Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

Beste forummers,
Alweer een draadloos probleem.

Allereerst: over het begin van dit probleem heb ik op 17 november gepost in het engelstalige forum. Daarop is één (niet erg nuttige) reactie gekomen. Ik heb intussen wel verder geklust, maar de draadloze verbinding komt nog steeds niet tot stand. Ik hoop dus dat iemand op dit NL forum me verder kan helpen.

Systeem: openSUSE 11.4 64b (desktop) met KDE 4.7.0
Netwerk hardware:

  • Ethernet op moederbord (defekt)
  • Ethermet op losse kaart (werkt normaal)
  • Access point: Fritz!Boz 7170 modem/router (werkt normaal)
  • Wlan: Linksys WUSB100 V2 adapter.

Bij het installeren van oS11.4, ongeveer een jaar geleden, was alleen ethernet beschikbaar. De Linksys adapter heb ik 2 weken geleden gekocht om de overgang naar een andere provider (binnenkort) te vergemakkelijken. Deze uitbreiding achteraf zal wel de reden zijn waarom de KDE NetworkManager widget niet was geïnstalleerd. Dit manco heb ik intussen verholpen.
Installeren via ifup werkt niet: ik kan geen netwerk kiezen, geen versleuteling kiezen en geen wachtwoord opgeven.
Met NetworkManager zijn die instellingen wel mogelijk.
Eerste vraag: het wachtwoord voor de WPA2 beveiliging bestaat uit 16 cijfers. Het is me niet duidelijk of ik die moet opgeven als 1111-2222-3333-4444 of als 1234567890123456. Ik heb beide zonder succes geprobeerd: het probleem ligt blijkbaar ergens anders.
In NetwerkManager heb ik ook ingesteld dat het wachtwoord onversleuteld in een bestand wordt opgeslagen.

Hieronder een stukje output van /var/log/NetworkManager


uit /var/log/NetworkManager
voorafgaand: Ethernetplug uitgetrokken, plug in Linksys UB wireless adapter, reboot.

Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) starting connection 'FRITZ!Box 7170'
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): device state change: 3 -> 4 (reason 0)
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled...
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started...
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) scheduled...
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete.
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  associating -> disconnected
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) starting...
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): device state change: 4 -> 5 (reason 0)
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0/wireless): connection 'FRITZ!Box 7170' requires no security.  No secrets needed.
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: added 'ssid' value 'FRITZ!Box 7170'
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: added 'mode' value '1'
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: added 'frequency' value '2437'
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: added 'bssid' value '00:1c:4a:4b:f9:a0'
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: added 'key_mgmt' value 'NONE'
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) complete.
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: set interface ap_scan to 2
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  disconnected -> scanning
Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  scanning -> associating
Nov 26 12:12:31 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  associating -> disconnected
Nov 26 12:12:31 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  disconnected -> scanning
Nov 26 12:12:31 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  scanning -> associating
Nov 26 12:12:41 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  associating -> disconnected
Nov 26 12:12:41 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  disconnected -> scanning
Nov 26 12:12:41 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  scanning -> associating
Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <warn> Activation (wlan0/wireless): association took too long, failing activation.
Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): device state change: 5 -> 9 (reason 11)
Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <warn> Activation (wlan0) failed for access point (FRITZ!Box 7170)
Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Marking connection 'FRITZ!Box 7170' invalid.
Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <warn> Activation (wlan0) failed.
Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): device state change: 9 -> 3 (reason 0)
Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): deactivating device (reason: 0).
Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): reset MAC address to 00:00:00:00:00:00
oS114:~ # cat /var/log/NetworkManager

Interessant hierin vind ik de regel:
“Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0/wireless): connection ‘FRITZ!Box 7170’ requires no security. No secrets needed.”
Vreemd, omdat het AP wel degelijk WPA2 met wachtwoord verlangt.

In de log is correct dat de SSID “Fritz!Box 7170” de SSID is van het WAP. Ook is de gelogde waarde van BSSID inderdaad het MAC adres van het WAP.

Maar de verbinding komt kennelijk niet tot stand.

Kan iemand me verder helpen?
Alvast bedankt !

Kun je eens output posten van


su -c 'lspci -nnk'

Heb je van tevoren gecheckt of de wireless adapter linux ondersteund is? Zou wel moeten met linksys, maar je weet 't nooit.

Hoera, hoera
Antwoord van K !
(Vanwege de nadering van 5dec)
Dank voor je reactie.

In de lijst van lspci komt de string “Linksys” niet voor, maar de adapter heeft (dan ook?) een usb aansluiting.
Hieronder een stukje output van lsusb:


Bus 002 Device 002: ID 1737:0078 Linksys WUSB100 v2 RangePlus Wireless Network Adapter [Ralink RT3070]

En hieronder een selectie uit Yast’s hardware info:


64: USB 00.0: 0000 Unclassified device
  [Created at usb.122]
  Unique ID: Zj8l.4GeyP0y7Ci3
  Parent ID: pBe4.3f5c44ENLJ9
  SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb2/2-4/2-4:1.0
  SysFS BusID: 2-4:1.0
  Hardware Class: unknown
  Model: "Cisco-Linksys LLC Linksys RangePlus Wireless Network USB Adapter"
  Hotplug: USB
  Vendor: usb 0x1737 "Cisco-Linksys LLC"
  Device: usb 0x0078 "Linksys RangePlus Wireless Network USB Adapter"
  Revision: "1.01"
  Driver: "rt2870"
  Driver Modules: "rt2870sta"
  Speed: 480 Mbps
  Module Alias: "usb:v1737p0078d0101dc00dsc00dp00icFFiscFFipFF"
  Driver Info #0:
    Driver Status: rt2870sta is active
    Driver Activation Cmd: "modprobe rt2870sta"
  Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
  Attached to: #56 (Hub)

De bijbehorende driver module lijkt dus aanwezig.
Trouwens, uit de eerste regel van /var/log/NetworkManager (zie mijn eerste post) maak ik op dat op een onderliggende netwerklaag al contact is met het AccessPoint: hoe kan mijn systeem anders de naam daarvan (Fritz!Box 7170) kennen?

Probeer het volgende eens: zet in Yast - Netwerk - Netwerkinstellingen ipv6 uit. Daarna rebooten.
Ondanks dat mijn eigen router zegt prima om te kunnen gaan met ipv6, loopt het ding finaal vast als ik zelf ipv6 actief heb, en dat dan meermalen op een avond. Ook kan ik bij één klant geen verbinding maken als ik ipV6 aan heb.

Inderdaad is de driver, en volgens mij ook de goede, geladen, en "ziet’ de kaart je router ook. Dan blijft er niet veel anders over dan dit.

Dank voor je suggestie, maar ja, Ipv6 staat altijd al uitgeschakeld (dwz. niet-aangevinkt in de Yast module).

Het lijkt mij dat er door het Acess Point geen IP adres wordt toegewezen.
De beveiliging is WPA2, maar hoe kan het dan dat ik in var/log/NetworkManager lees (zie oorspronkelijke post) dat “connection ‘FRITZ!Box 7170’ requires no security. No secrets needed.”

Bij de instellingen van het AP kan ik kiezen dat alleen bekende MAC adressen worden geaccepteerd. Ik heb dus het MAC adres van mijn adapter daar bekend gemaakt. Hier zou dus geen probleem moeten ontstaan. Trouwens, ik heb deze feature ook al eens (even) uitgeschakeld om zodoende het AP een “allemansvriend” te maken. Maar dit maakte, voor zover ik heb gezien, geen verschil.

Intussen heb ik ook een poging gedaan om het in 12.1 draaiend te krijgen. Helaas, daar heb ik de driver niet gevonden. Misschien beter zoeken?

En wat gebeurt er als je de verbinding handmatig toevoegt? Evt. eerst de beveiliging uitzet?

Goed voorstel.
Is het instellen via NetworkManager (applet/widget) wat je bedoelt met handmatig?
Na het uitschakelen van de beveiliging in het AP heb ik de verbinding (wlan0) ingesteld met NetworkManager en ook daar beveiliging “geen” ingesteld. De verbinding kwam ook nu niet tot stand met een foutmelding (ongeveer, want hij was weg voordat ik alles had genoteerd): “wpa-supplicant timed out”. (Zie ook /var/log/NetworkManager output in mijn eerste post)
Ik heb nog steeds een vaag vermoeden dat er iets ontbreekt in mijn 11.4 installatie, omdat ik in Yast-ifup geen venstertje krijg om de beveiliging te kiezen en een WPA wachtwoord op te geven.
Nou ja, misschien doe ik er beter aan er maar mee te stoppen: binnen 2 weken ga ik over op Ziggo en dan komt er een ander AP in huis. Misschien dat het dan wel lukt.

O ja, zou het ook een Firewall probleem kunnen zijn ?

Die zou je uit kunnen zetten in Yast, maar ik denk eerder dat er inderdaad iets aan je installatie mankeert. Als je van een 12.1 LiveCD start, doet-ie 't dan ook niet? Router ook al eens gereboot?

Actie: ethernetkabel los, reboot met liveCD van 11.4.
Daarna in een terminal ‘modprobe rt2870sta’ gedaan,
daarna met NetworkManager het WPA2 wachtwoord ingevuld en gemeld dat ik dit niet-versleuteld in een bestand wil bewaren.
En zie: de draadloze verbinding werkt. (Dit berichtje is dus draadloos verzonden.)
Aan een reset van de router ben ik dus niet toegekomen.

Heel veel dank voor je hulp !

Kortom er is niks mis met de hardware en ook niet met de router. Maar wel, denk ik, met de ge-installeerde versie van 11.4.
Misschien dat opnieuw installeren zou helpen, maar ik geloof daar niet zo in: waarom zou het deze keer wel goed gaan?
Je noemde versie 12.1, maar daar heb ik de driver rt2870sta niet gevonden.

Maar, nog eens: ik ben een hele stap verder, dankzij je hulp.

In principe kun je stellen, dat, als het werk met een LiveCD, het dan ook werkt op het systeem zelf. Jouw kaart wordt dus gewoon ondersteund door de kernel, anders zou-ie het met de LIveCD ook niet doen. Aangezien er geen draadloze netwerk drivers uit de kernel gehaald worden, raad ik je aan 12.1 te installeren. Ivm ipV6 uitzetten, kan dat een oaar reboots kosten, maar je zou het werkend moeten geïnstalleerd moeten krijgen.

Alweer zo’n snelle reactie ! Dank daarvoor.

Mijn indruk was aldoor al dat de kaart wel door de kernel wordt ondersteund, omdat ik, bijvoorbeeld zag dat het Access Point op de hoogte was van het MAC adres van de adapter. Ik ga nu de logfile var/log/NetworkManager van het werkende LiveCD systeem vergelijken met dezelfde logfile van de geïnstalleerde 11.4. Als ik iets vind laat ik het weten.

Aangezien er geen draadloze netwerk drivers uit de kernel gehaald worden, raad ik je aan 12.1 te installeren. Ivm ipV6 uitzetten, kan dat een oaar reboots kosten, maar je zou het werkend moeten geïnstalleerd moeten krijgen.

12.1 heb ik al 10 dagen geleden geïnstalleerd en ik heb (uiteraard) in Yast->network settings ipv6 ontkruist. Maar in 12.1 heb ik de driver “rt2870sta” die in 11.4 wordt gebruikt niet kunnen vinden. Het lijkt er op dat daar de driver “rt2800usb” wordt gebruikt, maar daar heb ik nog geen bevestiging van gevonden. (Komt nog wel). Hoe dan ook, ook in 12.1 heb ik wireless nog niet aan de praat. Gek dat het met de LiveCD11.4 zo gemakkelijk ging. Misschien ook maar eens een LiveCD12.1 maken en proberen.
Ik zou natuurlijk ook 11.4 opnieuw, maar in een andere partitie, kunnen installeren.

Kan jij me uitleggen waar het essentiele verschil zit tussen het werken met de LiveCD en de geïnstalleerde versie?

Intussen heb ik de /var/log/NetworkManager bestanden van de geïnstalleerde 11.4 (geen wlan) vergeleken met die van de LiveCD-11.4 (functionerende wlan):



Nov 30 14:37:26 oS114 NetworkManager[1373]: <info> Activation (wlan0/wireless): connection 'FRITZ!Box 7170' requires no security.  No secrets needed.
Nov 30 14:37:26 oS114 NetworkManager[1373]: <info> Config: added 'ssid' value 'FRITZ!Box 7170'
Nov 30 14:37:26 oS114 NetworkManager[1373]: <info> Config: added 'mode' value '1'
Nov 30 14:37:26 oS114 NetworkManager[1373]: <info> Config: added 'frequency' value '2437'
Nov 30 14:37:26 oS114 NetworkManager[1373]: <info> Config: added 'bssid' value '00:1c:4a:4b:f9:a0'
Nov 30 14:37:26 oS114 NetworkManager[1373]: <info> Config: added 'key_mgmt' value 'NONE'
Nov 30 14:37:26 oS114 NetworkManager[1373]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) complete.
Nov 30 14:37:26 oS114 NetworkManager[1373]: <info> Config: set interface ap_scan to 2
Nov 30 14:37:26 oS114 NetworkManager[1373]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  inactive -> scanning
Nov 30 14:37:26 oS114 NetworkManager[1373]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  scanning -> associating
Nov 30 14:37:36 oS114 NetworkManager[1373]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  associating -> disconnected
Nov 30 14:37:36 oS114 NetworkManager[1373]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  disconnected -> scanning
Nov 30 14:37:36 oS114 NetworkManager[1373]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  scanning -> associating
Nov 30 14:37:46 oS114 NetworkManager[1373]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  associating -> disconnected
Nov 30 14:37:46 oS114 NetworkManager[1373]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  disconnected -> scanning
Nov 30 14:37:46 oS114 NetworkManager[1373]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  scanning -> associating
Nov 30 14:37:52 oS114 NetworkManager[1373]: <warn> Activation (wlan0/wireless): association took too long, failing activation.
Nov 30 14:37:52 oS114 NetworkManager[1373]: <info> (wlan0): device state change: 5 -> 9 (reason 11)
Nov 30 14:37:52 oS114 NetworkManager[1373]: <warn> Activation (wlan0) failed for access point (FRITZ!Box 7170)
Nov 30 14:37:52 oS114 NetworkManager[1373]: <info> Marking connection 'FRITZ!Box 7170' invalid.
Nov 30 14:37:52 oS114 NetworkManager[1373]: <warn> Activation (wlan0) failed.
Nov 30 14:37:52 oS114 NetworkManager[1373]: <info> (wlan0): device state change: 9 -> 3 (reason 0)
Nov 30 14:37:52 oS114 NetworkManager[1373]: <info> (wlan0): deactivating device (reason: 0).

