2e interne schijf toevoegen in fstab

Hallo allemaal,

Ik heb een 2e interne schijf van 1 gig groot. Deze wil ik automatisch laten aankoppelen door deze toe te voegen in fstab. Hierover heb ik een paar vragen:

  1. Hoe kom ik te weten welke UUID de schijven hebben onder KDE? (Commando)
  2. Hoe voeg ik de schijven toe in fstab? Onder *buntu moest ik de fstab bestand handmatig aanpassen. Zit er hier verschil in tussen OpenSuse en *buntu.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Allereerst: je voegt geen schijven toe, maar partities. Nou kan het natuurlijk dat jouw 1TB schijf maar één partitie heeft, maar goed, partities kun je aankoppelen op mountpoints.

  1. Je kunt de UUID’s van schijven opzoeken in /dev/disk, maar dat heb je (onder openSUSE) nergens voor nodig, we hebben immers Yast (onder openSUSE).
  2. Als je voor elke typefout afgestraft wilt worden, met de hand. Als je dit op een safe manier wilt doen, via Yast - Systeem - Partitionering. Daar zie je de schijf, en de partitie(s). Aan de partitie(s) moet je een mountpoint toekennen. Dat kan bijv. /home/nomko/externeschijf/ zijn, maar ook /storage of wat dan ook. Klik de partitie aan, klik Bewerken, en voer bij koppelpunt de map aan waar je graag de schijf in wilt zien. Denk erom dat je geen map met inhoud neemt, want de inhoud is na aankoppelen niet meer benaderbaar (na afkoppelen wel weer, maar dit wil je niet).

Staat er al wat op? Anders moet je ook met diezelfde YaST toestand partities aanmaken en er file systemen opzetten.

Da’s een hele goeie, ik had 't zonder reden opgevat als een schijf waar al data opstonden :slight_smile:

Misschien is hjet volgende artikel voor @nomko interessant als achtergrond informatie: SDB:Basics of partitions, filesystems, mount points - openSUSE

@nomko: je kunt over dat artikel rustig meer vragen en/of klagen. Het is voor 90% door mij geschreven. Dus geen onbekende bron op het internet :wink:

@Knurpht. Ik ben toch in een recalcitrante bui vanwege Kaddressbook en ga dus op kleine slakjes een beetje zout leggen. Een schijf met één partitie is ook gepartitioneerd (want heeft een partitie tabel). Als je toch maar één partitie wilt kun je er net zo goed nul nemen: weg met die partitie tabel. Tenslotte is partitioneren uitgevonden omdat men de schijf logisch in stukjes wilde verdelen, die ieder als schijf gezien kunnen worden. Als je dat niet wilt, waarom dan toch doen?
(Werkt overigens niet als je boot records in je partitietabel nodig hebt, maar voor een dataschijf is dat ook niet nodig).

@nomko: nog een slakje met zout. “externe” schijf of “interne” schijf, wat is het verschil? Het operating systeem ziet echt niet aan welke kant van het blik een schijf staat.

@hcvv : ik weet er technisch niet genoeg van, maar heb indertijd geleerd om altijd te partitioneren, ook al is er maar één partitie op de disk.
en over intern/extern: zo wordt dat nu nou eenmaal genoemd. Met extern wordt via USB / Firewire / Nz. bedoeld, met intern direct op het moederbord aangesloten.

Je kunt gewoon mkfs op /dev/sdc doen. Geen /dev/sdc1 nodig. Er was op de forums nog eens een ongelovige, die heeft het zelf geprobeerd en hij was zo eerlijk om te melden dat het werkte.

Is ook logisch. Eerst was er de schijf. En alles was goed. Toen kwamen de partitie wensen. En alles werd zo gemaakt dat het weer goed was.

Zelf heb ik LVM Physical Volumes op hele schijven. Waarom eerst een partitie aanmaken als je met LVM alles weer aan elkaar gaat plakken.

Ja dat inter/extern. Zeg dan gewoon wat de aansluiting is, dan weten we waar het over gaat. Heeft er trouwens nog niets mee te maken. De hele schijf rimram werkt voor alle soorten aansluiting, of je ze nu intern/exttern, binnen/buiten, USB/PCI noemt. Het gaat allemaal hetzelfde. Als Unix/Linux beheerder werk je met /dev/sdx en de rest is achter het OS scherm verborgen. Daar zijn OSes voor: afschermen van de hardware voor de gebruiker.

@Knurpht:
Jouw oplossing om de schijven via Yast te koppelen/mounten is gelukt! Mijn dank hiervoor!

Ps.: Hoe kan ik een topic als SOLVED opmerken?

Goed zo.

Doen we niet aan. Je hebt hiet gemeld dat je tevreden bent. Dat is genoeg.