Microsoft moet Linux-patenten terugverkopen

Gepubliceerd: Donderdag 21 april 2011
Auteur: René Schoemaker

Microsoft moet de open source-patenten die het heeft gekocht van Novell terugverkopen aan Attachmate, de nieuwe eigenaar van Novell. Wel krijgt Microsoft een licentie op die en andere patenten

Microsoft wordt gedwongen de licenties terug te geven door het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat mede op verzoek van belangenorganisaties uit de open source-gemeenschap onderzoek doet naar de overname van Novell door Attachmate en de grote patentendeal die daarbij in de kantlijn tot stand kwam.

De patentendeal werd door Novell gesloten met het in allerijl opgerichte consortium CPTN Holdings, waarin de vier techgiganten Oracle, EMC, Apple en Microsoft zich verenigden. De patenten die het consortium in handen kreeg, zijn inmiddels verdeeld. Microsoft moet de patenten die het bedrijf via dat consortium in handen heeft gekregen, nu dus weer afstaan. Microsoft mag van het ministerie wel licenties krijgen op de patenten die EMC, Apple en Oracle onderling hebben verdeeld.
Gevaar voor concurrentie

Volgens het **ministerie van Justitie zou de patentendeal de mogelijkheden tot innovatie en concurrentie van open source software in gevaar brengen op de markten van middleware, virtualisatie en server-, desktop- en mobiele besturingssystemen.
**
De deal tussen Novell en het consortium kende twee stadia: eerst zou het consortium 882 patenten van Novell kopen en vervolgens zou het consortium de patenten verdelen onder de vier eigenaren. EMC verkreeg 33 patenten die betrekking hebben op virtualisatie, maar ook dat mag van het ministerie geen doorgang vinden.
Onderworpen aan GNU GPL 2

Het ministerie oordeelde verder dat alle Novellpatenten onderworpen zijn aan de GNU General Public License, versie 2, en de Open Invention Network (OIN) License. CPTN mag geen beperkingen opleggen welke patenten beschikbaar komen onder de OIN-licentie.

De open source-gemeenschap heeft verheugd gereageerd op het oordeel van Justitie. “Dit is belangrijk nieuws voor de software freedom community”, schrijft Simon Phipps, directeur bij de Open Source Initiative, in zijn blog. OSI heeft de patentendeal samen met de Free Software Foundation aangekaart bij het ministerie. Volgens **hem zijn softwarepatenten vooral instrumenten om de concurrentie de voet dwars te zetten. **

Bron: Microsoft moet Linux-patenten terugverkopen | Webwereld

Om eerlijk te zijn, maakte mijn open source hart een klein sprongetje van vreugde. Niet zozeer omdat het Microsoft is, als wel omdat nu weer eens blijkt dat Open Source niet iets vaags is, maar een serieus alternatief, niet “leuk bedacht, maar machteloos”, maar goed doordacht. Dat Open Source licenties (minstens) net zo steekhoudend zijn als closed source licenties.

Voor wat ik uit andere artikelen en commentaren begrepen heb, zijn deze beslissingen ook niet zomaar iets, maar hebben ze enorme implicaties voor het gebruik van software patenten überhaupt, kunnen “de groten” het bestaan van, de gevolgen van gebruik van, open source niet meer negeren.

Lachen voor de toekomst: Microsoft moet broncode Windows 12 vrijgeven vanwege gebruik van open source componenten en de overerfbaarheid daarvan :D. Dan kunnen ze net zo goed meteen linux onder de motorkap stoppen en daar hun desktop overheen leggen.

Lachen voor de toekomst: Microsoft moet broncode Windows 12 vrijgeven vanwege gebruik van open source componenten en de overerfbaarheid daarvan :D. Dan kunnen ze net zo goed meteen linux onder de motorkap stoppen en daar hun desktop overheen leggen.[/QUOTE]

Kijk dat zou het helemaal gaan maken, gewoon alles Linux.