Mój laptop to :
CPU: Dual core Intel Core i5-3210M (-HT-MCP-) cache: 3072 KB clock speeds: max: 3100 MHz 1: 2494 MHz 2: 2494 MHz 3: 2494 MHz 4: 2494 MHz Graphics: Card-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller Card-2: NVIDIA GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT 620M/625M/630M/720M]
Korzystałem w przeciągu roku z trzech środowisk gnome, kde plazma i xfce. Używam głównie do przeglądania internetu, bankowości, kontaktu z mediami, obsługi strony www.
Z dodatkowych programów tylko keepass, filezilla, inxi i nic więcej. Także skorzystałem z dodatkowego repo pacmana ( tylko z pluginów lamelame, gstreamer-plugins-libav, gstreamer-plugins-bad, gstreamer-plugins-ugly, gstreamer-plugins-ugly-orig-addon) do filmików.
Wszystkie środowiska działały w opensuse leap 15 wyśmienicie, żadnych kłopotów (drobny błąd uaktualnienia w kde ale opanowany). Stabilne i lekkie, xfce wiadomo ale także gnome i kde plazma i co zadziwiające ale u mnie gnome wydaje się minimalnie szybsze i bardziej responsywne niż kde nawet po wyłączeniu wszystkich “bajerów”.
Instalacja drukarki HP LaserJet P1102W Driver w terminalu za każdym razem bez problemu: hp-setup i dalej, tylko trzeba na czas instalacji wyłączyć firewalld.
Skakałem po różnych dystrybucjach ( od 3 lat wyłącznie linux) ale , że cenię sobie stabilność, bezpieczeństwo i niewiele aktualizacji osiadłem na stałe na opensuse leap z gnome i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej korzystałem z debiana stable no ale tu trochę więcej nowości. A pomyśleć , że jeszcze 3 lata temu nie słyszałem kompletnie nic o linuxie.
Polecam opensuse leap wszystkim .