") )  ) 
QMap((0, QMap((0, QVariant(QString, "Podcast locali") ) ( 1 ,  QVariant(QIcon, ) ) ( 3 ,  QVariant(QString, "Podcast locali") ) )  ) )  
Creating empty group:  "Podcast locali" 
load glyph failed err=6 face=0x890e900, glyph=448
QFontEngine: Glyph neither outline nor bitmap format=0
load glyph failed err=6 face=0x890e900, glyph=448                                                                                                        
QFontEngine: Glyph neither outline nor bitmap format=0                                                                                                   
load glyph failed err=6 face=0x890e900, glyph=448                                                                                                        
QFontEngine: Glyph neither outline nor bitmap format=0                                                                                                   
QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 2                                                                                              
QPainter::setCompositionMode: Painter not active                                                                                                         
QPainter::setRenderHint: Painter must be active to set rendering hints                                                                                   
QPainter::save: Painter not active                                                                                                                       
QPainter::fillPath: Painter not active                                                                                                                   
QPainter::restore: Unbalanced save/restore                                                                                                               
QPainter::save: Painter not active                                                                                                                       
QPainter::translate: Painter not active                                                                                                                  
QPainter::setPen: Painter not active                                                                                                                     
QPainter::restore: Unbalanced save/restore                                                                                                               
QPainter::save: Painter not active                                                                                                                       
QPainter::setRenderHint: Painter must be active to set rendering hints                                                                                   
QPainter::restore: Unbalanced save/restore                                                                                                               
QPainter::save: Painter not active                                                                                                                       
QPainter::fillPath: Painter not active                                                                                                                   
QPainter::restore: Unbalanced save/restore                                                                                                               
QPainter::setClipRegion: Painter not active                                                                                                              
QPainter::save: Painter not active
QPainter::translate: Painter not active
QPainter::save: Painter not active
QPainter::pen: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::pen: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::restore: Unbalanced save/restore
QPainter::restore: Unbalanced save/restore
QPainter::setRenderHint: Painter must be active to set rendering hints
QPainter::save: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::translate: Painter not active
QPainter::pen: Painter not active
QPainter::restore: Unbalanced save/restore
QPainter::save: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::translate: Painter not active
QPainter::pen: Painter not active
QPainter::restore: Unbalanced save/restore
QPainter::save: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::translate: Painter not active
QPainter::pen: Painter not active
QPainter::restore: Unbalanced save/restore
QPainter::save: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::translate: Painter not active
QPainter::pen: Painter not active
QPainter::restore: Unbalanced save/restore
QPainter::save: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::translate: Painter not active
QPainter::pen: Painter not active
QPainter::restore: Unbalanced save/restore
QPainter::save: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::translate: Painter not active
QPainter::pen: Painter not active
QPainter::restore: Unbalanced save/restore
QPainter::save: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::translate: Painter not active
QPainter::pen: Painter not active
QPainter::restore: Unbalanced save/restore
QPainter::end: Painter not active, aborted
amarok:  ********************************************************************************************** 
amarok:  ** AMAROK WAS STARTED IN NORMAL MODE. IF YOU WANT TO SEE DEBUGGING INFORMATION, PLEASE USE: ** 
amarok:  ** amarok --debug                                                                           ** 
amarok:  ********************************************************************************************** 
luca@linux-zata:~> KCrash: Application 'amarok' crashing...
sock_file=/home/luca/.kde4/socket-linux-zata/kdeinit4__0

I have just tried to delete this folder: .kde4/share/apps/amarok
and these files:
.kde4/share/config/amarok-appletsrc
.kde4/share/config/amarok_homerc
.kde4/share/config/amarokrc
but nothing.

zypper lr -d output is:

