Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: No sound from monitor

  1. #1

    Default No sound from monitor

    Radeon RX 570

    Ryzen5 cpu 16 gig ram.

    AOC monitor

    The monitor does not produce any sound. When I checked the volume control on the monitor it is set to 34.

    Question one: Should it work ? There is only a hdmi cable from my video card to the monitor.

    The usual way I listen to music and such is with an headset, connected to my mother board, this works fine.

    Question2 Is a hdmi cable enough or should I also route the sound from my mother board to the monitor?
    Question 3: should I see my video card under volume control in the kde desktop, or should the video card just route the sound from the motherboard to the monitor ?

    This is my first pc with hdmi, so I am not sure how this should work.
    Last night I unplugged my head set, hoping this would turn on the sound on the monitor, but nope.


    To be clear , this is not a new issue, I just have been putting it off trying getting this to work, since I build this pc, because I mostly use a headset anyway.


  2. #2
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sauerland
    Posts
    6,466

    Default AW: No sound from monitor

    Install pavucontrol and start it as user, goto the Configuration tab and configure your Hardware, start an application to hear sound, goto the output devices tab and see, which source is used.
    Also goto the Playback tab and see, what source is used.

  3. #3

    Default Re: No sound from monitor

    I had pavu controll already installed and took a look.

    First tab says :

    Family 17h HD audio controller Analoog stereo. (that one works and is connected to my headset)


    Under configuration I see that one too, but also I see my vid card. Elsewere hdmi Audi Radeon Rx 470/480/570/580/590
    It's set to Digital stereo HDMI 3

    Third tab, tab shows both too , but the vid card (Rx570) shows as muted, and I am not allowed to change this.
    It's greyed out.
    Port : HDMI / DisplayPort 3 (connected)

    I think we have found the problem, although I am for now lost on how to fix this.

  4. #4

    Default Re: No sound from monitor

    Try to unmute it?

  5. #5
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sauerland
    Posts
    6,466

    Default AW: No sound from monitor

    Install alsamixer and try to unmute it there?

  6. #6

    Default Re: No sound from monitor

    Quote Originally Posted by Svyatko View Post
    Try to unmute it?
    Yeah but how ? Can't do it in pavu controll, it wont let me.

  7. #7

    Default Re: AW: No sound from monitor

    Quote Originally Posted by Sauerland View Post
    Install alsamixer and try to unmute it there?
    Is that called gmerlin alsa mixer ?


    Its the only thing yast finds, when I search for alsa mixer.

  8. #8
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sauerland
    Posts
    6,466

    Default AW: No sound from monitor

    install alsa-utils and as User:
    Code:
    alsamixer
    PS:
    If you get the error command not found, you can use cnf (command-not-found):
    Code:
    cnf alsamixer
                           
    Das Programm 'alsamixer' ist verfügbar im Paket 'alsa-utils', das auf ihrem System installiert ist.
    
    Der absolute Pfad für 'alsamixer' ist '/usr/bin/alsamixer'. Bitte überprüfen Sie, ob Ihre $PATH-Variable den genannten Pfad enthält.
    Last edited by Sauerland; 16-Sep-2021 at 11:22.

  9. #9

    Default Re: No sound from monitor

    It helps I understand some German, but I do not understand the $path part.

    My tumbleweed speaks english , but it says the same thing:

    Code:
    cnf alsamixer 
                                
    Program 'alsamixer' is present in package 'alsa-utils', which is installed on your system. 
    
    Absolute path to 'alsamixer' is '/usr/bin/alsamixer'. Please check your $PATH variable to see whether it contains the mentioned path.
    
    
    
    Were do I check the $path variable ? I am pretty sure that is the problem.

    I checked in yast, I had alsa utilities already installed.

  10. #10
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sauerland
    Posts
    6,466

    Default AW: No sound from monitor

    Try as user:
    Code:
    alsamixer

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •