Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 22

Thread: bbswitch: no discrete VGA device found

  1. #1

    Default bbswitch: no discrete VGA device found

    I am running version 20210914 and since the last update I get several times the following message at boot; "bbswitch: no discrete VGA device found". On the internet I can find all kind of information that this refers to the bumblebee driver and Nvidia cards etc. But I have Intel graphics. Why do I get several of these messages at boot? This is no urgent cry for help - everything works fine but I would like to know what is going on and possibly if this message, if it does not refer to anything problematic, can be turned off.
    CHeers
    Uli

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,334
    Blog Entries
    1

    Default Re: bbswitch: no discrete VGA device found

    Remove bbswitch packages perhaps?
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,334
    Blog Entries
    1

    Default Re: bbswitch: no discrete VGA device found

    Might be interesting to show us output from
    Code:
    inxi -GSxxx
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5

  4. #4
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    FL, USA
    Posts
    3,182
    Blog Entries
    1

    Default Re: bbswitch: no discrete VGA device found

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    Might be interesting to show us output from
    Code:
    inxi -GSxxx
    Even better, inxi -GSay.
    Reg. Linux User #211409 *** multibooting since 1992
    Primary: 15.2, TW, 15.3 & 13.1 on Haswell
    Secondary: eComStation (OS/2) &15.2 on i965P w/ Radeon
    Tertiary: Mageia, Fedora, Debian, more on Kaby Lake & older Intel, AMD, NVidia &&&&&

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,334
    Blog Entries
    1

    Default Re: bbswitch: no discrete VGA device found

    Quote Originally Posted by mrmazda View Post
    Even better, inxi -GSay.
    I was really only after the graphics card info and for that the first suffices. In any case the OP may need to update inxi first (as I did for inxi version 3.1.00-00)...
    Code:
    sudo inxi -U
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5

  6. #6

    Default Re: bbswitch: no discrete VGA device found

    Back again on my computer. Here the commands (as root to be sure nothing is missing)
    Code:
    linux-4skc:~ # inxi -GSxxx 
    System:    Host: linux-4skc Kernel: 5.14.2-1-default x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.1 Console: tty pts/1 wm: kwin_x11  
               DM: SDDM Distro: openSUSE Tumbleweed 20210914  
    Graphics:  Device-1: Intel UHD Graphics 620 vendor: Hewlett-Packard driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5917  
               class-ID: 0300  
               Device-2: Cheng Uei Precision Industry (Foxlink) HP Wide Vision HD Camera type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-3:3  
               chip-ID: 05c8:03ab class-ID: 0e02  
               Display:server: X.Org 1.20.13 compositor: kwin_x11 driver:loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa  
               alternate: intel resolution: 1920x1080~60Hz s-dpi: 96  
               OpenGL:renderer: Mesa Intel UHD Graphics 620 (KBL GT2) v: 4.6 Mesa 21.2.1 direct render: Yes  
    linux-4skc:~ # inxi -GSay
    System:
      Host: linux-4skc Kernel: 5.14.2-1-default x86_64 bits: 64 compiler: gcc  
      v: 11.2.1  
      parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.14.2-1-default  
      root=UUID=5e72aed7-50c1-44b3-93b3-fb097175e0ac  
      resume=/dev/disk/by-id/ata-Samsung_SSD_860_EVO_500GB_S3YANB0K300461Z-part3  
      acpi_osi=! plymouth.enable=0 quiet showopts  
      Console: tty pts/1 wm: kwin_x11 DM: SDDM  
      Distro: openSUSE Tumbleweed 20210914  
    Graphics:
      Device-1: Intel UHD Graphics 620 vendor: Hewlett-Packard driver: i915  
      v: kernel bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5917 class-ID: 0300  
      Device-2: Cheng Uei Precision Industry (Foxlink) HP Wide Vision HD Camera  
      type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-3:3 chip-ID: 05c8:03ab class-ID: 0e02  
      Display:server: X.Org 1.20.13 compositor: kwin_x11 driver:
      loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa alternate: intel display-ID: :0  
      screens: 1  
      Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2")  
      s-diag: 582mm (22.9")  
      Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142 size: 344x193mm (13.5x7.6")  
      diag: 394mm (15.5")  
      OpenGL:renderer: Mesa Intel UHD Graphics 620 (KBL GT2) v: 4.6 Mesa 21.2.1  
      direct render: Yes  
    linux-4skc:~ #
    

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,334
    Blog Entries
    1

    Default Re: bbswitch: no discrete VGA device found

    No need to run both - same output with respect to your graphics card. Did you remove the bbswitch packages yet?
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5

  8. #8
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    FL, USA
    Posts
    3,182
    Blog Entries
    1

    Default Re: bbswitch: no discrete VGA device found

    Quote Originally Posted by fuerstu View Post
    Code:
    ...
    # inxi -GSay
      ... 
      parameters: ...
      acpi_osi=!
      ...
      UHD Graphics 620 (KBL GT2)
    Do you know the reason why acpi_osi=! is in use? Kaby Lake GT2 seems awfully new to need something like that. If you don't know, try removing it. Neither of my Kaby Lakes need it. If you do need it, check to see if a BIOS upgrade is available.
    Reg. Linux User #211409 *** multibooting since 1992
    Primary: 15.2, TW, 15.3 & 13.1 on Haswell
    Secondary: eComStation (OS/2) &15.2 on i965P w/ Radeon
    Tertiary: Mageia, Fedora, Debian, more on Kaby Lake & older Intel, AMD, NVidia &&&&&

  9. #9
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    FL, USA
    Posts
    3,182
    Blog Entries
    1

    Default Re: bbswitch: no discrete VGA device found

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    In any case the OP may need to update inxi first (as I did for inxi version 3.1.00-00).
    TW's 3.3.whatever isn't problematic like 3.1.00 is in Leap. G received serious improvement between them, and y was added. Whether a existed in 3.1.00 I don't remember, but likely not.
    Reg. Linux User #211409 *** multibooting since 1992
    Primary: 15.2, TW, 15.3 & 13.1 on Haswell
    Secondary: eComStation (OS/2) &15.2 on i965P w/ Radeon
    Tertiary: Mageia, Fedora, Debian, more on Kaby Lake & older Intel, AMD, NVidia &&&&&

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,334
    Blog Entries
    1

    Default Re: bbswitch: no discrete VGA device found

    Quote Originally Posted by mrmazda View Post
    TW's 3.3.whatever isn't problematic like 3.1.00 is in Leap. G received serious improvement between them, and y was added. Whether a existed in 3.1.00 I don't remember, but likely not.
    I assumed that would be the case. However, both report the same hardware, and I guess it is only that bbswitch is installed that the OP observes the message "bbswitch: no discrete VGA device found", rather than any other issue. I just wanted to know if an additional graphics card was present.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •