Installation & Usage of openSUSE on Acer Apsire 5560G

Hello,
I’ve been trying to install openSUSE on this laptop so hard. I ran into many problems. Systemd reported that it failed to start those: ModemManager, Xorg, Login service and such. Once it finally booted up from the livecd, it dropped me to the console, so I started Xorg myself and started installation. After a couple hours the installation process was finally completed.

While I booted to the installed system, I noticed a message “ACPI: Unable to enable ACPI”, the same one I saw while I booted up to the livecd.

Without ACPI laptop just shuts down right away after I press the power-off button. It seems also that udev fails to start, because newly plugged devices are not being recognized.

Could anyone give me an advice of how to fix these problems? Thanks in advance.

Here’s the output of “dmesg | grep ACPI”:

    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x000000000008f000-0x000000000008ffff] ACPI NVS
    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000bf26c000-0x00000000bf36bfff] ACPI NVS
    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000bf36c000-0x00000000bf3ebfff] ACPI data
    0.000000] reserve setup_data: [mem 0x000000000008f000-0x000000000008ffff] ACPI NVS
    0.000000] reserve setup_data: [mem 0x00000000bf26c000-0x00000000bf36bfff] ACPI NVS
    0.000000] reserve setup_data: [mem 0x00000000bf36c000-0x00000000bf3ebfff] ACPI data
    0.000000] efi:  ACPI=0xbf3eb000  ACPI 2.0=0xbf3eb014  SMBIOS=0xbf1f2000 
    0.000000] ACPI: Early table checksum verification disabled
    0.000000] ACPI: RSDP 0x00000000BF3EB014 000024 (v02 ACRSYS)
    0.000000] ACPI: XSDT 0x00000000BF3EB120 000074 (v01 ACRSYS ACRPRDCT 00000001 ANNI 00000001)
    0.000000] ACPI: FACP 0x00000000BF3D6000 0000F4 (v04 ACRSYS ACRPRDCT 00000001 PTL  00000001)
    0.000000] ACPI: DSDT 0x00000000BF3D8000 011961 (v01 ACRSYS ACRPRDCT 00001000 ANNI 00000001)
    0.000000] ACPI: FACS 0x00000000BF349000 000040
    0.000000] ACPI: SLIC 0x00000000BF3EA000 000176 (v01 ACRSYS ACRPRDCT 00000001 ANNI 00000001)
    0.000000] ACPI: HPET 0x00000000BF3D5000 000038 (v01 ACRSYS ACRPRDCT 00000001 PTL  00000001)
    0.000000] ACPI: APIC 0x00000000BF3D4000 00007A (v02 ACRSYS ACRPRDCT 00000001 PTL  00000001)
    0.000000] ACPI: MCFG 0x00000000BF3D3000 00003C (v01 ACRSYS ACRPRDCT 00000001 PTL  00000001)
    0.000000] ACPI: UEFI 0x00000000BF3D2000 00003E (v01 ACRSYS ACRPRDCT 00000001 PTL  00000001)
    0.000000] ACPI: UEFI 0x00000000BF3D1000 000042 (v01 PTL    COMBUF   00000001 PTL  00000001)
    0.000000] ACPI: SSDT 0x00000000BF3D0000 000E34 (v01 AMD    POWERNOW 00000001 AMD  00000001)
    0.000000] ACPI: SSDT 0x00000000BF3CE000 00190A (v02 AMD    ALIB     00000001 MSFT 04000000)
    0.000000] ACPI: UEFI 0x00000000BF3CD000 00021A (v01 ACRSYS ACRPRDCT 00000001 PTL  00000001)
    0.000000] ACPI: Local APIC address 0xfee00000
    0.000000] ACPI: PM-Timer IO Port: 0x808
    0.000000] ACPI: Local APIC address 0xfee00000
    0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x00] lapic_id[0x00] enabled)
    0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x01] lapic_id[0x01] enabled)
    0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x02] lapic_id[0x02] enabled)
    0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x03] lapic_id[0x03] enabled)
    0.000000] ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x00] high edge lint[0x1])
    0.000000] ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x01] high edge lint[0x1])
    0.000000] ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x02] high edge lint[0x1])
    0.000000] ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x03] high edge lint[0x1])
    0.000000] ACPI: IOAPIC (id[0x02] address[0xfec00000] gsi_base[0])
    0.000000] ACPI: INT_SRC_OVR (bus 0 bus_irq 0 global_irq 2 dfl dfl)
    0.000000] ACPI: IRQ0 used by override.
    0.000000] ACPI: IRQ2 used by override.
    0.000000] ACPI: IRQ9 used by override.
    0.000000] Using ACPI (MADT) for SMP configuration information
    0.000000] ACPI: HPET id: 0x43538210 base: 0xfed00000
    0.000057] ACPI: Core revision 20140424
    0.019973] ACPI: All ACPI Tables successfully acquired
    0.055558] ACPI Error: Hardware did not enter ACPI mode (20140424/evxfevnt-113)
    0.055561] ACPI Warning: AcpiEnable failed (20140424/utxfinit-169)
    0.055564] ACPI: Unable to enable ACPI
    0.137522] PM: Registering ACPI NVS region [mem 0x0008f000-0x0008ffff] (4096 bytes)
    0.137522] PM: Registering ACPI NVS region [mem 0xbf26c000-0xbf36bfff] (1048576 bytes)
    0.140018] ACPI FADT declares the system doesn't support PCIe ASPM, so disable it
    0.144126] ACPI: Interpreter disabled.
    0.166712] pnp: PnP ACPI: disabled


I wonder if you’ve tried doing a CMOS reset?

Yes, I tried. It didn’t help. It seems this bug appears in the kernels higher than 3.13, because I tested several distros and different (mainline ones too) kernel versions.

I guess, now this topic can be closed because it’s not related to openSUSE.