Results 1 to 7 of 7

Thread: Gui static IP and no DNS

  1. #1

    Default Gui static IP and no DNS

    Hello
    I want to set static IP.
    Yast2 -> network setting -> edit connection -> static IP with mask
    It work, but I don't have dns connection.
    ping: opensuse.org: Name or service not known
    ping 195.135.221.140 is OK

    Then I set dhcp, it's all OK

    What should I do for static connection?
    Thank you.


  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    30,974

    Default Re: Gui static IP and no DNS

    Did you define your DNS server(s) with YaST? It is one of the tabs on the same page where you define IP address.

    Often your router does provide DNS service also, so try that one. Or the ones given you by your ISP.

    Or a more general available one like Googles 8.8.8.8.
    Henk van Velden

  3. #3

    Default Re: Gui static IP and no DNS

    Hello
    I have something like that:

    https://ibb.co/gw7m53f

    Also I have:
    Code:
    cat /etc/resolv.conf  
    search (MY ISP) 
    nameserver 8.8.8.8
    

  4. #4
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sauerland
    Posts
    7,238

    Default AW: Gui static IP and no DNS

    Please post:
    Code:
    cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-NAME-OF-YOUR-ETHERNETCARD
    f.e:
    Code:
    cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0
    also:
    Code:
    cat /etc/sysconfig/network/ifroute-eth0
    if eth0 is your card

    Please post the complete commandline and use Code-Tags:
    https://forums.opensuse.org/showthre...und-Your-Paste

    If you are using an private IP 192.168.x.y please do not mask them, they will not be routed to the bad Internet.......
    Here is my:
    Code:
    linux64:/home/stephan # cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0
    NETWORK=''
    DHCLIENT_SET_DEFAULT_ROUTE='yes'
    IPADDR='192.168.0.2/24'
    MTU='1500'
    BOOTPROTO='static'
    STARTMODE='auto'
    ZONE='public'
    Last edited by Sauerland; 19-Oct-2021 at 00:58.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    30,974

    Default Re: Gui static IP and no DNS

    Quote Originally Posted by grzesio View Post
    Hello
    I have something like that:

    https://ibb.co/gw7m53f

    Also I have:
    Code:
    cat /etc/resolv.conf  
    search (MY ISP) 
    nameserver 8.8.8.8
    
    And it still does not work?
    When not, post
    Code:
    nslookup forums.opensuse.org
    
    Henk van Velden

  6. #6
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    4,011

    Default Re: Gui static IP and no DNS

    Quote Originally Posted by grzesio View Post
    It work, but I don't have dns connection. ...
    Then I set dhcp, it's all OK ...
    You may need to delete previous connections in your router. When replacing a main board ipv6 worked as before but ipv4 DNS failed. Deleting the information on the client stored on the router fixed the problem: http://service.avm.de/help/de/FRITZ-.../hilfe_clients
    i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), AMD Ryzen 5 3400G (2020), 5600X (2022) openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma

  7. #7

    Default Re: Gui static IP and no DNS

    empty frozen
    Code:
    nslookup forums.opensuse.org
    Code:
    cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0
    NETWORK=''
    DHCLIENT_SET_DEFAULT_ROUTE='yes'
    IPADDR='MYIP/24'
    MTU='0'
    BOOTPROTO='static'
    STARTMODE='auto'
    Code:
    cat /etc/sysconfig/network/ifroute-eth0
    empty
    I'm connected to switch and I have public IP. I don't have access to industrial router .

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •