Bumblebee / optirun with nVidia GeForce 610M graphics card error

Running openSUSE 12.3: I’ve installed bumblebee from the software.opensuse.org website, as well as the required virtualgl packages from the same sources. Whenever I try to run a program (i.e.,

optirun firefox

) bumblebee hangs for about 5-10 seconds, then exits with the error:

The Bumblebee X server was not available, please check the
Bumblebee logfile at /var/log/bumblebee.log

When I check the file, all I see is this:

    590.47] Optirun start request received.
    590.48] Checking for X server availability before starting X...
    590.49] X server is not started
    590.49] Power management is disabled, only loading driver
    590.53] 
    590.53] Starting X using nouveau...
    590.54] Waiting for X server to become available...
    590.55] The Bumblebee X server failed to start. Please check /var/log/Xorg.8.log
    590.55] Waiting for orders

Does anyone have a clue what the problem is? Any help is much appreciated.

P.S. I’m using the GNOME flavour, installed from a netinstall disk.

I followed the instructions that come up when you add this repository:https://build.opensuse.org/package/show?project=home%3AOverman79%3ALaptop&package=bumblebee

Bumblebee and primus:To enable support for Nvidia Optimus, install those packages:


# sudo zypper in bumblebee primus dkms-nvidia x11-video-nvidia

After that, ensure to enable bumblebee group was created and you are a member of it.

To ensure the nvidia module is always rebuild upon kernel upgrades, enable dkms service with the command:


# sudo systemctl enable dkms

Also enable the bumblebeed service:


# sudo systemctl enable bumblebeedI 

also had to add myself to the video group.