Results 1 to 9 of 9

Thread: regression AMD Ryzen + nvidia noteobook USB-C stopped working after new snapshot

  1. #1

    Default regression AMD Ryzen + nvidia noteobook USB-C stopped working after new snapshot

    I do have an Asus A17 Tuf Gaming, with Ryzen 4600H and nvidia 1660Ti Mobile, this worked fine with Tumbleweed for over a year, even so the USB-C monitor is only recognized on boot.

    yesterday I ran zypper dup and 4550 updates where installed over night. I restarted the notebook and the support for the USB-C conenction to the nvidia card is gone. HDMI is still working.

    Code:
    @localhost:~> uname -a 
    Linux -TUF-Gaming-FA706IU-FA706IU 5.14.5-1-default #1 SMP Thu Sep 16 12:39:52 UTC 2021 (fdb6afd) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    

    dmesg -tail on connect with the USC to HDMI + 3 USB-A adapter, (still works with windows), with HDMI cable to monitor connected.

    Code:
    [  195.285788] usb 4-1: new SuperSpeed USB device number 7 using xhci_hcd 
    [  195.311584] usb 4-1: New USB device found, idVendor=05e3, idProduct=0626, bcdDevice= 6.53 
    [  195.311598] usb 4-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0 
    [  195.311601] usb 4-1: Product: USB3.1 Hub 
    [  195.311604] usb 4-1: Manufacturer: GenesysLogic 
    [  195.330139] hub 4-1:1.0: USB hub found 
    [  195.330445] hub 4-1:1.0: 4 ports detected 
    [  195.433884] usb 3-1: new high-speed USB device number 23 using xhci_hcd 
    [  195.587549] usb 3-1: New USB device found, idVendor=05e3, idProduct=0610, bcdDevice= 6.53 
    [  195.587558] usb 3-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0 
    [  195.587562] usb 3-1: Product: USB2.1 Hub 
    [  195.587564] usb 3-1: Manufacturer: GenesysLogic 
    [  195.650479] hub 3-1:1.0: USB hub found 
    [  195.650863] hub 3-1:1.0: 4 ports detected 
    [  195.965849] usb 3-1.1: new full-speed USB device number 24 using xhci_hcd 
    [  196.332860] usb 3-1.1: unable to read config index 0 descriptor/start: -71
    [  196.332870] usb 3-1.1: can't read configurations, error -71
    [  196.925899] usb 3-1.1: new full-speed USB device number 25 using xhci_hcd 
    [  197.072767] usb 3-1.1: New USB device found, idVendor=177a, idProduct=963d, bcdDevice= 1.10 
    [  197.072777] usb 3-1.1: New USB device strings: Mfr=1, Product=1, SerialNumber=1 
    [  197.072780] usb 3-1.1: Product: EXPSM USB 
    [  197.072783] usb 3-1.1: Manufacturer: EXPSM USB 
    [  197.072785] usb 3-1.1: SerialNumber: EXPSM USB 
    [  197.132467] hid-generic 0003:177A:963D.000C: hiddev97,hidraw4: USB HID v1.10 Device [EXPSM USB EXPSM USB] on usb-0000:06:00.3-1.1/input0
    
    lscpi -v

    Code:
    06:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Renoir (rev c7) (prog-if 00 [VGA controller]) 
            Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 16ff 
            Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 64, IOMMU group 7 
            Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M] 
            Memory at e0000000 (64-bit, prefetchable) [size=2M] 
            I/O ports at c000 [size=256] 
            Memory at fc500000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K] 
            Capabilities: [48] Vendor Specific Information: Len=08 <?> 
            Capabilities: [50] Power Management version 3 
            Capabilities: [64] Express Legacy Endpoint, MSI 00 
            Capabilities: [a0] MSI: Enable- Count=1/4 Maskable- 64bit+ 
            Capabilities: [c0] MSI-X: Enable+ Count=4 Masked- 
            Capabilities: [100] Vendor Specific Information: ID=0001 Rev=1 Len=010 <?> 
            Capabilities: [270] Secondary PCI Express 
            Capabilities: [2b0] Address Translation Service (ATS) 
            Capabilities: [2c0] Page Request Interface (PRI) 
            Capabilities: [2d0] Process Address Space ID (PASID) 
            Capabilities: [400] Data Link Feature <?> 
            Capabilities: [410] Physical Layer 16.0 GT/s <?> 
            Capabilities: [440] Lane Margining at the Receiver <?> 
            Kernel driver in use: amdgpu 
            Kernel modules: amdgpu
    
    01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation TU116M [GeForce GTX 1660 Ti Mobile] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller]) 
            Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 16ff 
            Flags: fast devsel, IRQ 255, IOMMU group 10 
            Memory at fb000000 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=16M] 
            Memory at b0000000 (64-bit, prefetchable) [disabled] [size=256M] 
            Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [disabled] [size=32M] 
            I/O ports at f000 [disabled] [size=128] 
            Expansion ROM at fc000000 [disabled] [size=512K] 
            Capabilities: [60] Power Management version 3 
            Capabilities: [68] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+ 
            Capabilities: [78] Express Legacy Endpoint, MSI 00 
            Capabilities: [100] Virtual Channel 
            Capabilities: [250] Latency Tolerance Reporting 
            Capabilities: [258] L1 PM Substates 
            Capabilities: [128] Power Budgeting <?> 
            Capabilities: [420] Advanced Error Reporting 
            Capabilities: [600] Vendor Specific Information: ID=0001 Rev=1 Len=024 <?> 
            Capabilities: [900] Secondary PCI Express 
            Capabilities: [bb0] Physical Resizable BAR 
            Kernel modules: nouveau
    
    edit: adding inxi -Fm


    Code:
    @localhost:~> inxi -Fm   
    System:    Host: localhost Kernel: 5.14.5-1-default x86_64 bits: 64 Desktop: KDE Plasma 5.22.5  
               Distro: openSUSE Tumbleweed 20210922  
    Machine:   Type: Laptop System: ASUSTeK product: ASUS TUF Gaming A17 FA706IU_FA706IU v: 1.0 serial: <superuser required>  
               Mobo: ASUSTeK model: FA706IU v: 1.0 serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: FA706IU.316  
               date: 03/12/2021  
    Battery:   ID-1: BAT1 charge: 43.4 Wh (100.0%) condition: 43.4/48.1 Wh (90.2%)  
    Memory:    RAM:total: 15.04 GiB used: 3.45 GiB (22.9%)  
               RAM Report:permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required.  
    CPU:       Info: 6-Core model: AMD Ryzen 5 4600H with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP cache:L2: 3 MiB  
               Speed: 1397 MHz min/max: 1400/3000 MHz Core speeds (MHz):1: 1397 2: 1392 3: 1397 4: 1397 5: 1401 6: 1392 7: 1396  
               8: 1397 9: 1508 10: 1396 11: 1398 12: 1400  
    Graphics:  Device-1: NVIDIA TU116M [GeForce GTX 1660 Ti Mobile] driver: N/A  
               Device-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Renoir driver: amdgpu v: kernel  
               Device-3: IMC Networks USB2.0 HD UVC WebCam type: USB driver: uvcvideo  
               Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver:loaded: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution:
               1: 1920x1080 2: 3840x2160~60Hz  
               OpenGL:renderer: AMD RENOIR (DRM 3.42.0 5.14.5-1-default LLVM 12.0.1) v: 4.6 Mesa 21.2.1  
    Audio:     Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Renoir Radeon High Definition Audio driver: snd_hda_intel  
               Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor driver: N/A  
               Device-3: Advanced Micro Devices [AMD] Family 17h HD Audio driver: snd_hda_intel  
               Device-4: Logitech Headset H340 type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid  
               Sound Server-1: ALSA v: k5.14.5-1-default running: yes  
               Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: yes  
               Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.36 running: yes  
    
    Bluetooth: Device-1: IMC Networks Bluetooth Radio type: USB driver: btusb  
               Report:ID: hci0 state: up address: 70:66:55:A3:23:58  
    Drives:    Local Storage:total: 1.73 TiB used: 669.5 GiB (37.8%)  
               
    Sensors:   System Temperatures:cpu: 62.1 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 57.0 C  
               Fan Speeds (RPM):cpu: 3100  
    Info:      Processes: 334 Uptime: N/A Shell: Bash inxi: 3.3.03
    

  2. #2
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    6,843

    Default Re: regression AMD Ryzen + nvidia noteobook USB-C stopped working after new snapshot

    Try booting previous kernel before updates - does it work?

  3. #3

    Default Re: regression AMD Ryzen + nvidia noteobook USB-C stopped working after new snapshot

    There is only the last kernel and that has also no reaction now

    Code:
    uname -a 
    Linux -TUF-Gaming-FA706IU-FA706IU 5.14.0-1-default #1 SMP Mon Aug 30 07:01:36 UTC 2021 (dc06e24) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux


    usually after Grub the second screen comes up, but now nothing.

  4. #4

    Default Re: regression AMD Ryzen + nvidia noteobook USB-C stopped working after new snapshot

    And there should be DP-1-1

    but not to see any more in xrandr

    Code:
    @localhost:~> xrandr 
    Screen 0: minimum 320 x 200, current 5088 x 3240, maximum 16384 x 16384 
    eDP connected 1920x1080+3168+2160 (normal left inverted right x axis y axis) 382mm x 215mm 
      
    HDMI-A-0 connected 3840x2160+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 941mm x 529mm 
      
    

  5. #5

    Default Re: regression AMD Ryzen + nvidia noteobook USB-C stopped working after new snapshot

    the noveau driver is not loaded any more?

    Code:
    @localhost:~> sudo lspci -nnk | grep -iA2 vga  
    01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation TU116M [GeForce GTX 1660 Ti Mobile] [10de:2191] (rev a1) 
            Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:16ff] 
            Kernel modules: nouveau 
    --
    06:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Renoir [1002:1636] (rev c7) 
            Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:16ff] 
            Kernel driver in use: amdgpu
    
    

  6. #6

    Default Re: regression AMD Ryzen + nvidia noteobook USB-C stopped working after new snapshot

    So error is: nouveau does not load.

    I just booted from Kubuntu 21.04 live

    and sudo lspci -nnk | grep -iA2 vga

    Code:
    01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation TU116M [GeForce GTX 1660 Ti Mobile] [10de:2191] (rev ff) 
            Kernel driver in use: nouveau 
            Kernel modules: nvidiafb, nouveau 
    --
    06:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Renoir [1002:1636] (rev c7) 
            Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Renoir [1043:16ff] 
            Kernel driver in use: amdgpu
    
    
    
    as opposed to the new TW snapshot where nouveau will not load.
    Seeing all the reddit post, the problem is widesprea and I would change my title to:
    nouveau broken on Tumbleweed


  7. #7

    Default Re: regression AMD Ryzen + nvidia noteobook USB-C stopped working after new snapshot

    https://gitlab.freedesktop.org/xorg/...u/-/issues/507


    sudo modeprobe nouveau
    fixes the issue,

    But that shouldn't happen

  8. #8

    Default Re: regression AMD Ryzen + nvidia noteobook USB-C stopped working after new snapshot

    Quote Originally Posted by qwert.zuiop View Post
    sudo modeprobe nouveau
    fixes the issue,

    But that shouldn't happen
    No nouveau in boot image?

  9. #9

    Default Re: regression AMD Ryzen + nvidia noteobook USB-C stopped working after new snapshot

    Nouveau doesn't load. It is installed but not loading,

    Problem wasn't fixed with todays updates.

    I do

    Code:
    sudo init 3
    sudo modeprobe nouveau
    sudo init 5
    then I can use all screens again.
    On my combo, the nvidia driver needs to load on boot, otherwise I cannot use the USB-C screen. Simply logout and login of X is not enough.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •