Donker beeld na installatie nVidia driver

Hallo allemaal,

Na installatie van de nvidia driver volgens deze site zit ik nu met een erg donker beeld. Weet iemand hoe dit komt? Dus wat ik bedoel is dat zwart erg zwart is. De instructie heb ik goed opgevolgd.

Alvast bedankt!

[HR][/HR] ASUS P5KPL-AM SEIntel Core™2 Quad CPU Q82004 GiB ramnVidia GeForce 9500GTRealtek RTL8101/8102ERaLink RT2500 802.11gOptiarc DVD RW AD-7200AHDD:Samsung HD501LJ/HD103SI* OpenSuse 12.2 KDE 32-bit

Waarom kies je ervoor om “unofficial guides” te volgen. Ik heb je geadviseerd om oplossingen/info eerst bij openSUSE zelf te zoeken. Wij kunnen hier onmogelijk alles buiten openSUSE zelf op zijn correctheid toetsen. De NVIDIA repo kun je heel soepeltjes toevoegen via Yast - Softwarebronnen, in de meeste gevallen wordt dan automatisch de juiste driver versie geïnstalleerd. Nu kunnen wij bijv. niet zien op welke knop je geklikt hebt. Heb je al geprobeerd om in Failsafe mode op te starten? (GRUB, Geavanceerde …). Als dat wel wil, open dan een terminal en post output van


rpm -qa | grep nvidia
rpm -qa | grep kernel-

@knurpht:
Ik heb gevolgd wat er onder deze kop staat:15.1.1 Install Nvidia Driver in the Terminal.
Dus handmatig de repo toegevoegd. En daarna handmatig de commando uitgevoerd om de driver voor Geforce 6 of later te installeren (ik heb een geforce 9500GT). Via Yast zag ik later dat het dezelfde repository is, dus de consternatie is mij nu iets onduidelijk.

Ik heb echter ook de nvidia settings manager geinstalleerd en daarmee kan ik e.e.a. aanpassen (helderheid/contrast). Maar toch blijven donkere delen te donker.

“Consternatie” is er bij mij zeker niet. Waar het om gaat, is dat het voor ons onbegonnen werk is om alle instructies die er door mensen op eigen gelegenheid geplaatst worden te controleren. Als mensen instructies volgen van openSUSE zelf, is door ons makkelijker na te gaan waar dingen fout gegaan zijn.

graag zou ik output zien van


glxinfo | grep OpenGL

Output van[size=4]:[/size]

rpm -qa | grep nvidia

nomko@linux-mbaw:~> rpm -qa | grep nvidia
nvidia-computeG02-304.60-21.1.i586
nvidia-settings-270.41.06-1.32.i586
nvidia-gfxG02-kmp-desktop-304.60_k3.4.6_2.10-20.1.i586
x11-video-nvidiaG02-304.60-21.1.i586
nomko@linux-mbaw:~>

**Output van: **

 rpm -qa | grep kernel-

nomko@linux-mbaw:~> rpm -qa | grep kernel-
kernel-devel-3.4.11-2.16.1.noarch
kernel-desktop-3.4.11-2.16.1.i686
kernel-firmware-20120719git-2.9.1.noarch
kernel-desktop-devel-3.4.11-2.16.1.i686
nomko@linux-mbaw:~>

**Output van: **

glxinfo | grep OpenGL

nomko@linux-mbaw:~> glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce 9500 GT/PCIe/SSE2
OpenGL version string: 3.3.0 NVIDIA 304.60
OpenGL shading language version string: 3.30 NVIDIA via Cg compiler
OpenGL extensions:
nomko@linux-mbaw:~>

Ik heb ondertussen een complete schone/verse installatie uitgevoerd (met Gparted Live-cd de partities gewist). D euitkomst van de 3 commando’s zijn nu:

nomko@linux-95xh:~> glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: nouveau
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on NV96
OpenGL version string: 2.1 Mesa 8.0.4
OpenGL shading language version string: 1.20
OpenGL extensions:

nomko@linux-95xh:~> rpm -qa | grep kernel-
kernel-desktop-3.4.11-2.16.1.i686
kernel-firmware-20120719git-2.9.1.noarch

nomko@linux-95xh:~> rpm -qa | grep nvidia
=> geen uitkomst!

