Results 1 to 2 of 2

Thread: Compose key and input method confusion, custom compose config stopped working after update

  1. #1
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Somewhere around the middle of Europe.
    Posts
    118

    Default Compose key and input method confusion, custom compose config stopped working after update

    Hello,
    I've been using the Compose key for special characters for quite a while now, including a quite rich custom ~/.XCompose file. There has always been a problem, where the Compose key didn't register at all in QT-based applications, but I did not mind, as most applications I use to edit text are GTK based.

    Now, the behavior of the Compose key has changed in a recent update. Before, after pressing the Compose key there was no feedback until a character was produced. Now, there is a symbol indicating the Compose key followed by underlined characters that you type, which then turn into the desired character (Fig.1). There is one problem however, after this seemingly cosmetic change, the system started ignoring my ~/.XCompose file.

    Fig. 1: (the underline is lost due to loss of focus when taking the screenshot)


    I've been doing all my tests with firefox. I've tried manually setting the input method to `xim` by setting the `$GTK_IM_MODULE` env variable, which is recommended by some forum posts. This recovers the original behaviour with no feedback until a character is produced, but my .XCompose is still ignored. If I try to read the variable before setting it, it returns:
    Code:
     $  echo $GTK_IM_MODULE  
    cedilla 
     $  echo $QT_IM_MODULE     
    xim
    I tried to find out what this `cedilla` input method is, but all Google searches point me to results along the lines of "how to type cedilla with x input method".

    I use i3 and set my keyboard layout at startup using `setxkbmap`

    I would like to somehow load my custom .XCompose config, but I haven't been able to find out how. (Preferably without

    Thank you very much for your assistance.
    GS

    EDIT:
    Setting the `$XCOMPOSEFILE ` env variable also doesn't work.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Somewhere around the middle of Europe.
    Posts
    118

    Default Re: Compose key and input method confusion, custom compose config stopped working after update

    I finally found what the problem was, my .XCompose config was invalid, which worked before but doesn't now. Removing invalid lines from config solved the issue.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •