Page 1 of 7 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 63

Thread: NVIDIA Proprietary Drive install lost resolution

  1. #1

    Default NVIDIA Proprietary Drive install lost resolution

    After getting failure mode info in previous thread "Backup steps if NVIDIA driver install fails",

    I went and loaded nvidia proprietary drivers through yast software manager. Did a reboot. Appeared to go ok but did not get asked about mok file on reboot as I was expecting.

    Problem now is not the black screen as before but I am in 1024 x 768 per randr command output.

    Need to get back to 1920 x 1080. I am in mate desktop.

    Nvidia server settings is now available. When run in terminal it says: nvidia server not installed

    HWINFO says nvidia drivers in place not nouveau as before.

    MATE resolution adjuster shows 1024 x 768 but unknown monitor. Can't adjust resolution higher in this app. Has lost monitor info.

    Need some help on where to go ahead.

    Perhaps driver did not install since no mok message was received. In fact, YAST software management did not even say to reboot but all the other instructions I got said that would happen.

    thanks, again

    system: opensuse 15.2, nvidia geforce gtx 1050 ti graphics card, dual boot windows 10, desktop, asus x99 mobo

  2. #2

    Default Re: NVIDIA Proprietary Drive install lost resolution

    I am adding Xorg log. Kind of long but might help someone give me some insights. I had to truncate log file

    Code:
    [   373.084] 
    X.Org X Server 1.20.3
    X Protocol Version 11, Revision 0
    [   373.085] Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
    [   373.085] Current Operating System: Linux DesktopPC.lan 5.3.18-lp152.57-default #1 SMP Fri Dec 4 07:27:58 UTC 2020 (7be5551) x86_64
    [   373.085] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.3.18-lp152.57-default root=UUID=20532829-a4c7-4893-b32d-cf6ace902049 splash=silent resume=/dev/disk/by-uuid/732223f6-b4fa-4fa0-9d5a-78ced9984c72 mitigations=auto quiet 3
    [   373.086] Build Date: 19 November 2020  12:00:00PM
    [   373.087]  
    [   373.087] Current version of pixman: 0.34.0
    [   373.088]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
    [   373.088] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    [   373.090] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Dec 31 17:07:27 2020
    [   373.106] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
    [   373.106] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    [   373.157] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
    [   373.157] (==) No screen section available. Using defaults.
    [   373.157] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
    [   373.157] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
    [   373.157] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
        Using a default monitor configuration.
    [   373.157] (==) Automatically adding devices
    [   373.157] (==) Automatically enabling devices
    [   373.157] (==) Automatically adding GPU devices
    [   373.157] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
    [   373.210] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/sgi" does not exist.
    [   373.210]     Entry deleted from font path.
    [   373.210] (==) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/misc:unscaled,
        /usr/share/fonts/Type1/,
        /usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
        /usr/share/fonts/75dpi:unscaled,
        /usr/share/fonts/ghostscript/,
        /usr/share/fonts/cyrillic:unscaled,
        /usr/share/fonts/truetype/,
        built-ins
    [   373.210] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
    [   373.210] (WW) Ignoring unrecognized extension "XFree86-DGA"
    [   373.210] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
        If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
    [   373.210] (II) Loader magic: 0x558bdf5dfd20
    [   373.210] (II) Module ABI versions:
    [   373.210]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    [   373.210]     X.Org Video Driver: 24.0
    [   373.210]     X.Org XInput driver : 24.1
    [   373.210]     X.Org Server Extension : 10.0
    [   373.211] (++) using VT number 1
    
    [   373.213] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/_32
    [   373.219] (--) PCI:*(1@0:0:0) 10de:1c82:3842:6253 rev 161, Mem @ 0xfa000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/131072
    [   373.219] (II) LoadModule: "glx"
    [   373.239] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
    [   373.247] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
    [   373.247]     compiled for 1.20.3, module version = 1.0.0
    [   373.247]     ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
    [   373.247] (II) Scanning /etc/X11/xorg_pci_ids directory for additional PCI ID's supported by the drivers
    [   373.261] (==) Matched nvidia as autoconfigured driver 0
    [   373.261] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 1
    [   373.261] (==) Matched nv as autoconfigured driver 2
    [   373.261] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 3
    [   373.261] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 4
    [   373.261] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 5
    [   373.261] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
    [   373.261] (II) LoadModule: "nvidia"
    [   373.283] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
    [   373.325] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
    [   373.325]     compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
    [   373.325]     Module class: X.Org Video Driver
    [   373.335] (II) LoadModule: "nouveau"
    [   373.335] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
    [   373.344] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
    [   373.344]     compiled for 1.20.3, module version = 1.0.15
    [   373.344]     Module class: X.Org Video Driver
    [   373.344]     ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
    [   373.344] (II) LoadModule: "nv"
    [   373.349] (WW) Warning, couldn't open module nv
    [   373.349] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
    [   373.349] (II) LoadModule: "modesetting"
    [   373.349] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
    [   373.357] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
    [   373.357]     compiled for 1.20.3, module version = 1.20.3
    [   373.357]     Module class: X.Org Video Driver
    [   373.357]     ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
    [   373.357] (II) LoadModule: "fbdev"
    [   373.357] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
    [   373.358] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
    [   373.358]     compiled for 1.20.3, module version = 0.5.0
    [   373.358]     Module class: X.Org Video Driver
    [   373.358]     ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
    [   373.358] (II) LoadModule: "vesa"
    [   373.358] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
    [   373.361] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
    [   373.361]     compiled for 1.20.3, module version = 2.4.0
    [   373.361]     Module class: X.Org Video Driver
    [   373.361]     ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
    [   373.361] (II) NVIDIA dlloader X Driver  460.27.04  Fri Dec 11 23:28:50 UTC 2020
    [   373.361] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
    [   373.361] (II) NOUVEAU driver 
    [   373.361] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
    [   373.361]     RIVA TNT        (NV04)
    [   373.361]     RIVA TNT2       (NV05)
    [   373.362]     GeForce 256     (NV10)
    [   373.362]     GeForce 2       (NV11, NV15)
    [   373.362]     GeForce 4MX     (NV17, NV18)
    [   373.362]     GeForce 3       (NV20)
    [   373.362]     GeForce 4Ti     (NV25, NV28)
    [   373.362]     GeForce FX      (NV3x)
    [   373.362]     GeForce 6       (NV4x)
    [   373.362]     GeForce 7       (G7x)
    [   373.362]     GeForce 8       (G8x)
    [   373.362]     GeForce GTX 200 (NVA0)
    [   373.362]     GeForce GTX 400 (NVC0)
    [   373.362] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
    [   373.362] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
    [   373.362] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
    [   373.362] xf86EnableIOPorts: failed to set IOPL for I/O (Operation not permitted)
    [   373.362] (II) Loading sub module "fb"
    [   373.362] (II) LoadModule: "fb"
    [   373.362] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfb.so
    [   373.365] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
    [   373.365]     compiled for 1.20.3, module version = 1.0.0
    [   373.365]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [   373.365] (II) Loading sub module "wfb"
    [   373.365] (II) LoadModule: "wfb"
    [   373.365] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libwfb.so
    [   373.368] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
    [   373.368]     compiled for 1.20.3, module version = 1.0.0
    [   373.368]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [   373.368] (II) Loading sub module "ramdac"
    [   373.368] (II) LoadModule: "ramdac"
    [   373.368] (II) Module "ramdac" already built-in
    [   373.374] (EE) NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please see the
    [   373.374] (EE) NVIDIA:     system's kernel log for additional error messages and
    [   373.374] (EE) NVIDIA:     consult the NVIDIA README for details.
    [   373.499] (EE) [drm] Failed to open DRM device for pci:0000:01:00.0: -19
    [   373.499] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
    [   373.499] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
    [   373.499] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
    [   373.499] (II) Loading sub module "fbdevhw"
    [   373.499] (II) LoadModule: "fbdevhw"
    [   373.499] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
    [   373.499] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
    [   373.499]     compiled for 1.20.3, module version = 0.0.2
    [   373.499]     ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
    [   373.499] (EE) Unable to find a valid framebuffer device
    [   373.499] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
    [   373.499] (II) Loading sub module "fbdevhw"
    [   373.499] (II) LoadModule: "fbdevhw"
    [   373.499] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
    [   373.499] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
    [   373.499]     compiled for 1.20.3, module version = 0.0.2
    [   373.499]     ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
    [   373.499] (II) FBDEV(2): using default device
    [   373.499] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
    [   373.499] (II) UnloadModule: "modesetting"
    [   373.499] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
    [   373.499] (II) UnloadModule: "fbdev"
    [   373.499] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
    [   373.499] (II) FBDEV(0): Creating default Display subsection in Screen section
        "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
    [   373.499] (==) FBDEV(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
    [   373.499] (==) FBDEV(0): RGB weight 888
    [   373.499] (==) FBDEV(0): Default visual is TrueColor
    [   373.499] (==) FBDEV(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
    [   373.499] (II) FBDEV(0): hardware: EFI VGA (video memory: 3072kB)
    [   373.499] (DB) xf86MergeOutputClassOptions unsupported bus type 0
    [   373.499] (II) FBDEV(0): checking modes against framebuffer device...
    [   373.499] (II) FBDEV(0): checking modes against monitor...
    [   373.499] (II) FBDEV(0): Virtual size is 1024x768 (pitch 1024)
    [   373.499] (**) FBDEV(0):  Built-in mode "current": 78.7 MHz, 59.9 kHz, 75.7 Hz
    [   373.499] (II) FBDEV(0): Modeline "current"x0.0   78.65  1024 1056 1184 1312  768 772 776 792 -hsync -vsync -csync (59.9 kHz b)
    [   373.499] (==) FBDEV(0): DPI set to (96, 96)
    [   373.499] (II) Loading sub module "fb"
    [   373.499] (II) LoadModule: "fb"
    [   373.499] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfb.so
    [   373.499] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
    [   373.499]     compiled for 1.20.3, module version = 1.0.0
    [   373.499]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [   373.499] (**) FBDEV(0): using shadow framebuffer
    [   373.499] (II) Loading sub module "shadow"
    [   373.499] (II) LoadModule: "shadow"
    [   373.500] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libshadow.so
    [   373.508] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
    [   373.508]     compiled for 1.20.3, module version = 1.1.0
    [   373.508]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [   373.508] (II) UnloadModule: "vesa"
    [   373.508] (II) Unloading vesa
    [   373.508] (II) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument (Screen blanking not supported by kernel - disabling)
    [   373.508] (==) FBDEV(0): Backing store enabled
    [   373.509] (==) FBDEV(0): DPMS enabled
    [   373.509] (II) Initializing extension Generic Event Extension
    [   373.509] (II) Initializing extension SHAPE
    [   373.509] (II) Initializing extension MIT-SHM
    [   373.509] (II) Initializing extension XInputExtension
    [   373.509] (II) Initializing extension XTEST
    [   373.509] (II) Initializing extension BIG-REQUESTS
    [   373.509] (II) Initializing extension SYNC
    [   373.509] (II) Initializing extension XKEYBOARD
    [   373.509] (II) Initializing extension XC-MISC
    [   373.510] (II) Initializing extension SECURITY
    [   373.510] (II) Initializing extension XFIXES
    [   373.510] (II) Initializing extension RENDER
    [   373.510] (II) Initializing extension RANDR
    [   373.510] (II) Initializing extension COMPOSITE
    [   373.510] (II) Initializing extension DAMAGE
    [   373.510] (II) Initializing extension MIT-SCREEN-SAVER
    [   373.510] (II) Initializing extension DOUBLE-BUFFER
    [   373.510] (II) Initializing extension RECORD
    [   373.510] (II) Initializing extension DPMS
    [   373.510] (II) Initializing extension Present
    [   373.510] (II) Initializing extension DRI3
    [   373.510] (II) Initializing extension X-Resource
    [   373.510] (II) Initializing extension XVideo
    [   373.510] (II) Initializing extension XVideo-MotionCompensation
    [   373.510] (II) Initializing extension GLX
    [   373.511] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
    [   374.163] (II) IGLX: Loaded and initialized swrast
    [   374.163] (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
    [   374.163] (II) Initializing extension XFree86-VidModeExtension
    [   374.163] (II) Initializing extension XFree86-DGA
    [   374.163] (II) Initializing extension XFree86-DRI
    [   374.163] (II) Initializing extension DRI2
    [   374.356] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event1)
    [   374.357] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [   374.357] (**) Power Button: Applying InputClass "system-keyboard"
    [   374.357] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [   374.357] (**) Power Button: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
    [   374.357] (II) LoadModule: "libinput"
    [   374.357] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/libinput_drv.so
    [   374.386] (II) Module libinput: vendor="X.Org Foundation"
    [   374.386]     compiled for 1.20.3, module version = 0.28.1
    [   374.386]     Module class: X.Org XInput Driver
    [   374.386]     ABI class: X.Org XInput driver, version 24.1
    [   374.387] (II) Using input driver 'libinput' for 'Power Button'
    [   374.387] (II) systemd-logind: got fd for /dev/input/event1 13:65 fd 21 paused 0
    [   374.387] (**) Power Button: always reports core events
    [   374.388] (**) Option "Device" "/dev/input/event1"
    [   374.388] (**) Option "_source" "server/udev"
    [   374.388] (II) event1  - Power Button: is tagged by udev as: Keyboard
    [   374.388] (II) event1  - Power Button: device is a keyboard
    [   374.388] (II) event1  - Power Button: device removed
    [   374.388] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input1/event1"
    [   374.388] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
    [   374.388] (**) Option "xkb_layout" "us"
    Last edited by malcolmlewis; 31-Dec-2020 at 18:31. Reason: Fix broken code tag

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    30,475
    Blog Entries
    15

    Default Re: NVIDIA Proprietary Drive install lost resolution

    Hi
    Why still booting to multi-user (the 3 in your boot command)?

    The G05 driver I'm assuming?

    I would force the re-install of all the Nvidia rpms and reboot. I see low resolution on a kernel update (but I install the hard way).
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  4. #4

    Default Re: NVIDIA Proprietary Drive install lost resolution

    Malcolm, I did attach wrong xorg log. That was from a diagnostic boot to runlevel 3. I will generate a new one from a full grub boot and attach it.

    I already did a reinstall (up arrow) to all the files associated with nvidia g05. New ones were downloaded and installed and no change to resolution. What is meant by forced install? Would deleting the files completely then reinstalling be different from upgrade?

    Would you know why I got no reboot message? Is no mok query upon reboot significant?

    I will generate new xorg file now.

    thanks, tom

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    30,475
    Blog Entries
    15

    Default Re: NVIDIA Proprietary Drive install lost resolution

    Quote Originally Posted by tckosvic View Post
    Malcolm, I did attach wrong xorg log. That was from a diagnostic boot to runlevel 3. I will generate a new one from a full grub boot and attach it.

    I already did a reinstall (up arrow) to all the files associated with nvidia g05. New ones were downloaded and installed and no change to resolution. What is meant by forced install? Would deleting the files completely then reinstalling be different from upgrade?

    Would you know why I got no reboot message? Is no mok query upon reboot significant?

    I will generate new xorg file now.

    thanks, tom
    Hi
    Put the log here and set to never expire (sanitize the log if you need to ) SUSE Paste

    No Nvidia xorg config file lurking in /etc/X11
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  6. #6

    Default Re: NVIDIA Proprietary Drive install lost resolution

    There is no config file in /etc/X11 as you asked. There is xorg.conf.d directory containing many files in /etc/x11. None of these files has been modified in over a month.

    Is nvidia gfxGO5-kmp-default or
    nvidia gfxGO5-kmp-preempt or

    both packages supposed to be installed with GO5 drivers. I think software manager picked them both. I have not tried permuting these.

    I am not generating a new xorg.log file on each reboot as I thought. Still looks like the original one here from earlier today. when are these regenerated?

    thanks, tom kosvic

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    30,475
    Blog Entries
    15

    Default Re: NVIDIA Proprietary Drive install lost resolution

    Quote Originally Posted by tckosvic View Post
    There is no config file in /etc/X11 as you asked. There is xorg.conf.d directory containing many files in /etc/x11. None of these files has been modified in over a month.

    Is nvidia gfxGO5-kmp-default or
    nvidia gfxGO5-kmp-preempt or

    both packages supposed to be installed with GO5 drivers. I think software manager picked them both. I have not tried permuting these.

    I am not generating a new xorg.log file on each reboot as I thought. Still looks like the original one here from earlier today. when are these regenerated?

    thanks, tom kosvic
    Hi
    You have kernel-default?

    Code:
    uname -a
    If so, then remove all the preempt packages....

    Xorg logs will be in your home directory, ~/.local/share/xorg
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  8. #8

    Default Re: NVIDIA Proprietary Drive install lost resolution

    tom@DesktopPC:~> uname -a
    Linux DesktopPC.lan 5.3.18-lp152.57-default #1 SMP Fri Dec 4 07:27:58 UTC 2020 (7be5551) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    30,475
    Blog Entries
    15

    Default Re: NVIDIA Proprietary Drive install lost resolution

    Quote Originally Posted by tckosvic View Post
    tom@DesktopPC:~> uname -a
    Linux DesktopPC.lan 5.3.18-lp152.57-default #1 SMP Fri Dec 4 07:27:58 UTC 2020 (7be5551) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    Hi
    So if you have kernel-preempt ones installed remove them...
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  10. #10

    Default Re: NVIDIA Proprietary Drive install lost resolution

    Keep the default one?

Page 1 of 7 123 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •