Handleiding: installeer de nieuwste Oracle (Sun) Java JRE in openSUSE 12.1

Bij openSUSE 12.1 zit Oracle (Sun) Java JRE niet meer in de pakketbronnen, wegens licentiegedoe:
openSUSE 12.1 Release Notes

Daarom heb ik een handleiding geschreven voor handmatige installatie van Oracle (Sun) Java JRE in openSUSE 12.1:
Oracle (Sun) Java for openSUSE - Easy Linux tips project

Helaas voorlopig alleen in het Engels… Maar installatie zou nu makkelijk moeten zijn. Alleen precisie is nodig, bij het toepassen van de instructie. :slight_smile:

Veel plezier ermee, Pjotr.

Hm, ik heb het idee dat je in de 32-bits versie van je verhaal een aantal malen 64 i.p.v. 32 hebt gezet (punten 4 en 5).

Tevens als ceterum censeo: gebruik niet

su

maar

su -

Dank voor het melden! Meteen verbeterd. :slight_smile:

Dat komt ervan, als je het alleen uitprobeert in 64-bit en dan gaat kopiëren en plakken voor een 32-bit-instructie… :stuck_out_tongue:

Tevens als ceterum censeo: gebruik niet

su

maar

su -

Daar ga ik me eens in verdiepen…

Puike how to! Ziet er donders goed uit, lekker command line fröbelen.

Vraagje: welke redenen zouden openSUSE gebruikers kunnen hebben om de Oracle JRE te installeren?

Bijv. om spotify werkend te krijgen :D:D:D

Een paar dagen geleden heeft Oracle 6u30 uitgebracht. Mijn handleiding heb ik daarvoor bijgewerkt. Draai je nog 6u29, dan is opwaarderen heel simpel: verwijder /etc/opt/java (met de complete inhoud) en herhaal de handleiding van ’ t begin af aan.

Een gerespecteerd lid van de Ubuntu NL-gemeenschap, een programmeur, heeft een installatiescript gemaakt, waarmee je altijd de laatste Oracle Java binnentrekt vanaf de Oracle website. Waarschijnlijk is dit script met een paar kleine wijzigingen ook bruikbaar voor openSUSE. Wie wil er eens naar kijken?
Duinsoft Webdesign - packages

Zelf heb ik daar onvoldoende vaardigheden voor. Ik hoop dat iemand anders het kan aanpassen, want dit kan erg belangrijk zijn voor openSUSE. Ik wil graag meehelpen met uitproberen.

Ik heb de Community Repositories toegevoegd en hier zit nog wel een Java repository bij. Vervolgens de OpenJDK (IcedTea)-plugin deinstalleren en de laatste plugin van Java installeren. En klaar is Kees. Enige probleem dat ik nog heb, is dat ik dat Chromium geen Java-plugin kan vinden.

Maar denk ik nu te makkelijk, of is dit niet de manier?

Volgens mij is de java plugin bij Chromium ingebouwd, maar dat weet ik niet zeker. Moet overigens zeggen, dat ik in 't verleden wel aanleiding gevonden heb om Sun’s Java te installeren ter vervanging van openJDK, maar daar op dit moment voor wat ik doe geen enkele reden heb. De openJDK doet een aantal dingen zelfs veel vlotter, dan ik gewend was.

Ik heb zelf wat betere ervaringen met Sun’s Java,daar de openJDK bij met sommige site niet thuis geeft. Maar is het toevoegen v/d Community Repositories,niet makkelijker om Sun’s Javate installeren dan de handleiding die door Pjotr gemaakt is? Overigens wil ik niets afdoen aan het goede werk wat hij geleverd heeft.

Mijn opvatting: Wat via de repos kan, zeker niet anders doen. De ontwikkelaars/pakkettenmakers bij openSUSE zorgen ervoor dat alles op de voor openSUSE juiste plek komt te staan. De kans dat je met een handmatige installatie het toch net niet helemaal krijgt zoals het zou moeten zijn is iets groter. Maar soms heb je (nog) geen andere optie.