Nvidia Driver crashes

I was installing nvidia drivers the hadrd way(susscesfully!) but upon X reboot it crashes!

Tommorow I will post log info. What I know is that the driver fails to load.

Crashes - this means that you have no graphical session, just console?
Are you executed this command after the installation:


sax2 -r -m 0=nvidia

?

Are you executed this command after the installation:

sax2 -r -m 0=nvidia

?

I tryed and no dice. Another thing is that when “nvidia” is on it just crashes back to console.

Heres the log


X.Org X Server 1.5.2
Release Date: 10 October 2008
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
Current Operating System: Linux linux-3bwn 2.6.27.7-9-pae #1 SMP 2008-12-04 18:10:04 +0100 i686
Build Date: 03 December 2008  09:21:06AM
 
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Feb  2 07:33:29 2009
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "Layout[all]"
(**) |-->Screen "Screen[0]" (0)
(**) |   |-->Monitor "Monitor[0]"
(**) |   |-->Device "Device[0]"
(**) |-->Input Device "Keyboard[0]"
(**) |-->Input Device "Mouse[1]"
(**) Option "ZapWarning" "on"
(**) Option "AllowMouseOpenFail" "on"
(**) Option "Xinerama" "off"
(==) Automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/PEX" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/latin2/misc" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/latin2/75dpi" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/latin2/100dpi" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/latin2/Type1" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/latin7/75dpi" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/baekmuk" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/japanese" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/kwintv" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/uni" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/ucs/misc" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/ucs/75dpi" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/ucs/100dpi" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/hellas/misc" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/hellas/75dpi" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/hellas/100dpi" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/hellas/Type1" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/sgi" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/xtest" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(==) Including the default font path /usr/share/fonts/misc:unscaled,/usr/share/fonts/TTF/,/usr/share/fonts/OTF,/usr/share/fonts/Type1/,/usr/share/fonts/100dpi:unscaled,/usr/share/fonts/75dpi:unscaled.
(**) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc:unscaled,
	/usr/share/fonts/75dpi:unscaled,
	/usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
	/usr/share/fonts/Type1,
	/usr/share/fonts/URW,
	/usr/share/fonts/Speedo,
	/usr/share/fonts/cyrillic,
	/usr/share/fonts/truetype,
	/opt/kde3/share/fonts,
	/usr/share/fonts/misc:unscaled,
	/usr/share/fonts/TTF/,
	/usr/share/fonts/OTF,
	/usr/share/fonts/Type1/,
	/usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
	/usr/share/fonts/75dpi:unscaled
(**) Input device list set to "/dev/gpmdata,/dev/input/mice"
(==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules/updates,/usr/lib/xorg/modules"
(**) Extension "Composite" is enabled
(WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
(II) No APM support in BIOS or kernel
(II) Loader magic: 0x81f45c0
(II) Module ABI versions:
	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
	X.Org Video Driver: 4.1
	X.Org XInput driver : 2.1
	X.Org Server Extension : 1.1
	X.Org Font Renderer : 0.6
(II) Loader running on linux
(--) using VT number 7

(--) PCI:*(0@1:0:0) unknown vendor (0x10de) unknown chipset (0x0153) rev 164, Mem @ 0xd1000000/0, 0xf0000000/0
(II) System resource ranges:
	[0] -1	0	0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX**
	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX**
	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX**
	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX**
	[4] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX**
	[5] -1	0	0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX**
(II) "extmod" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "dbe" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "freetype" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "record" will be loaded by default.
(II) "dri" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) LoadModule: "glx"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
	Module class: XFree86 Server Extension
	ABI class: XFree86 Server Extension, version 0.1
(II) NVIDIA GLX Module  71.86.07  Wed Oct 22 04:28:49 PDT 2008
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "dbe"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//extensions/libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.5.2, module version = 1.0.0
	Module class: X.Org Server Extension
	ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "extmod"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//extensions/libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.5.2, module version = 1.0.0
	Module class: X.Org Server Extension
	ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(II) Loading extension SHAPE
(II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
(II) Loading extension BIG-REQUESTS
(II) Loading extension SYNC
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XC-MISC
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-Misc
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension TOG-CUP
(II) Loading extension Extended-Visual-Information
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "dri"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//extensions/libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.5.2, module version = 1.0.0
	ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "freetype"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//fonts/libfreetype.so
(II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
	compiled for 1.5.2, module version = 2.1.0
	Module class: X.Org Font Renderer
	ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.6
(II) Loading font FreeType
(II) LoadModule: "record"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//extensions/librecord.so
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.5.2, module version = 1.13.0
	Module class: X.Org Server Extension
	ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "nvidia"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//drivers/nvidia_drv.so
dlopen: /usr/lib/xorg/modules//drivers/nvidia_drv.so: undefined symbol: AllocateScreenPrivateIndex
(EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules//drivers/nvidia_drv.so
(II) UnloadModule: "nvidia"
(EE) Failed to load module "nvidia" (loader failed, 7)
(II) LoadModule: "kbd"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//input/kbd_drv.so
(II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.5.2, module version = 1.3.1
	Module class: X.Org XInput Driver
	ABI class: X.Org XInput driver, version 2.1
(II) LoadModule: "mouse"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//input/mouse_drv.so
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.5.2, module version = 1.3.0
	Module class: X.Org XInput Driver
	ABI class: X.Org XInput driver, version 2.1
(EE) No drivers available.

Fatal server error:
no screens found


Maybe you’ve already figured out the X cannot find the nvidia driver. That is the only problem. If the nvidia installer runs without any problem, and says that it is installed the driver I can only suggest to download the newest driver and install that. Before installing rename the file:


/usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so

with the command (root powers needed here!)


mv nvidia_drv.so nvidia_drv.so.old

.

I tried and again it did the same error… I guess Ill put a other Grapics Card in there for now.

Out of curiosity, what runlevel were you in when you installed the nvidia driver?

If I’m right it’s possible just in runlevels =<3. You cannot start the installer while the X server is running.

@tommy909808 - what is the driver version? Is it a beta driver? Are you downloaded it from nVidia?