Externe harde schijf doet het niet op Windows maar wel op OpenSUSE

Beste OpenSUSE community,

Ik ben net lid geworden om een vraag te stellen. Hoewel deze vraag ook met Windows te maken heeft, ben ik niet van plan om de zowat onbereikbare Windows hulp te gebruiken.

Ik heb de laatste twee jaar gebruik gemaakt van Windows XP en Windows Vista, bij beiden ontstond mijn probleem. Ik had een externe harde schijf van Verbatim (later een WD Elements), waar ik veel HD kwaliteit video’s op had staan. Deze was NTFS geformatteerd. Nu is het probleem dat op de één of andere manier er iets fout gaat in Windows, waardoor heel Windows vastloopt als ik de externe harde schijf aansluit via USB. Ik ben al 5 keer terug geweest naar de winkel en het gebeurd telkens weer opnieuw.

Ik zou graag willen weten of jullie een antwoord hebben op de vraag hoe ik dit kan oplossen, want mijn garantie is een paar weken geleden afgelopen, en het gebeurd telkens maar weer opnieuw.

De reden dat ik het hier op de OpenSUSE forums vraag is het volgende: Waar elke Windows computer vastloopt na het aansluiten van het apparaat, ziet mijn OpenSUSE 11.1 hem gelijk, en mount hem ook direct. Zo kan ik wel een back-up maken van de data (duurt een dag, 2TB namelijk), maar ik kan de 1080p HD kwaliteits bestanden en de codecs niet afspelen. Linux zuigt op het gebied van multimedia (licenties van codecs enzo), daar gebruik ik namelijk Windows voor. (ook heb ik geen geld om een tweede 2TB hdd aan te schaffen)

Nu wil ik graag weten hoe ik mijn externe harde schijf (WD Elements) via OpenSUSE 11.1 kan repareren zodat hij het weer doet op Windows. Dit is zwaar irritant, aangezien dit mijn 6de omruil is geweest.

Ik heb al een aantal dingen geprobeerd, zoals bestanden verwijderen, repareren via ntfs-3g progs ofzoiets. Maar ik kan niet veel documentatie over dit probleem vinden. Wel harde schijven die het niet doen, buffer problemen ofzo, maar aangezien de harde schijf het gewoon op OpenSUSE 11.1 doet, maar ook op mijn HDTV/Monitor via een ingebouwde USB ingangdoet de schijf het perfect zoals die het hoort te doen.

Ik heb het gevoel dat de harde schijf blijft hangen in het laden van de bestanden die op de schijf staan. Dit gebeurt dan alleen op Windows. (Ik heb geen toegang tot een Apple, anders had ik ook daarop gekeken hoe die reageert).

Het heeft niet met de harde schijf hardware te maken, geloof ik (hij doet het namelijk wel op OpenSUSE 11.1 en TV). Dus ik heb het vermoeden dat het iets te maken heeft met een soort harde-schijf-software, zoals de NTFS-logs ofzo. Maar hier heb ik zelf totaal geen verstandvan, dus ik hoop hier advies te kunnen vinden.

Met vriendelijke groet,
danceboy

(Ps. ik ben een super-voorstander van OpenSource Linux varianten, maar Linux moet dan ook wat makkelijker worden, en mogelijkheid bieden voor goede multimedia support, en mogelijk ook een optie bieden om alles uit je hardware te kunnen halen (DXVA support, etc). Dat is de reden waarom ik vooral Windows gebruik. Ook is mijn meest favoriete game alleen op Windows te verkrijgen (Perfect World International). Dus Windows-game support zal heel gaaf zijn op Linux.)

Welkom

Een eerste antwoord: je kunt NTFS niet vanuit linux repareren. Ik denk ook niet dat het daarin gezocht moet worden. Om goede (ook voor HD) multimedia support te krijgen, heb je heden ten dage niet veel meer nodig, dan een paar muisklikken. In de NL-HOWTO’s staat wel een post over Packman. Dat zal je echter niet lukken met openSUSE 11.1, omdat de “levensduur” daarvan voorbij is. En wat er precies misgaat met Windows en je schijf …geen idee, maar dit zijn ook linux forums. Ik zou die 11.1 vervangen door `12.1, de instructies volgen voor multimedia. en eens kijken wat er dan gebeurt. Zou best eens kunnen dat je helemaal niet terug wilt naar Windows :smiley:

Ik ga ervan uit dat je de externe harde schijf goed verwijders in Windows en niet alleen de USB kabel eruit trekt?

Je zal elke USB harde schijf veilig moeten verwijderen via het USB icoontje rechts onder in by de klok. Ik heb zelf een Engelse variant van Windows en het heet Safely Remove Hardware hier. Mocht je dit niet doen en een programma (virus scanner, Windows Search/Index) is nog bezig met je harde schijf dan kan Windows hem “kwijt raken”. De enige oplossing die ik nog weet is de harde schijf opnieuw formateren in een Windows pc of met openSUSE. Soms herkend Windows de schijf nog wel maar zegt dat het “beschadigd is” en gescanned moet worden (windows 7 doet dat althans). Ik heb zelfs al eens een HD gehad die prima werkte in Windows XP en Windows 7 zag hem niet.

De rest van de post over Multimedia support is al behandeld door Knurpht maar ik wil er toch nog wat over zeggen.

Ik heb hier geen probleem mee. VLC media player speelt bijna alles wel en Mplayer is ook erg goed. Het hangt er hier helemaal vanaf welk formaat jou bestanden zijn. Windows zuigt ook op gebied van codecs aangezien je er meestal voor moet betalen of je geen idee hebt wat dat software eigenlijk allemaal doet. Je kan hier Linux niet de schuld van geven aangezien veel bedrijven niet hun hardware en software open willen stellen. Mijn Creative X-Fi Xtreme Gamer deed het tijden niet omdat Creative niet wilde helpen met het ontwikkelen van drivers. Toen ze de hardware plannen beschikbaar stelden werkte het binnen een paar maanden prima… Je multimedia support is dus erg afhankelijk van de bestands formaat en hardware…

Ik weet het niet zeker maar ik denk dat een andere oorzaak nog wel eens kan wezen dat de schijf te groot is voor Vista? Is het een idee om hem anders in te delen en misschien in 1TB stukken te doen? Dit kan ook een reden zijn tot het vast lopen aangezien Windows Vista alle harde schijf inhoud wil indexen en dat gaat wel eens verkeerd. In Windows Vista set ik altijd Windows Search en Indexing uit.

Dat zal niet gebeuren tenzij je hardware koopt van bedrijven die goede Linux ondersteuning hebben. Codecs gaat over het algemeen wel tenzij ze van bepaalde bedrijven zijn zoals Apple Itunes en sommige video camera’s… DXVA is DirectX Video Acceleration (volgens Google) en dat is van Microsoft. Dat gaat dus alleen maar werken op Windows tenzij iemand dit illigaal hackt… Maar MTS, MKV en AVI werken prima… Windows Games is weer iets wat gemaakt is voor Windows… Die zullen nooit 100% draaien in Linux want daar zijn ze niet voor gemaakt… Een voorstander zijn van Open Source Linux betekend ook dat je de limitaties kent en dat je weet wat de ‘schuld’ van Linux is een de ‘schuld’ van bedrijven, licensies en patenten…

Veel geluk met je Harde Schijf en met Perfect World International… Die schijnt trouwens redelijk te werken in Wine → WineHQ - Perfect World International