Monitor flicker or dropouts

After installing Leap 15/Gnome on a workstation and monitior that worked fine before with 42.3, the desktop windows has been bothered with flicker or dropout. Any idea to troubleshoot and fix this problem?

Add the following terminal outputs for the current hardware and settings in use:

inxi -Fz
Resuming in non X mode: glxinfo not found. For package install advice run: inxi --recommends
System: Host: linux-f5n1 Kernel: 4.12.14-lp150.12.16-default x86_64 bits: 64 Console: tty 0
Distro: openSUSE Leap 15.0
Machine: Device: desktop Mobo: ASUSTeK model: Z170-A v: Rev 1.xx serial: <filter>
UEFI: American Megatrends v: 1302 date: 11/09/2015
CPU: Quad core Intel Core i7-6700K (-HT-MCP-) cache: 8192 KB
clock speeds: max: 4300 MHz 1: 4000 MHz 2: 4000 MHz 3: 4000 MHz 4: 4000 MHz 5: 4000 MHz
6: 4000 MHz 7: 4000 MHz 8: 4000 MHz
Graphics: Card: NVIDIA GK208B [GeForce GT 730]
Display Server: X.org 1.19.6 driver: nouveau tty size: 103x26 Advanced Data: N/A for root

xrandr --prop
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 8192 x 8192
XWAYLAND0 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 600mm x 340mm
1920x1080 59.96*+

lspci -nnk | grep VGA -A2
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GK208B [GeForce GT 730] [10de:1287] (rev a1)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:84f5]
Kernel driver in use: nouveau

hwinfo --monitor | grep Model
Model: “ASUS PB278”

hwinfo --gfxcard
29: PCI 100.0: 0300 VGA compatible controller (VGA)
[Created at pci.378]
Unique ID: VCu0.BK6o6z1p9eB
Parent ID: vSkL.w3XTGUzMYYC
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0
SysFS BusID: 0000:01:00.0
Hardware Class: graphics card
Model: “nVidia GK208 [GeForce GT 730]”
Vendor: pci 0x10de “nVidia Corporation”
Device: pci 0x1287 “GK208 [GeForce GT 730]”
SubVendor: pci 0x1043 “ASUSTeK Computer Inc.”
SubDevice: pci 0x84f5
Revision: 0xa1
Driver: “nouveau”
Driver Modules: “nouveau”
Memory Range: 0xde000000-0xdeffffff (rw,non-prefetchable)
Memory Range: 0xd0000000-0xd7ffffff (ro,non-prefetchable)
Memory Range: 0xd8000000-0xd9ffffff (ro,non-prefetchable)
I/O Ports: 0xe000-0xefff (rw)
Memory Range: 0x000c0000-0x000dffff (rw,non-prefetchable,disabled)
IRQ: 123 (389451 events)
Module Alias: “pci:v000010DEd00001287sv00001043sd000084F5bc03sc00i00”
Driver Info #0:
Driver Status: nouveau is active
Driver Activation Cmd: “modprobe nouveau”
Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #24 (PCI bridge)

monitor-get-edid-using-vbe | monitor-parse-edid
monitor-get-edid-using-vbe: command not found
If ‘monitor-parse-edid’ is not a typo you can use command-not-found to lookup the package that contains it, like this:
cnf monitor-parse-edid

If your monitor is flickering then must be there some junk files in the system. Due to junk files, this problem happens. Try to clear all the junk files from your system and then restart it. Hope that it will help you. HP support assistant is there to help if the problem does not get resolved.

You’re using one of two possible FOSS X drivers (nouveau). Try the other. Simplest way is to uninstall nouveau

zypper rm xf86-video-nouveau

or use YaST2, then restart X or reboot. The kernel will continue using the nouveau kernel driver, but X should automatically switch to the modesetting driver.

Avoid screen tearing