Results 1 to 6 of 6

Thread: Add a second GPU to working 15.2, ksplashqml crashes

  1. #1

    Default Add a second GPU to working 15.2, ksplashqml crashes

    System is 15.2 running a Ryzen3700x on an Asus x570 MB with a MSI Nvidia 1660 super GPU in pci-e slot one. Boots/runs perfectly.

    I added a second GPU, MSI Nvidia 1050 Ti to pci-e slot two with nothing connected to it. ksplash crashes with the following:

    Code:
    Application: ksplashqml (ksplashqml), signal: Segmentation fault
    [KCrash Handler]
    #4  0x00007faf72e5480c in ?? () from /usr/lib64/libnvidia-glcore.so.460.84
    #5  0x00007faf72e51308 in ?? () from /usr/lib64/libnvidia-glcore.so.460.84
    #6  0x00007faf798ffb3c in ?? () from /usr/lib64/libGLX_nvidia.so.0
    #7  0x00007faf798ffba8 in ?? () from /usr/lib64/libGLX_nvidia.so.0
    #8  0x00007faf799278e9 in ?? () from /usr/lib64/libGLX_nvidia.so.0
    #9  0x00007faf7991da17 in glXCreateContextAttribsARB () from /usr/lib64/libGLX_nvidia.so.0
    #10 0x00007faf8b5d4e4c in ?? () from /usr/lib64/libGLX.so.0
    #11 0x00007faf79e01cd9 in ?? () from /usr/lib64/qt5/plugins/xcbglintegrations/libqxcb-glx-integration.so
    #12 0x00007faf79dff327 in ?? () from /usr/lib64/qt5/plugins/xcbglintegrations/libqxcb-glx-integration.so
    #13 0x00007faf852563f2 in QXcbIntegration::createPlatformOpenGLContext(QOpenGLContext*) const () from /usr/lib64/libQt5XcbQpa.so.5
    #14 0x00007faf932d8e6f in QOpenGLContext::create() () from /usr/lib64/libQt5Gui.so.5
    #15 0x00007faf79e02665 in ?? () from /usr/lib64/qt5/plugins/xcbglintegrations/libqxcb-glx-integration.so
    #16 0x00007faf79e02ca9 in ?? () from /usr/lib64/qt5/plugins/xcbglintegrations/libqxcb-glx-integration.so
    #17 0x00007faf944b9675 in QSGRenderLoop::instance() () from /usr/lib64/libQt5Quick.so.5
    #18 0x00007faf9452ecda in QQuickWindowPrivate::init(QQuickWindow*, QQuickRenderControl*) () from /usr/lib64/libQt5Quick.so.5
    #19 0x00007faf94c0c064 in KQuickAddons::QuickViewSharedEngine::QuickViewSharedEngine(QWindow*) () from /usr/lib64/libKF5QuickAddons.so.5
    #20 0x00005569c7068d2d in ?? ()
    #21 0x00005569c7067978 in ?? ()
    #22 0x00005569c7068188 in ?? ()
    #23 0x00005569c7066ecd in ?? ()
    #24 0x00007faf9227534a in __libc_start_main () from /lib64/libc.so.6
    #25 0x00005569c7066f2a in _start ()
    [Inferior 1 (process 3741) detached]
    Will also say that there was no kde desktop just a bash and browser window that were open when I shut down to install the card. I was able to use bash to "sudo shutdown now" to turn the pc off.

    I shut down and removed the second card and 15.2 boots up again fine. I suspect I need to add something to Grub?

    Any thoughts?

    b.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    16,221

    Default Re: Add a second GPU to working 15.2, ksplashqml crashes

    Have you disabled the GPU on the CPU????

    Two NVIDA should work but throw an AMD into the mix and all bets are off.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    31,712
    Blog Entries
    15

    Default Re: Add a second GPU to working 15.2, ksplashqml crashes

    Hi
    Could be a BIOS setting to select a specific card....?

    Intel (primary)+2 x Nvidia for offload, Leap 15.3;

    Code:
    System:
      Kernel: 5.3.18-59.13-default x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.5.0 
      Desktop: Gnome 3.34.5 wm: gnome-shell dm: GDM Distro: openSUSE Leap 15.3 
    
    Graphics:
      Device-1: Intel Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics 
      driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0152 
      Device-2: NVIDIA GK208B [GeForce GT 710] vendor: ZOTAC driver: nvidia 
      v: 470.42.01 bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:128b 
      Device-3: NVIDIA GK208B [GeForce GT 710] vendor: ZOTAC driver: nvidia 
      v: 470.42.01 bus ID: 03:00.0 chip ID: 10de:128b 
      Display: x11 server: X.Org 1.20.3 compositor: gnome-shell 
      driver: modesetting,nvidia unloaded: fbdev,vesa 
      alternate: intel,nouveau,nv resolution: 1920x1080~60Hz s-dpi: 96 
      OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 2500 (IVB GT1) 
      v: 4.2 Mesa 20.2.4 compat-v: 3.0 direct render: Yes
    No issues on my Tumbleweed system when add an additional Nvidia gpu primary is AMD, offload Nvidia 1030, but did have a GT710 in it as well.

    Neither systems have a nvidia xorg file created or present.
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  4. #4

    Default Re: Add a second GPU to working 15.2, ksplashqml crashes

    Quote Originally Posted by gogalthorp View Post
    Have you disabled the GPU on the CPU????

    Two NVIDA should work but throw an AMD into the mix and all bets are off.
    OP's CPU has no builtin graphics: https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-3700x

  5. #5

    Default Re: Add a second GPU to working 15.2, ksplashqml crashes

    Quote Originally Posted by brydry32 View Post
    Any thoughts?
    Boot into command prompt and reinstall Nvidia drivers.

  6. #6
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    4,358

    Question Re: Add a second GPU to working 15.2, ksplashqml crashes

    Quote Originally Posted by brydry32 View Post
    a MSI Nvidia 1660 super GPU in pci-e slot one.
    MSI Nvidia 1050 Ti to pci-e slot two with nothing connected to it.
    You don't mention if you're using Wayland or X.Org.

    Leap 15.3 –
    Code:
     > plasmashell --version
    plasmashell 5.18.6
     >
    Therefore, Wayland and any Leap, forget it.
    • Meaning forget about anything to do with multiple GPUs – for the moment …


    X.Org –

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •