Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: 15.2 not starting after update

  1. #1

    Default 15.2 not starting after update

    i have an odd problem. Running 15.2 KDE Plasma, last updated in early June using zypper refresh/update procedure. Today I started my system and ran zypper, it updated among many items, the kernel (using kernel stable repo) to 15.12.9-3 to 15.12.12-1.
    Now I cannot start. I get the grub boot screen but the nothing happens once the kernel starts. I have tried advanced options with prior kernels (I have 4 default kernels in that list), same problem. I was able to start using a snapshot but to my dismay each time I tried to do something the snapshots overwrote and now I have no bootable snapshots either.

    The screen has a blinking cursor for a few seconds then the cursor either stops blinking or disappears leaving a totally blank screen. I do have hard drive activity for a short while (presume this is copying the kernel stuff that I've selected in advanced options). The drive activity does not last as long as a typical startup so I presume it is hanging quite early in the startup.

    I cannot switch to a virtual console to login.

    While snapshots were still useable I saw in the messages log a possible problem with loading Getty.

    I do have a Leap 15.0 CD which has a choice to start a shell but I have not figured out how to do anything with it.

    Any suggestion on how to move forward in this situation?

  2. #2
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    6,634

    Default Re: 15.2 not starting after update

    Quote Originally Posted by 6520302 View Post
    Any suggestion on how to move forward in this situation?
    Boot with "quiet" removed from and "plymouth.enable=0 debug" added to kernel command line, this may provide some more information.

  3. #3

    Default Re: 15.2 not starting after update

    Quote Originally Posted by arvidjaar View Post
    Boot with "quiet" removed from and "plymouth.enable=0 debug" added to kernel command line, this may provide some more information.
    Thank you.

    This gives me a "hang" at the following lines after detecting the usb ports:
    Code:
    [drm] radeon kernel modesetting enabled.
    fb0: switching to radeondrmfb from VESA VGA
    There is further disk activity indicated by the HD light but no further screen output.

    My display is an HDMI TV but until the update I did today it worked fine from 4.2 thru to 15.2

  4. #4
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    4,258

    Question Re: 15.2 not starting after update

    @6520302:

    Can you please, give us an indication of the hardware you're using?
    Code:
     > inxi --graphics --filter --admin
    Also, the Kernel Command Line would be useful –
    Code:
     > cat /proc/cmdline
    If possible, also, an extract of the systemd Journal –
    Code:
     # journalctl --this-boot --no-hostname --output=short-monotonic | grep -i 'radeon'

  5. #5

    Default Re: 15.2 not starting after update

    Same problem using amdgpu - solved using old kernel-firmware instead of 20210609-35.1


  6. #6

    Default Re: 15.2 not starting after update

    Quote Originally Posted by dcurtisfra View Post
    @6520302:

    Can you please, give us an indication of the hardware you're using?
    I wish I could execute those commands but I cannot get a commandline.

    That said, this computer has an onboard video card that I am not using. It is an Intel VGA compatible controller. There is no bios entry for this so I cannot disable it. Interestingly it uses a driver module of "drm" and that seems to be where the boot stops. This info is derived from a file I saved to another computer in 2016. The video card I'm using, which came with my computer, is a Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks PRO [Radeon HD 7570], I don't know which driver it is using.

    I'm thinking I can remove the Radeon card and plug in an old video monitor. I might then get to a commandline. In light of the above info I am doubtful that this will work.

    I'm also considering downloading the 15.3 DVD install and trying to perform an upgrade. I was going to do a online upgrade in a few weeks so maybe this can be done now. Not sure if it will work tho.

    The comment by @MonsieurChat is interesting. Not sure how I can go back since I can't boot.

  7. #7

    Default Re: 15.2 not starting after update

    Download the OpenSUSE Network Image - boot - choose UPGRADE - and ONLY "upgrade"/downgrade the kernel-firmware to the one provided by the Main-Repository.

  8. #8

    Default Re: 15.2 not starting after update

    Quote Originally Posted by MonsieurChat View Post
    Download the OpenSUSE Network Image - boot - choose UPGRADE - and ONLY "upgrade"/downgrade the kernel-firmware to the one provided by the Main-Repository.
    Thanks! this sounds good. Have you upgraded to 15.3? I wonder if it has same problem

  9. #9

    Default Re: 15.2 not starting after update

    Solved. Suggestion by @MonsieurChat fixed my issue.

  10. #10
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    6,634

    Default Re: 15.2 not starting after update

    Quote Originally Posted by MonsieurChat View Post
    Same problem using amdgpu - solved using old kernel-firmware instead of 20210609-35.1
    Did you report it? What is bug number?

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •