Aanschaf ander Laptop / Notebook

Hallo fan’s

Ik heb behoefte aan advies. Ik wil het gedoe met de Broadcom firmware en driver sofware voorkomen. Heb nu een Acer emachine E725, opensuse 12.3. Nu wil ik een ander aanschaffen die gevrijwaard is met het broadcom gedoe. Vraag is nu welke kan ik het beste aanschaffen. Kan iemand mij een advies geven.

Bij voorbaat dank.

Groet,
Wim

Lastig. In het verleden kon je er aardig van opaan dat bijv. ASUS altijd Atheros wifi chips gebruikte, maar dat is niet meer zo. Met name Acer heeft er ook nog wel eens een handje van om het niet te nauw te nemen. Dan denk je een machine met Atheros chip te kopen, start 'm de eerste keer op en dan zit er iets anders in.
Een ander punt waar je tegenaan gaat lopen is UEFI Secure boot en GPT partitionering. openSUSE 12.3 ondersteunt dat wel, maar er zijn wel wat extra instructies / waarschuwingen voor. De meeste in de EU verkochte laptops hebben een optie om UEFI uit te schakelen, maar op dit moment is alles Windoos8 wat de klok slaat en die werkt alleen met UEFI en GPT. Wat nog wel eens wil lukken is via één van de webboeren een laptop met Win7 kopen, dat werkt ook zonder UEFI.

Toen ik een machine voor mijn wederhelft moest uitzoeken heb ik in de vestiging van een grote keten brutaalweg gevraagd of ik een paar laptops mocht booten van een KDE Live USB. Tot mijn stomme verbazing zegt de verkoper: “Kan dat dan? Interessant. Mag ik even meekijken?”. Dat ze uiteindelijk zelf een andere gekocht heeft is een ander verhaal. Dat ze er, ook toen beide netwerkkaarten niet out-of-the-box functioneerden, het volste vertrouwen in had dat 't toch wel ging werken weer een ander :smiley: (was in 10 minuten klaar).

Heb zojuist een nieuwe AcerAspire One AO756 Intel
met windows 8 veranderd in een Acer met OpenSUSE 12.3. Er was in de bios"een mogelijkheid om dat UEFI uit te zetten en terug te gaan naar standard bios.
Wifi was out of the box werkend.

Ik heb er eens heel even naar gezocht, maar kon geen eenduidig uitsluitsel vinden. Met een stel vrienden (waaronder één die in de USA woont) kwamen we tot de conclusie dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat de fabrikanten bang zijn, dat ze zonder die uitschakeloptie voor UEFI een klets van de EU krijgen. Het zou kunnen. @pistazienfresser zou dat moeten weten, da’s een jurist die verand heeft van dit soort zaken.

Neem een openSUSE live-USB mee en start de laptop in de winkel even op van die USB. Kan je zo zien of je Wifi werkt of niet :wink:

Dat is een goed idee, natuurlijk.
Je kan ook even kijken welke wifi kaartje wordt gebruikt, staat er bv Broadcom 4318 op laat die dan maar even liggen.
Broadcom heeft de problemen nog niet goed getackeld.

hoi Ben heb een probleem mail je wel niet voor dit onderwerp bestemd

frits

Hallo Frits,

Je kan ook altijd een eigen thread starten, reageren er meer mensen met mogelijke oplossingen.

Ben

Stel nou’s, Frits, dat er inderdaad een oplossing komt voor jouw probleem, per mail. Dan

  • weten er maar 2 mensen dat 't probleem bestaan heeft
  • weten er maar 2 mensen wat de oplossing voor 't probleem ook bestaat.

“Community” gaat er over, dat je dit soort dingen deelt, omdat anderen er iets aan kunnen hebben. Zowel aan het probleem als aan de oplossing. Het is juist dat stuk, dat gemaakt heeft dat (o.a.) ik tegenwoordig bij problemen niet meer denk “ik heb een probleem”, maar “even kijken hoeveel mensen dit probleem al vóór mij gehad hebben”. Dat is wat “community” kan brengen.

Klopt.

Alleen kan (soms) een forum een drempel zijn.
Als je weet wat je moet vragen en hoe je het moet formuleren, is een forum de oplossing.
Anders is het beter dat je iemand kent die verstand van zaken heeft, en niet kijkt of je wel volgens de regels van een forum een vraag stelt.

Als ik kijk binnen mijn familie, dat willen de meeste: “Computer moet gewoon werken”
Ze weten niet waarom iets werkt, en hoe iets werkt, en willen dat ook niet weten.
Ik krijg dan een telefoontje, met de mededeling “Het werkt niet meer!”
Dit soort mensen zijn ook hopeloos verloren op een forum, omdat gebrek aan kennis (en de wil tot leren) vaak irritatie opwekt.

Nu irriteren mijn familieleden alleen ondergetekende :wink:

Dat herken ik. Maar, er zit van deze kant af ook niks anders op dan te proberen mensen vragen te leren stellen. En dat lukt toch vaak best. Ik durf nu wel te stellen dat ik 't meeste geleerd heb uit de forums. Nou had ik al een achergrond van 10 jaar UNIX, geen desktop, geen X, en dat scheelt een hoop. Ik merk ook dat mensen die DOS nog hebben meegemaakt een stuk minder angstig zijn voor command-line werk.

Toen ik voor het eerst met Linux begon (2008 met Ubuntu 8.04) dacht ik dat Linux weer een stap achteruit was ten opzichte van Windows. Nu ik een server heb en die meestal via SSH commandline benader vind ik het steeds mooier.

Nu moet ik ook zeggen dat Ubuntu iets te vaak de command line erbij haalt. Zet maar eens een Samba of NFS netwerk op. In Ubuntu is het allemaal command line. openSUSE kan dit helemaal met YAST en een muis! Of in de commandline via YAST-ncurses. Geniaal!

Hoop dat de nieuwe laptop lekker werkt! Ik heb vorige week een Dell Inspiron 1501 van een buurman een nieuw leven gegeven. Heb er Linux Mint 16 Cinnamon opgezet. Ze vertelden me dat ze dat ding nog nooit zo snel hebben zien werken. Deze laptop had ook een Broadcom Wifi. Was een kwestie van 1 pakket via de LAN installeren en toen deed hij het. (10 minuten werk). Ik heb er gcompris opgezet voor de twee kinderen. Ze zijn er erg weg mee. De jongste (2.5 jaar) noemt nu elke pinguïn Tux rotfl!

De gemiddelde Windows gebruiker gaat geen server installeren.
De grootste gros gebruikt de computer voor tekstverwerken, een filmpje kijken, en een beetje surfen.
De groep weet ook niet wat ze moeten doen als de computer een foutmelding geeft.
(Meestal iemand uit de familie bellen :wink: )

ik heb een beetje het idee dat deze groep ook groter wordt bij Linuxgebruikers.
Wij zijn langzaam van de oude garde, kennen nog de tijd dat het installeren van Linux een hele opgave was.
De Linux versies waar ik mee begonnen ben hadden geen “one click” of een andere simpele manier om dingen te installeren.
Je begon met een knipperende cursor.
heel veel mensen die nu aan Linux beginnen kennen dat niet (en willen dat ook niet weten)
Resultaat is dat ze dan ook niet precies weten wat er mis gaat, en ook niet hoe ze het moeten formuleren.
En op een Linux forum willen ze graag een paar zaken weten … logisch!

Waar ik in de rest van de post veel herken, Jan, wil ik hier wel even een aantekening bij maken:
De gemiddelde Windows gebruiker gaat dat wel doen, al ziet-ie dat vaak zelf niet zo.

Klant:
"Linux dus, mmm, OK. Maar eh, geen server gedoe of zo, met zo’n zwart schèrm, brr. Ik wil gewoon overal in huis filmpjes naar een ouwe computer downloaden en kunnen afspelen. En, o ja, mijn vrouw kan vanaf haar latop op haar werkcomputer met Citrus of zoiets, documenten, email, programmaas, foto’s en alles erbij, en dat moet ook kunnen met een programmaatje op de computer op mijn werk zeggen ze. ".
Ik installeer, configureer en test:

  • Standaard KDE installatie, voeg voor de zekerheid toch maar wel Packman toe, en een zootje codecs.
  • NFS, Samba, miniDLNA
  • VNC en LTSP
  • CUPS, met wachtrijen voor 3 printerladen
    en de rest … Behalve een eerste melding (ben op mijn werk thuis ingelogd en mail zo vanaf mijn prive adres) nu ruim twee weken niets gehoord, het zal dus wel werken. Fijne machine, zo’n industrieel ding, 55 kg, AMD X4, 16 GB(nieuw), NVIDIA kaart(nieuw), draaide XP op.

Ik merk thuis en bij klanten overigens dat de grens steeds meer begint te vervagen. Bittorrent is wel 't beste voorbeeld. Daarbij is elke client in principe ook server.

Je hebt gelijk.
Ze gebruiken wel allerlei servers.
Meestal zijn die onderdeel van een programma.
Maar vraag me af of ze weten dat ze eigenlijk een server installeren.

Een ander punt waar je tegenaan gaat lopen is UEFI Secure boot en GPT partitionering

Als je nu een laptop koopt zonder besturingssysteem heb je dan niets met de eventuele bovenstaande problemen te maken.

Ik weet niet of je nog laptops zonder UEFI (zit ingebakken in de machine) kunt kopen, maar mijn recente ervaringen (ook met Win8 dual boot) zijn dat openSUSE met beide prima uit de voeten kan. Zonder dat de gemiddelde gebruiker daar iets van merkt. Ik zie 't omdat grub2-efi er iets anders uitziet, omdat er al 5 primaire partities aanwezig zijn.

Of een Linux-ready laptop kopen.

System76 levert ook binnen Nederland.
Maar heb geen ervaring met de kwaliteit van de machines

's Even op hun site gekeken, lijkt me prima spul. De hardware is in ieder geval up-to-date, niet heel veel duurder in vergelijking met wat er bij de groten in dezelfde klasse te koop is. Ik ben ook best bereid om wat meer te betalen voor een laptop waar ik niet eerst Windows af hoef te mikken, en waarvan ik weet dat ik er ongeacht welke linux distro op kan installeren, omdat de hardware 100% kernel-ondersteund is. Waarbij je natuurlijk in de duurdere wel met de NVIDIA drivers te maken krijgt.

System76 levert ook binnen Nederland.
Alleen jammer dat Denver zo ver weg is.:(Dus die valt dan toch wel af ,en dan blijft het verder een lastige
als je dus best wel wat geld wil uitgeven maar,maar twijfelt of je het wel aan het werk krijgt.
Dus blijf me gewoon wat verder orienteren :.zag ook bij BTO.eu wel wat leuke Laptops zonder besturingssysteem staan maar die geven niet echt een, Linux werkt ,garantie af.