mam w laptopie dysk SSD z 2-ma windowsami (W10 i W8) i pozostawione celowo miejsce na końcu dla Linuxa.
komp staruje z bootmenu win gdzie wybieram który windows ma się uruchomić => chciałbym aby tak pozostało po instalacji Suse oraz dodaniem go w tym samym menu do opcji startu - nie zaś start wszystkich systemów z gruba… Ponoc można tego dokonać instalując - wybierając w trakcie aby Grub zainstalował się tam gdzie sam linux i następnie już w win EasyBCD które doda do opcji startu linuxa…
ściągnąłem więc openSUSE-Leap-15.3-DVD-x86_64-Build144.1-Media - rufusem zrobiłem pena i wystartowałem - przeszedłem prawie wszystkie etapy instalacji do momentu - instaluj - nigdzie nie zauważyłem możliwości/opcji wyboru gdzie ma być zainstalowany Grub. i na wszelkie wypadek stanąłem aby nie skopać…
czy tak jest w każdym instalatorze ? czy w Tumbleweed jest tak samo ?
Ale, jeżeli Ciebie dobrze zrozumiałem, to Ty nie chcesz, by grub Ci ogarniał ładowanie, a Windowsowy menadżer? (nie mam pojęcia, czy tak się da - musiałbyś sprawdzić).
Jakby co, to grub potrafi podnieść Windowsy.
Jeżeli chcesz jednak użyć docelowo gruba, dla pewności podaj, proszę, układ swoich partycji. Spróbuj użyć z tego pendrajwa instalacyjnego z openSUSE opcji rescue (przy bootowaniu), zaloguj się jako root (bez hasła), i wpisz coś co wyświetli Twój układ partycji, np.:
serdeczne dzięki - nie dostrzegłem i myślałem że to posumowanie jest niezmienne - ustawiłem aby grub się zainstalował na /boot a potem już w win easybcd i bez naruszania partycji win mam tak jak planowałem…
Miałem w ten sposób skonfigurowany prze laty dual boot, system był wybierany przez bootloader Windows. Ale to było dawno, czasy Win7. Zauważyłem że od jakiegoś czasu, instalatory Linuksa tego rozwiązania nie wspierają - instalacji gruba na partycji z Linuksem.