Watmiju opvalt is dat bij deze commando: glxinfo | grep OpenGL na een compleet nieuwe installatie de info wijzigt tov. de nVidia drivers.

Ik kom zojuist ergens achter wat misschien van invloed kan zijn op mijn te donkere scherm, namelijk de Gamma instelling van mijn scherm die in te stellen valt via: Systeeminstellingen > Scherm en monitor > Gamma.

Ik heb de bovenste optie op RGB-waarden gezet en daarna de bovenste schuifbalk wat verplaatst. Dit gaf inderdaad een wat meer lichtere beeld op: zwart werd minder zwart, wit werd meer wit.

Kan dit de oplossing zijn?

Je hebt nu de nouveau driver actief. Wil je de NVIDIA kaart in volle glorie gebruiken, dan moet je eerst de NVIDIA drivers installeren, dat gaat niet vanzelf tijdens de installatie, ook niet onder Ubuntu. Klik Yast - Software - Softwarebronnen - Toevoegen - Bronnen onderhouden door de gemeenschap - Vink de NVIDIA repo aan - OK, OK. Start nu Softwarebeheer. Als de kaart voor 100% standaard NVIDIA is, worden de juiste pakketten geselecteerd voor installatie, anders moet je zoeken op “gfx02” en het pakket met “kmp-desktop” erin aanklikken voor installatie, er worden er dan nog 2 of 3 automatisch geselecteerd. Na installatie opnieuw opstarten, en de output van de eerdere commando’s opnieuw checken.

Maakt allemaal niks uit, beeld is en blijft gewoon te donker, gitzwart om het zo te zeggen. Al stel ik de gamma nog zo in, veel webistes die gebruik maken van zwarte kleuren zijn gewoon niet goed te zien/lezen/bekijken. Foto’s zien er compleet verschrikkelijk donker/slecht/te zwart uit. Onwerkbare situatie! OpenSuse stelt mij nu toch enorm teleur op dit gebied! Ik kan geen foto’s bewerken of films bewerken zonder goed te zien en te bepalen wat ik aan het doen ben door die donkere scherm. Het leek allemaal zo mooi te zijn met OpenSuse, was er zeer content mee, maar helaas! Door de belabberde grafische ondersteuning/beeldopbouw lijkt dit dus op een kansloze verhaaltje… Teleurstellend en beschamend om te zien dat een gerenomeerde linux distro dit niet goed voor elkaar kan krijgen. Misschien tijd om eens te kijken bij Canonical, die hebben het grafische gebeuren tenminste wel goed voor mekaar!

Ik heb je in meerdere posts aangegeven, dat je de NVIDIA drivers moet installeren. Niet via één of andere externe instructie, maar zoals ik 't je aangegeven heb, de standaard openSUSE manier. Waar je uitspraken als

belabberde grafische ondersteuning/beeldopbouw
en
Teleurstellend en beschamend om te zien dat een gerenomeerde linux distro dit niet goed voor elkaar kan krijgen
vervolgens op baseert is mij niet duidelijk. Als jij denkt, dat je bij Canonical beter af bent, dan wens ik je daarmee veel plezier en succes, ieder zijn keus.

Na de schone/verse installatie heb ik gedaan wat jij zei:
Yast - Software - Softwarebronnen - Toevoegen - Bronnen onderhouden door de gemeenschap - NVIDIA repo aangevinkt. Nadat ik Softwarebronnen heb afgesloten en Softwarebeheer heb opgestart kwam deze automatisch met de updates. Deze uitgevoerd en nog steeds te donker beeld! Ergens gaat het niet goed en ik kan wel duizend keer jouw instructie opvolgen, maar als ik er iedere keer een te donker beeld aan over houd, dan werkt het gewoon niet of wel?

Waar je uitspraken als en vervolgens op baseert is mij niet duidelijk.

Zijn gebaseerd op 5 jaar ervaring met Linux, het uitproberen van meerdere distro’s. *buntu heeft nergens last van: goede font rendering en goede ondersteuning van nVidia kaarten (alleen doodzonde van dat Unity DE), Debian heeft een belabbeerde font rendering (nooit goed gekregen ondanks alle instructies en hulp), OpenSuse heeft moeite met de (correcte) nVidia driver(s) (te donke r beeld en hast niet te corrigeren).

Als jij denkt, dat je bij Canonical beter af bent, dan wens ik je daarmee veel plezier en succes, ieder zijn keus.

Nou nee, juist om dat Unity wil ik af van ubuntu. Zal es Kubuntu proberen… Wie weet heeft deze distro toch wel een betere grafische ondersteuning dan wel beeld rendering.

Heb je er bij stilgestaan, dat de instellingen die je in KDE veranderd hebt, normaal gesproken nog in jouw KDE instellingen staan opgeslagen?
Heb je ook al geprobeerd of het beeldscherm met een LiveCD ook te donker is? Als dat niet zo is, zijn het instellingen die maken dat het beeld te donker is.

Evengoed, veel plezier met Kubuntu.

Ubuntu draait ook prima zonder Unity… Je zou bijvoorbeeld Cinnamon kunnen installeren… of KDE (Kubuntu dus),Gnome 3, LXDE, XFCE of je zou Linux Mint proberen… Dat is gebaseerd op Ubuntu en zal je heel bekend zijn als je Ubuntu gewend bent…

Ik heb al jaren een Nvidia kaart en heb ook al jaren geen problemen gehad… Het advies van Knurpht klopt helemaal… De installatie van de NVidia driver is tegenwoordig eenvoudig…

Om jullie een indruk te geven hoe donker mijn desktop is met de juiste nVidia drivers:

Beeld op desktop

Zoals afbeelding moet zijn! Als jullie zelf geen last hebben van donker beeld natuurlijk :wink:

Hmm…ja hoor!!! Zoals ik al dacht thuis… >:(
Net op mijn werk ff kijken en wat denk je…zie de plaatjes maar! Schiet mij maar in een condoom… :dont-know:

Het blijkt dus niet te liggen aan mijn videokaart??? Kan het mijn beeldscherm zijn??? Of iets anders???

Geen verschil te zien hier, behalve dat de één een gewoon plaatje is, en de andere een screenshot van je desktop die iets geschaald is. Monitoren hebben nu eenmaal andere verhoudingen dan een foto.

Misschien kun je even lezen, wat ik hierboven geschreven heb. Als je opnieuw installeert, met behoud van je /home (de standaard in openSUSE), blijven de beeldscherminstellingen die je in KDE gewijzigd hebt gewoon van kracht. Zo heb je met het gamma iets gedaan, heb je aangegeven. Ook zou je nog eens bij het energiebeheer in Systeeminstellingen kunnen kijken, of de helderheidsinstellingen daar wel optimaal zijn.

Het kan je beeldscherm zijn… Of als je met de instellingen van je video kaart hebt gespeeld dan zal je ze weer op de defaults moeten zetten… Eerlijk gezegd denk ik dat dit niet een openSUSE probleem is…

Hoe kan het dan dat ik er met andere distro’s uit de *buntu familie geen problemen heb met een verkeerde beeldkleuren (te donker/licht) en ziet het er daar wel goed uit?

Of als je met de instellingen van je video kaart hebt gespeeld dan zal je ze weer op de defaults moeten zetten…

Welke instellingen? Zelfs met de default instellingen heb ik dit probleem!

Eerlijk gezegd denk ik dat dit niet een openSUSE probleem is…

Op basis van wat concludeer jij dit?? Waarom zou een besturingssysteem geen problemen kunnen veroorzaken??? Waarom heb ik met andere distro’s geen problemen met de beeldkleuren/instellingen waar ik nu last mee heb?? Kan het niet zo zijn dat andere distro’s bepaalde zaken beter voor mekaar hebben dan OpenSuse??? Verklaar dat eerst eens voordat je bepaalde conclusies gaat trekken die wal nog kant slaan.

Enfin, voor de goede orde, ik heb niets, maar dan ook niets gewijzigd aan de instellingen van mijn BenQ FP222W LCD monitor: http://www.benq.com.au/news/3267/62

Eerlijk gezegt zou ik het doodzonde vinden om een zeer goede distro als openSuse te moeten dumpen voor deze tegenslag…

Het impliciet dreigen met overstappen naar een andere distro zal je niet meer hulp opleveren.

Wat zelfs een rol zou kunnen spelen, is het feit dat je 32bits linux draait op een 64bits systeem.
Zie jij zelf wel verschil tussen de plaatjes?
Installeer eens het pakket “nvidia-settings” en start dan nvidia-settings. Daar vind je een aantal opties die je kunt zetten.