luca@linux-zata:~> zypper lr -d
#  | Alias                                     | Nome                                      | abilitato | Attualizza | Priorità | Tipo   | URI                                                                             | Servizio                        
---+-------------------------------------------+-------------------------------------------+-----------+------------+----------+--------+---------------------------------------------------------------------------------+---------                        
1  | Aggiornamenti per openSUSE 11.3 11.3-1.82 | Aggiornamenti per openSUSE 11.3 11.3-1.82 | Sì        | Sì         |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/11.3/                                       |                                 
2  | NVIDIA Repository                         | NVIDIA Repository                         | Sì        | Sì         |   99     | rpm-md | ftp://download.nvidia.com/opensuse/11.3/                                        |                                 
3  | Packman                                   | Packman                                   | Sì        | Sì         |   99     | rpm-md | http://packman.jacobs-university.de/suse/11.3/                                  |                                 
4  | download.opensuse.org-Extra               | openSUSE BuildService - KDE:Extra         | Sì        | Sì         |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/Extra/openSUSE_11.3/             |                                 
5  | download.opensuse.org-STABLE              | openSUSE BuildService - OpenOffice.org    | Sì        | Sì         |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/OpenOffice.org:/STABLE/openSUSE_11.3/ |                                 
6  | download.opensuse.org-UpdatedApps         | openSUSE BuildService - KDE:UpdatedApps   | Sì        | Sì         |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/UpdatedApps/openSUSE_11.3/       |                                 
7  | download.opensuse.org-mozilla             | openSUSE BuildService - Mozilla           | Sì        | Sì         |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/mozilla/openSUSE_11.3/                |                                 
8  | download.opensuse.org-packages            | openSUSE BuildService - Java:packages     | Sì        | Sì         |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/Java:/packages/openSUSE_11.3/         |                                 
9  | google-chrome                             | google-chrome                             | Sì        | Sì         |   99     | rpm-md | http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/i386                               |                                 
10 | openSUSE-11.3 11.3-1.82                   | openSUSE-11.3 11.3-1.82                   | Sì        | No         |   99     | yast2  | cd:///?devices=/dev/sr0                                                         |                                 
11 | repo-debug                                | openSUSE-11.3-Debug                       | No        | Sì         |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/distribution/11.3/repo/oss/                  |                                 
12 | repo-non-oss                              | openSUSE-11.3-Non-Oss                     | Sì        | Sì         |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/11.3/repo/non-oss/                    |                                 
13 | repo-oss                                  | openSUSE-11.3-Oss                         | Sì        | Sì         |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/11.3/repo/oss/                        |                                 
14 | repo-source                               | openSUSE-11.3-Source                      | No        | Sì         |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/source/distribution/11.3/repo/oss/                 |            

What do you suggest me?

I think the problem is the NVIDIA repository. Because I reinstalled openSUSE and updated it, then I started Amarok with no problem. But when I installed the Nvidia driver with “One-Click Install”, Amarok started to crash again. So, should I uninstall the NVIDIA driver and install it from the source?

Interesting. There have been some issues with the latest nVidia driver and kde4.5
But nothing to do with amarok
I suggest you bug report this at: https://bugzilla.novell.com/index.cgi

Hope some others with nvidia can confirm either way. I’ll try an raise some involvement.

Hi,

i have exactly the same problem on both machines running opensuse 11.3.

problem started after update done on 22nd of October, here is list of updated packages at that moment:

# 2010-10-22 20:10:17 libvlccore4-1.1.4.1-1.pm.3.17.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:10:17|install|libvlccore4|1.1.4.1-1.pm.3.17|i586||packman|c532341e3996df7701ffcc45e666d9fad87fa0f5
# 2010-10-22 20:10:18 libavutil50-0.6.25512svn-2.pm.5.1.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:10:18|install|libavutil50|0.6.25512svn-2.pm.5.1|i586||packman|964eae64b06fad0b912e5120e8acd5f13de716d3
# 2010-10-22 20:10:24 mjpegtools-1.9.0.0-5.pm.11.4.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:10:24|install|mjpegtools|1.9.0.0-5.pm.11.4|i586||packman|c69ca71ac1e80088e1b1cb769a6e557ab9176194
# 2010-10-22 20:11:42 k3b-2.0.1-1.pm.2.7.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:11:42|install|k3b|2.0.1-1.pm.2.7|i586||packman|3436fb82b1c5036bfb1503948135a20d6f2aad13
2010-10-22 20:11:43|install|libqoauth1|1.0.1-2.1.1|i586||openSUSE-11.3_Updates|e788a0a2e117dad88616b87dc023e4455114dd1a
2010-10-22 20:12:31|install|nvidia-gfxG02-kmp-desktop|260.19.12_k2.6.34.0_12-22.1|i586||nvidia|d4e852ea5bbc9f933f9213cea2ec3162bd186f9d
# 2010-10-22 20:12:49 k3b-lang-2.0.1-1.pm.2.7.noarch.rpm installed ok
2010-10-22 20:12:49|install|k3b-lang|2.0.1-1.pm.2.7|noarch||packman|63a79dc6ae6a4a67c4635355bbc123cae2082197
# 2010-10-22 20:12:51 libswscale0-0.6.25512svn-2.pm.5.1.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:12:51|install|libswscale0|0.6.25512svn-2.pm.5.1|i586||packman|257019a432b7d69a2bc48a253e9a55ea5d87f278
# 2010-10-22 20:12:52 libvlc5-1.1.4.1-1.pm.3.17.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:12:52|install|libvlc5|1.1.4.1-1.pm.3.17|i586||packman|2b977f84328c25711d32f6cd0facf946710cb45f
# 2010-10-22 20:12:53 libpostproc51-0.6.25512svn-2.pm.5.1.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:12:53|install|libpostproc51|0.6.25512svn-2.pm.5.1|i586||packman|61ad3c3b2e77c48490e44312756e9303e05b793a
# 2010-10-22 20:12:53 libavcore0-0.6.25512svn-2.pm.5.1.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:12:53|install|libavcore0|0.6.25512svn-2.pm.5.1|i586||packman|57e6b42d91d2df101f839f0ce74f170bff579cb7
# 2010-10-22 20:15:38 x11-video-nvidiaG02-260.19.12-23.1.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:15:38|install|x11-video-nvidiaG02|260.19.12-23.1|i586||nvidia|35c277b58d104a4dc4733485568f9c0b4920cadc
2010-10-22 20:15:49|install|choqok|0.9.90+svn1171227-1.3.1|i586||KDE_1|62ea505acfe9de29c200f8b38e588491b42561ec6516aab199d3d3962308d1df
# 2010-10-22 20:16:05 libavcodec52-0.6.25512svn-2.pm.5.1.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:16:05|install|libavcodec52|0.6.25512svn-2.pm.5.1|i586||packman|ac74c2c665cdb1ed757e3b0fc9f78b41d3e75b81
# 2010-10-22 20:16:06 libavfilter1-0.6.25512svn-2.pm.5.1.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:16:06|install|libavfilter1|0.6.25512svn-2.pm.5.1|i586||packman|167887bfc3ad31cfe3d7fddf91eb9a478d6ede91
# 2010-10-22 20:16:09 libavformat52-0.6.25512svn-2.pm.5.1.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:16:09|install|libavformat52|0.6.25512svn-2.pm.5.1|i586||packman|bd62d5c2652f081548fdac4daaa12ecb14880448
# 2010-10-22 20:17:14 vlc-noX-1.1.4.1-1.pm.3.17.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:17:14|install|vlc-noX|1.1.4.1-1.pm.3.17|i586||packman|8789d430ab859251942d476d368803a992188ef1
# 2010-10-22 20:17:15 libavdevice52-0.6.25512svn-2.pm.5.1.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:17:15|install|libavdevice52|0.6.25512svn-2.pm.5.1|i586||packman|9f896931d63defaaf39b59437e9292c3d20128d2
# 2010-10-22 20:17:17 k3b-codecs-2.0.1-1.pm.2.7.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:17:17|install|k3b-codecs|2.0.1-1.pm.2.7|i586||packman|1cff3a4c73cdfde87a34a79e0a71f86aba98847c
# 2010-10-22 20:17:20 vlc-qt-1.1.4.1-1.pm.3.17.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:17:20|install|vlc-qt|1.1.4.1-1.pm.3.17|i586||packman|8f1bf924e4f73e2aa38c18c276e1eff921a2894e
# 2010-10-22 20:17:28 ffmpeg-0.6.25512svn-2.pm.5.1.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:17:28|install|ffmpeg|0.6.25512svn-2.pm.5.1|i586||packman|fa54314a10303c7128f35562f3a27ab1db574060
# 2010-10-22 20:17:35 vlc-1.1.4.1-1.pm.3.17.i586.rpm installed ok
2010-10-22 20:17:35|install|vlc|1.1.4.1-1.pm.3.17|i586||packman|fa33efb7da3407c4af4ab43549e122b8a86aa908

here is list of my repositories:

#  | Alias                       | Name                              | Enabled | Refresh | Priority | Type   | URI                                                                             | Service
---+-----------------------------+-----------------------------------+---------+---------+----------+--------+---------------------------------------------------------------------------------+--------
1  | Education                   | Education                         | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/Education/openSUSE_11.3/              |        
2  | KDE_1                       | KDE                               | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/Distro:/Stable/openSUSE_11.3/    |        
3  | OpenOffice.org              | OpenOffice.org                    | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/OpenOffice.org:/STABLE/openSUSE_11.3/ |        
4  | VirtualBox_1                | VirtualBox                        | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/Virtualization/openSUSE_11.3/         |        
5  | download.opensuse.org-Extra | openSUSE BuildService - KDE:Extra | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/Extra/openSUSE_11.3/             |        
6  | google-chrome               | google-chrome                     | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/i386                               |        
7  | nvidia                      | nvidia                            | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.nvidia.com/opensuse/11.3/                                       |        
8  | openSUSE-11.3_Non-OSS       | openSUSE-11.3 Non-OSS             | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/11.3/repo/non-oss/                    |        
9  | openSUSE-11.3_OSS           | openSUSE-11.3 OSS                 | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/11.3/repo/oss/                        |        
10 | openSUSE-11.3_Updates       | openSUSE-11.3 Updates             | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/11.3/                                       |        
11 | packman                     | packman                           | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://packman.jacobs-university.de/suse/11.3/                                  |        
12 | vlc                         | vlc                               | Yes     | Yes     |  100     | rpm-md | http://download.videolan.org/pub/vlc/SuSE/11.3                                  |        

I don’t normally use Amarok … I think the last time I tried it was a few months back. I started it on my 64-bit openSUSE-**11.2 **PC, and after a few minutes it crashed:

last messages before the crash:

TagLib: Vorbis::File::read() - Could not find the Vorbis comment header.
ERROR reading Metadata
TagLib: ID3v1 tag is not valid or could not be read at the specified offset.
ERROR reading Metadata
TagLib: ID3v1 tag is not valid or could not be read at the specified offset.
TagLib: MP4: 64-bit atoms are not supported
TagLib: MP4: 64-bit atoms are not supported
TagLib: MPEG::Header::parse() -- Invalid sample rate.
TagLib: MPEG::Header::parse() -- Invalid sample rate.
amarok: Fatal IO error: client killed
KCrash: Application 'amarok' crashing...
sock_file=/home/oldcpu/.kde4/socket-hal2009/kdeinit4__0

I have amarok-2.2.2-58.3.x86_64

I started amarok , possibly for the 1st time, on my 32-bit openSUSE-11.3 PC (with KDE-4.4.4) and it immediately crashed:

QPainter::pen: Painter not active
QPainter::restore: Unbalanced save/restore
QPainter::save: Painter not active
QPainter::setPen: Painter not active
QPainter::translate: Painter not active
QPainter::pen: Painter not active
QPainter::restore: Unbalanced save/restore
QPainter::end: Painter not active, aborted
KCrash: Application 'amarok' crashing...
sock_file=/home/oldcpu/.kde4/socket-athlon/kdeinit4__0

… this is amarok-2.3.0-7.1.i586.

OS: Linux 2.6.34.7-0.4-desktop x86_64
System: openSUSE 11.3 (x86_64)
KDE: 4.5.2 (KDE 4.5.2) “release 10”

Vendor: Intel Corporation
Model: Mobile Intel® GM45 Express Chipset
2D driver: intel
3D driver: Unknown classic (7.8.2)

Amarok runs just fine
Unfortunately my Box with nVidia is running just Gnome, so I can’t test it.

I thought the problem was the recent update changed libxine, but rolling that back didn’t work.

Same error here …
I have the nvidia driver too and KDE4.
D>

I had exactly the same problem. I did a clean install and updated all packages. Amarok worked fine until then. I then install the nvidia drivers for my GeForce 7300 and Amarok crashed consistently at startup. I even tried Banshee and experienced the same results. I solved the problem by uninstalling the nvidia drivers and installing the nouveau driver. I have Amarok and Banshee again but no compositing. I can live with that. Try uninstalling x11-video-nvidiaG02 and installing xorg-x11-driver-video-nouveau. Reboot. That should do it.

It makes sence to me that it could be the interaction between Amarok and the proprietary nVidia driver. I note:

I should note this PC has a nVidia GTX260 with the NVIDIA-Linux-x86_64-256.53 driver.

I should note this PC has a nVidia 8400GS with the NVIDIA 260.19.06 (beta) driver.

It appears to me this problem affects PCs with more than just the latest 260.19.12 driver, but also those with older versions of the proprietary driver.

I have openSUSE-11.3 on a laptop with a Radeon HD3450 and the proprietary ATI driver. I’ll give Amarok on that PC a try and report.

I briefly ran amarok on openSUSE-11.3 on my Dell Studio 1537 laptop with the ATI radeon HD3450 and the proprietary ATI 10.9 catalyst driver. No crash.

That does support the view that this could be nVidia driver related (or rather the amarok application reaction to the driver).

Did anyone do a report on this yet?