Hoi
Ik gebruikte altijd Gwenview om mijn fotos te hernoemen (bulk) was erg handig,misschien mis ik iets maar kan het niet meer vinden.
Heeft iemand nog een idee waar te kijken,ik denk dat het niet meer zit in gwenview.:)maar kan er ook overheen kijken.
Digikam ( standaard met KDE geĂŻnstalleerd ) kan dat wel. Alle fotoâs in een map selecteren, F2 en dan verschijnt er een schermpje, waarschijnlijk zoals je dat al kent.
Met fotos hernoemen bedoel ik na bv een vacantie en je hebt veel fotos dan selecteer ik ze eerst op datum en dan hernoem ik ze van 0001-0002 enz.
Vorige keer in Konqueror zitten doen ging wel maar moeilijker als in gwenview.
Alle fotoâs in een map selecteren, F2 en dan verschijnt er een schermpje, waarschijnlijk zoals je dat al kent
Ja dat is de makkelijke methode die werkt perfect,heel handig bedankt.
Als ik mijn fototoestel aanlsuit (wordt gezien als mass-storage), krijg ik in KDE een pop-up met de mogelijheid: Fotos downloaded met Digikam (of zoiets). Als ik mij goed herinner kan ik dan bestandsnamen laten maken met vaste tekst en variable velden (bijv. de datum).
Ook gebruik ik wel jhead. Daarmee kan ik bijv. de bestandsnamen een datumveld geven vanuit de JPEG header. Je kan ook de c-time van de bestanden op de datum/tijd uit de JPEG header zetten (handig als de c-time met bijv. copieëren de datum/tijd van de aanmaak van de copie bevat).
Ook kan je met jhead de datum/tijd van de JPEG header aanpassen. Ik doe dat wel eens om mijn serie met die van Marian te synchroniseren.
Kortom, jhead is soms hartstikke handig.
Ik weet niet of met deze tools makkelijk vanaf 00001 te tellen is, maar als de volgorde op ASCII gesorteerd is, kan je met een klein bash loopje hernoemen bij bijv 1 beginnend.
Ik zal het programma jhead eens gaan proberen.Hernoemen gebruik ik meestal ook om de fotos uit verschilende cameras te mixen en als de datums in de cameras gelijk staan en je nummert vanaf 0001 krijg je alles mooi op volgorde.
Als je gaat hernoemen met bv 1 als begin gaat hij de nummer volgorde niet goed doen.
Dit is gëën oplossing, maar ik vond deze zin in de man pagina:
... '%i' will substitute a sequence number. Leading zeros can be specified like with printf - i.e. '%04i' pads the number to 4 digits using leading zeros.
Ik heb hierboven gezegd dat ik Digikam gebruikt voor het downloaden en dan de namen zette zoals ik dat wilde. Dat is onjuist. Digikam kan dat niet. Sorry als ik je daarmee op het verkeerde been heb gezet. Digikam heeft ook het nadeel dat het gelijk een datbase gaat bouwen voor al je fotos. Dat is niet erg als je Digikam toch wilt gebruiken om je plaatjes te beheren, maar anders is het wat overdreven.
Ik gebruik, net als jij, âDownloaden met gwenviewâ van het pop-up menu. In 42.2 is dat er niet, zoals jouw oorspronkelijke klacht is.
Ik heb op 31.1 gekeken⊠Het programma dat gebruikt wordt als je met gwenview download is /usr/bin/gwenview_importer en dus niet gwenview zelf. In 13.1 is gwenview_importer een bestand van het gwenview pakket. Het hoort er daar dus gewoon bij.
In 42.2 ontbreekt het >:).
Ik zal eens verder gaan zoeken waarom de gebruiker weer geconfronteerd wordt met verdwenen functionaliteit. Zowel hier (in het engelse deel) als in de KDE forums. Dus ik kom hier op terug.
Overigens kan ik je waarschijnlijk wel een jhead commando leveren om je bestanden na downloaden (met Digikam of met Dolphin) de gewenste naam te geven. Volgens mij moet dat niet moeilijk zijn.
Komt er op neer dat het de KDE versie van 42.2 niet heeft gehaald (dat is een redelijk onvolledig afgeleverd geheel krijg ik het idee). Maar het is intusen beschikbaar en komt mee met 42.3.
Je kunt door allerlei andere repos te gebruiken het nu al op je 42.2 krijgen. Persoonlijk zit ik op dergelijk gehack niet te wachten.
Overigens blijft mijn aanbod om je een aantal jhead commandos naar wens te leveren staan. Ik hoor het wel.
Altijd prettig om te zien dat als ik iets niet kan vinden dat het niet aan mij hoeft te leggen.
Duurde even en ik heb inmiddels jhead geinstaleerd en de -h files bekeken.
En verder als bekeken kwam ik niet.
Dus ik wil wel graag wat jhead comandos van je om te hernoemen ,en misschien word mij dan ook meer duidelijk
over de -h files en kan ik een beetje begrijpen hoe het werkt.
Waarschijnlijk bedoel je met â-h filesâ the informatie die je krijgt als je de -h optie gebruikt. Maar dat is alleen een korte samenvatting van de aanroep voor als je even vergeten bent hoe het ook al weer zat. De echte documentatie vind je met
man jhead
Voorbeeld hoe de bestanden in een de âworking directoryâ die eindigen op .jpg of .JPG een naam te geven die met de tekst âvakantie-zeelandâ begint en dan de datum en tijd vanuit het JPEG bestand te halen is eindigt op .jpg:
Zoals je ziet de -n optie met een combinatie van stukje vaste tekst en %X uitdrukkingen die vervangen worden door de variabele stukjes. En achteraan een uitdrukking die door de shell wordt uitgewerkt als: alle bestanden die beginnen met een willekeurige text (*), dan een punt (.) en dan de letter j of J, âŠ
Als je dit doorhebt kun je wat experimenteren op een test verzameling in een test directory (zoals ik boven doe).
Het makkelijkst is om een bestandje in de bin directory in je home directory the maken. Bijv. ~/bin/fotoset met als inhoud:
Ik kwam er niet uit ,en had het al opgegeven tot ik het zag.:shame:
Eerst met cd naar de map waar de fotos staan,en dan werkt het,ga het nu de komende dagen eens uitproberen met wat verschillende foto mapjes.
pieter1602@linux-kbf6:~> cd /home/pieter1602/Afbeeldingen/Test
pieter1602@linux-kbf6:~/Afbeeldingen/Test> l
totaal 15912
drwxr-xr-x 2 pieter1602 users 4096 22 mei 21:48 ./
drwxr-xr-x 3 pieter1602 users 4096 20 mei 10:12 ../
-rw------- 1 pieter1602 users 60 22 mei 21:48 .directory
-rw-r--r-- 1 pieter1602 users 0 19 mei 09:15 l
-rw-r--r-- 1 pieter1602 users 5056295 8 mrt 09:56 Pieter2016-07-08_17:58:12.jpg
-rw-r--r-- 1 pieter1602 users 5499400 8 mrt 09:56 Pieter2016-07-08_17:58:16.jpg
-rw-r--r-- 1 pieter1602 users 5720137 8 mrt 09:56 Pieter2016-07-08_17:58:19.jpg