de eerste regel meldt dat het Access Point (AP) Fritz!Box 7170 geen security nodig heeft. Een paar regels verder: ‘key_mgmt’ value ‘NONE’ , terwijl het AP is ingesteld om WPA2 te gebruiken.
Vervolgens gaat alles terug naar af.

En in de LiveCD 11.4: (veel regels geknipt)


.
.
Nov 29 14:54:08 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) starting connection 'FRITZ!Box 7170'
Nov 29 14:54:08 linux NetworkManager[6220]: <info> (wlan0): device state change: 3 -> 4 (reason 0)
Nov 29 14:54:08 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled...
Nov 29 14:54:08 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started...
Nov 29 14:54:08 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) scheduled...
Nov 29 14:54:08 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete.
Nov 29 14:54:08 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) starting...
Nov 29 14:54:08 linux NetworkManager[6220]: <info> (wlan0): device state change: 4 -> 5 (reason 0)
Nov 29 14:54:08 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0/wireless): access point 'FRITZ!Box 7170' has security, but secrets are required.
Nov 29 14:54:08 linux NetworkManager[6220]: <info> (wlan0): device state change: 5 -> 6 (reason 0)
Nov 29 14:54:08 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) complete.
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <warn> Failed to update connection secrets: 1 802-1x
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled...
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started...
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> (wlan0): device state change: 6 -> 4 (reason 0)
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) scheduled...
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete.
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) starting...
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> (wlan0): device state change: 4 -> 5 (reason 0)
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0/wireless): connection 'FRITZ!Box 7170' has security, and secrets exist.  No new secrets needed.
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Config: added 'ssid' value 'FRITZ!Box 7170'
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Config: added 'scan_ssid' value '1'
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Config: added 'key_mgmt' value 'WPA-PSK'
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Config: added 'psk' value '<omitted>'
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) complete.
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> Config: set interface ap_scan to 1
Nov 29 14:54:09 linux NetworkManager[6220]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  inactive -> scanning
Nov 29 14:54:14 linux NetworkManager[6220]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  scanning -> associating
Nov 29 14:54:14 linux NetworkManager[6220]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  associating -> associated
Nov 29 14:54:15 linux NetworkManager[6220]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  associated -> 4-way handshake
Nov 29 14:54:15 linux NetworkManager[6220]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  4-way handshake -> group handshake
Nov 29 14:54:15 linux NetworkManager[6220]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  group handshake -> completed
Nov 29 14:54:15 linux NetworkManager[6220]: <info> Activation (wlan0/wireless) Stage 2 of 5 (Device Configure) successful.  Connected to wireless network 'FRITZ!Box 7170'.

En alles werkt.
Ik heb de indruk dat in de geïnstalleerde versie iets in de configuratie mis is gegaan (lees: dat ik iets verkeerds heb gedaan).
Zou het mogelijk zijn om, wat de netwerk configuratie betreft, met een schone lei te beginnen?

Dan over 12.1: Als ik in de geïnstalleerde 12.1 de driver voor 11.4 probeer te installeren dan volgt:


oS121:~ # modprobe rt2870sta
FATAL: Module rt2870sta not found.
oS121:~ # 

Hetzelfde gebeurt als ik dit met de LiveCD-12.1 probeer.
Kennelijk moet ik onder 12.1 een andere driver installeren.

Langzamerhand heb ik hier zoveel tijd in gestoken dat het me aantrekkelijk lijkt om een andere adapter te kopen (usb of pci). Weet jij (Knurpht) of iemand anders een model waarvan zeker is dat het werkt onder 12.1 ?

Waarschijnlijk zit in 12.1 de driver al in de kernel, ik zie in ieder geval de rt2870 module op mijn systeem.

Als ik 'n losse voor iemand moet kopen, probeer ik meestal eerst een Sweex. Goedkoop, en met vrijwel altijd veel gebruikte chips. Nog niet meegemaakt dat zo’n ding 't niet out of the box deed.
Ik denk inderdaad, dat je door alle probeersels zelf iets hebt veranderd. Als het ding het doet via een LiveCD, dan moet-ie het na installatie ook doen. Zoals 't nu is, heb je kans dat ook een andere adapter 't niet doet, omdat er in je networking ergens iets niet goed staat. Zelf zou ik 12.1 installeren van een LiveCD, vooropgesteld dat WiFi het vanuit de live omgeving doet.

@Knurpht: Dank voor alle aandacht die je mijn probleem hebt gegeven. Na alle vergeefse denk-exercities en probeersels laat ik het nu eerst een paar dagen rusten. Het zou toch eigenlijk wel een afgang zijn als ik in arrern moede dan maar een andere adapter koop op de gok dat ik die wel aan de praat krijg. Daar wacht ik dus nog even mee.
Nog even voor alle duidelijkheid: ik had al, zonder succes de liveCD-12.1 geprobeerd,. Geen driver gevonden.
En tenslotte nog eveneen vraagje: hoe zie je dat de rt2870 module in he 12.1 systeem zit?
Nog eens, dank !

Hoe ik dat zie?


su -c 'zypper in findutils-locate'

en dan:


su -c 'updatedb'

en dan


locate rt2870

En toen…shame on me,. het was de firmware die ik gevonden had, niet de driver. Ik kijk en vraag nog even rond. Veel str_klaas perikelen ertussen door.

OK, nog wat gevonden: de Ralink rt2870 devices worden vanaf kernel 3.0 ondersteund door de kernel. Dat wil zeggen dat de driver in de kernel ingebakken zit. Kun je output posten van


su -c 'lsusb -d 1737:0078 -vvv'

dan krijgen we iets meer te zien, als 't goed is ook de geladen driver.

En nee, ik zie het niet als zwaktebod om een andere kaart te proberen. De fabrikanten hebben er bij tijden een handje van om die dingen net zo te veranderen, dat 't niet meer werkt. Heb hier zelf een stuk of vijf van die linux killers liggen (waarvan er drie het onder windows ook niet doen, of alleen onder XP…).

Na een paar dagen afstand nemen heb ik in de Engelse tak van het forum (bij wireless) een opmerking gevonden van nrickert. Hij adviseerde in een geval waar (ook) de configuratie in de war was (geschopt) om in $USER/.kde4/.share te kijken en in /config en in /apps alles te wissen met “network” in de naam. Dat heb ik gedaan. Zonder enige verdere actie bleek de verbinding tot stand te komen en werkte het.
Toen uit- en ingelogd: nog steeds OK. Toen afgesloten en na een halve minuut opnieuw geboot: ook nog steeds een draadloze verbinding.
Voor alle duidelijkheid: de ethernetkabel is steeds losgehaald, maar dat deed ik bij alle pogingen.
Voor 11.4 is het probleem dus opgelost. Conclusie: het succes is blijvend.

En nu ga ik, met jouw suggesties over de driver, weer met 12.1 aan de gang. Je hoort nog van me !

En weer een tevreden klant verliet het pand.

Ik stond op het punt om te vragen of je in de netwerkinstellingen van KDE soms nog “oude” verbindingen had staan, als resultaat van alle pogingen, maar dat is dankzij nrickert al opgelost/beantwoord: nu niet meer. :smiley:

En nu is de tevreden :slight_smile: klant weer terug met vragen, maar nu over 12.1
Het gekke is dat zowel bij gebruik van de LiveCD als bij het installeren de Linksys USB adapter alleen maar als USB-device wordt herkend en niet als 802.11 apparaat. (Dat zal ook wel de reden zijn waarom NetworkManager niet meteen al beschikbaar is en waarom bij de netwerkschermen van Yast er geen is voor het instellen van de parameters voor wireless.)
Zou het zo kunnen zijn dat 12.1 geen driver aan boord heeft of, als dat wel het geval is, het niet bekend is dat die ook voor deze adapter geschikt is?
Met vriendelijke groet van een " puzzled pinguin" .