Results 1 to 4 of 4

Thread: i2c errors after messing around with openRGB dependencies

  1. #1
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Brazil
    Posts
    3,223

    Default i2c errors after messing around with openRGB dependencies

    Previous thread describing the "messing": https://forums.opensuse.org/showthre...GB-not-working

    I've removed it (it was the bling temptation I'm vulnerable to sometimes) some time ago but I notice some i2c related errors during boot:

    Code:
    [    1.758482]# dmesg | grep i2c
    [    1.758482] i2c /dev entries driver
    [    7.992024] nvidia-gpu 0000:08:00.3: i2c timeout error e0000000
    [    7.993306] ucsi_ccg 0-0008: i2c_transfer failed -110
    Larger parts of dmesg related to the issue AFAICS:

    Code:
    ...
    [    1.751024] systemd[1]: Finished Create list of static device nodes for the current kernel.
    [    1.751511] systemd[1]: Starting Create Static Device Nodes in /dev...
    [    1.755470] systemd[1]: Finished Create Static Device Nodes in /dev.
    [    1.758482] i2c /dev entries driver
    [    1.760566] systemd[1]: Finished Setup Virtual Console.
    [    1.761052] systemd[1]: Starting dracut ask for additional cmdline parameters...
    [    1.771356] SCSI subsystem initialized
    [    1.772736] alua: device handler registered
    [    1.773473] emc: device handler registered
    [    1.774345] rdac: device handler registered
    [    1.784247] device-mapper: uevent: version 1.0.3
    [    1.784287] device-mapper: ioctl: 4.42.0-ioctl (2020-02-27) initialised: dm-devel@redhat.com
    [    1.789845] systemd[1]: Finished dracut ask for additional cmdline parameters.
    ...
    Code:
    ...
    [    7.418786] kvm: Nested Virtualization enabled
    [    7.418803] kvm: Nested Paging enabled
    [    7.418804] SVM: Virtual VMLOAD VMSAVE supported
    [    7.418805] SVM: Virtual GIF supported
    [    7.427399] MCE: In-kernel MCE decoding enabled.
    [    7.432966] EDAC amd64: F17h detected (node 0).
    [    7.432999] EDAC amd64: Node 0: DRAM ECC disabled.
    [    7.992024] nvidia-gpu 0000:08:00.3: i2c timeout error e0000000
    [    7.993306] ucsi_ccg 0-0008: i2c_transfer failed -110
    [    7.994574] ucsi_ccg 0-0008: ucsi_ccg_init failed - -110
    [    7.995853] ucsi_ccg: probe of 0-0008 failed with error -110
    [    8.327221] nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.
    [    8.327239] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
    [    8.327240] Disabling lock debugging due to kernel taint
    [    8.392778] EDAC amd64: F17h detected (node 0).
    [    8.392813] EDAC amd64: Node 0: DRAM ECC disabled.
    [    8.408177] nvidia: externally supported module, setting X kernel taint flag.
    [    8.409193] nvidia-nvlink: Nvlink Core is being initialized, major device number 241
    [    8.409566] nvidia 0000:08:00.0: vgaarb: changed VGA decodes: olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=none
    [    8.452498] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  460.84  Wed May 26 20:14:59 UTC 2021
    [    8.526217] EDAC amd64: F17h detected (node 0).
    [    8.526275] EDAC amd64: Node 0: DRAM ECC disabled.
    [    8.769000] EDAC amd64: F17h detected (node 0).
    [    8.769083] EDAC amd64: Node 0: DRAM ECC disabled.
    [   10.000588] nvidia_uvm: externally supported module, setting X kernel taint flag.
    [   10.001521] nvidia-uvm: Loaded the UVM driver, major device number 239.
    [   10.073060] EDAC amd64: F17h detected (node 0).
    [   10.073109] EDAC amd64: Node 0: DRAM ECC disabled.
    [   10.201468] EDAC amd64: F17h detected (node 0).
    [   10.201526] EDAC amd64: Node 0: DRAM ECC disabled.
    [   10.202603] nvidia_modeset: externally supported module, setting X kernel taint flag.
    [   10.202814] nvidia-modeset: Loading NVIDIA Kernel Mode Setting Driver for UNIX platforms  460.84  Wed May 26 20:01:59 UTC 2021
    [   10.394007] EDAC amd64: F17h detected (node 0).
    [   10.394057] EDAC amd64: Node 0: DRAM ECC disabled.
    [   10.394376] nvidia_drm: externally supported module, setting X kernel taint flag.
    [   10.394617] [drm] [nvidia-drm] [GPU ID 0x00000800] Loading driver
    [   10.394619] [drm] Initialized nvidia-drm 0.0.0 20160202 for 0000:08:00.0 on minor 0
    ...
    Apparently there's no impact on the system, however I'd like to fix this if possible, as there errors where not there before the "messing".

    Thanks,

    Bruno

  2. #2
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    4,455

    Default Re: i2c errors after messing around with openRGB dependencies

    @brunomcl:

    Looking through this Leap 15.3 machine's Journal, there are the following ‘i2c’ «I2C or IIC» entries indicating an error:
    Code:
    Oct 01 08:17:47 kernel: piix4_smbus 0000:00:14.0: SMBus Host Controller at 0xb00, revision 0
    Oct 01 08:17:47 kernel: piix4_smbus 0000:00:14.0: Using register 0x02 for SMBus port selection
    Oct 01 08:17:47 kernel: i2c /dev entries driver
    Oct 01 08:17:47 kernel: sysfs: cannot create duplicate filename '/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/i2c-5/i2c-dev/i2c-5'
    Oct 01 08:17:47 kernel: CPU: 1 PID: 642 Comm: modprobe Tainted: G                  N 5.3.18-59.24-default #1 SLE15-SP3
    Oct 01 08:17:47 kernel: Hardware name: System manufacturer System Product Name/PRIME B450-PLUS, BIOS 3211 08/10/2021
    Oct 01 08:17:47 kernel: Call Trace:
    Oct 01 08:17:47 kernel:  dump_stack+0x66/0x8b
    Oct 01 08:17:47 kernel:  sysfs_warn_dup+0x56/0x70
    Oct 01 08:17:47 kernel:  sysfs_create_dir_ns+0xc9/0xe0
    Oct 01 08:17:47 kernel:  kobject_add_internal+0xad/0x2c0
    Oct 01 08:17:47 kernel:  kobject_add+0x71/0xd0
    Oct 01 08:17:47 kernel:  device_add+0x120/0x770
    Oct 01 08:17:47 kernel:  cdev_device_add+0x3f/0x70
    Oct 01 08:17:47 kernel:  i2cdev_attach_adapter.part.8+0x10d/0x190 [i2c_dev]
    Oct 01 08:17:47 kernel:  ? i2cdev_attach_adapter.part.8+0x190/0x190 [i2c_dev]
    Oct 01 08:17:47 kernel:  ? i2cdev_attach_adapter.part.8+0x190/0x190 [i2c_dev]
    Oct 01 08:17:47 kernel:  bus_for_each_dev+0x76/0xc0
    Oct 01 08:17:47 kernel:  ? i2cdev_attach_adapter.part.8+0x190/0x190 [i2c_dev]
    Oct 01 08:17:47 kernel:  i2c_for_each_dev+0x2d/0x40
    Oct 01 08:17:47 kernel:  ? 0xffffffffc1085000
    Oct 01 08:17:47 kernel:  i2c_dev_init+0x86/0x1000 [i2c_dev]
    Oct 01 08:17:47 kernel:  do_one_initcall+0x46/0x1f4
    Oct 01 08:17:47 kernel:  ? kmem_cache_alloc_trace+0x18f/0x270
    Oct 01 08:17:47 kernel:  ? do_init_module+0x22/0x22f
    Oct 01 08:17:47 kernel:  do_init_module+0x5b/0x22f
    Oct 01 08:17:47 kernel:  load_module+0x1d81/0x2320
    Oct 01 08:17:47 kernel:  ? __do_sys_init_module+0x160/0x190
    Oct 01 08:17:47 kernel:  ? _cond_resched+0x15/0x40
    Oct 01 08:17:47 kernel:  __do_sys_init_module+0x160/0x190
    Oct 01 08:17:47 kernel:  do_syscall_64+0x5b/0x1e0
    Oct 01 08:17:47 kernel:  entry_SYSCALL_64_after_hwframe+0x44/0xa9
    Oct 01 08:17:47 kernel: RIP: 0033:0x7fed305536da
    Oct 01 08:17:47 kernel: Code: 48 8b 0d b9 c7 2c 00 f7 d8 64 89 01 48 83 c8 ff c3 66 2e 0f 1f 84 00 00 00 00 00 0f 1f 44 00 00 49 89 ca b8 af 00 00 00 0f 05 <48> 3d 01 f0 ff ff 73 01 c3 48 8b 0d 86 c7 2c 00 f7 d8 64 89 01 48
    Oct 01 08:17:47 kernel: RSP: 002b:00007ffcaa2857c8 EFLAGS: 00000246 ORIG_RAX: 00000000000000af
    Oct 01 08:17:47 kernel: RAX: ffffffffffffffda RBX: 000055fa72d7bed0 RCX: 00007fed305536da
    Oct 01 08:17:47 kernel: RDX: 000055fa70c663d8 RSI: 00000000000079e0 RDI: 000055fa72d8b420
    Oct 01 08:17:47 kernel: RBP: 000055fa70c663d8 R08: 0000000000000000 R09: 0000000000000000
    Oct 01 08:17:47 kernel: R10: 0000000000000001 R11: 0000000000000246 R12: 000055fa72d8b420
    Oct 01 08:17:47 kernel: R13: 000055fa72d7be50 R14: 000055fa72d7b9e0 R15: 000055fa72d7bed0
    Oct 01 08:17:47 kernel: kobject_add_internal failed for i2c-5 with -EEXIST, don't try to register things with the same name in the same directory.
    Oct 01 08:17:47 kernel: piix4_smbus 0000:00:14.0: Auxiliary SMBus Host Controller at 0xb20
    It seems that, an error occurred on the 1st of October but, I can't recall if, there was any noticeable effect …
    • This error occurred only once …

  3. #3
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Brazil
    Posts
    3,223

    Default Re: i2c errors after messing around with openRGB dependencies

    Hi, dcurtisfra.

    That seems to be another issue, mine is with the transfer and timeout failures, probably having to do with me modprobing what shouldn't be modprobing, but I have no idea how to fix it. It is not a big problem, however.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    4,455

    Default Re: i2c errors after messing around with openRGB dependencies

    Quote Originally Posted by brunomcl View Post
    mine is with the transfer and timeout failures,
    The I2C bus is often fairly slow – only 100 kbit/s in Standard mode (Sm) …
    • It could be that, one of the devices attached to your Mainboard isn't behaving properly – for example, it could be an “intelligent” Fan beginning to misbehave …

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •