Cześć
Świeżo przeszedłem na OpenSUSE Tumbleweed KDE (z KDE Neon), bo nie spodobał mi się ten cyrk medialny odstawiony przez Ubuntu w kwestii bibliotek 32bit i mam pytanie odnośnie instalacji programu DraftSight.
Ten soft to własnościowy CAD do pobrania ze strony: https://www.3ds.com/products-services/draftsight-cad-software/download-draftsight/ gdzie znajdują się pliki w formacie deb (Ubuntu) i rpm (Fedora) dla dystrybucji 64bit.
Przy instalacji z konsoli otrzymuję:
Problem: żaden pakiet nie dostarcza libaudio.so.2 wymaganego przez draftsight-2019.1.0.2154-1.x86_64
Rozwiązanie 1: nie instaluj draftsight-2019.1.0.2154-1.x86_64
Rozwiązanie 2: zainstaluj draftsight-2019.1.0.2154-1.x86_64, ignorując niektóre z zależności
Program da się zainstalować ignorując tej jeden i jedyny brak pod OpenSUSE Tumbleweed (w trakcie instalacji pobieranych jest trochę 32bitowych bibliotek), a sam soft ogólnie działa podobnie jak np. na Ubuntu, czyli da się pracować.
I tu mam pytanie: czy jest możliwość doinstalowania tej biblioteki (szukałem i nie znalazłem) albo czy np. w OpenSUSE jest ona nazwana inaczej i stąd ten zgrzyt instalacyjny. Sprawa niskiego priorytetu, bardziej z gatunku “poznawczych”.