Had sound in 10.4, but none in 12.1

Any help/direction would be appreciated.

This is a Lenovo ThinkPad.

Not sure where to go from here.

Thanks,

Adam

hwinfo --sound

12: PCI 1b.0: 0403 Audio device
[Created at pci.319]
Unique ID: u1Nb.rFS+q+H_LpD
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0
SysFS BusID: 0000:00:1b.0
Hardware Class: sound
Model: “Intel Audio device”
Vendor: pci 0x8086 “Intel Corporation”
Device: pci 0x1c20
SubVendor: pci 0x17aa “Lenovo”
SubDevice: pci 0x21e2
Revision: 0x04
Driver: “snd_hda_intel”
Driver Modules: “snd_hda_intel”
Memory Range: 0xd2600000-0xd2603fff (rw,non-prefetchable)
IRQ: 43 (1427 events)
Module Alias: “pci:v00008086d00001C20sv000017AAsd000021E2bc04sc03i00”
Driver Info #0:
Driver Status: snd_hda_intel is active
Driver Activation Cmd: “modprobe snd_hda_intel”
Config Status: cfg=yes, avail=yes, need=no, active=unknown

from dmesg:
18.420205] HDMI status: Codec=3 Pin=5 Presence_Detect=0 ELD_Valid=0
18.422628] input: HDA Intel PCH HDMI/DP as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input9
18.433108] input: HDA Digital PCBeep as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/input/input10

http://www.alsa-project.org/db/?f=5d83c539b26319a2e1e1f70f030cf4e21ba3eddc

Before you go too far, there was a big change in sound since 10.4 with PulseAudio. Why not have a look at a couple of blogs first?

Pulseaudio Basics for openSUSE with pavucontrol - Blogs - openSUSE Forums

AND

S.T.A.R.T. - SuSE Terminal Audio Reporting Tool - Version 1.12 - Blogs - openSUSE Forums

Thank You,