Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 29

Thread: Grub is loading but menu not visible after update

  1. #1
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Whitley Bay, Tyne & Wear, United Kingdom.
    Posts
    219

    Default Grub is loading but menu not visible after update

    Hello,
    I updated with zypper last week and after that my Grub menu at boot giving options for which kernel to load or OS (windows) is no longer visible. Grub loads and if I use the up or down arrows I can select which OS, but, I can't SEE A THING! not very convenient. I though it might get fixed with a following update but no. I'm sure the fix is simple.
    For years already, happily using
    Tumbleweed with GNOMEshell

  2. #2
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Germany
    Posts
    548

    Default Re: Grub is loading but menu not visible after update

    Quote Originally Posted by johnoshock View Post
    ... I updated with zypper last week ...
    Did you use
    Code:
    # zypper dup
    to do this?

    Quote Originally Posted by johnoshock View Post
    ... and after that my Grub menu at boot giving options for which kernel to load or OS (windows) is no longer visible.
    Did you try
    Code:
    # grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
    to rebuild your GRUB2 menu?

    Regards

    susejunky

  3. #3
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Whitley Bay, Tyne & Wear, United Kingdom.
    Posts
    219

    Default Re: Grub is loading but menu not visible after update

    Quote Originally Posted by susejunky View Post
    Did you use
    Code:
    # zypper dup
    to do this?
    yes

    Did you try
    Code:
    # grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
    to rebuild your GRUB2 menu?

    Regards

    susejunky[/QUOTE]
    I also did that too, but as expected it didn't change anything. The grub config was ok. It's just that I can't SEE anything. If i press the down arrow I can scroll down and choose Windows or a different kernel version, but the screen is blank. grub is working though. I can boot into any kernel version or OS but blindly. The menu is not visibly apparent.
    For years already, happily using
    Tumbleweed with GNOMEshell

  4. #4
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    1,554

    Default Re: Grub is loading but menu not visible after update

    Rather a long shot but...

    YaST -> Boot Loader -> Boot Loader Options ... and check the setting of "Hide Menu on Boot"
    Regards, Paul

    2x Tumbleweed (Snapshot: 20201019) KDE Plasma 5
    2x Leap 15.2 KDE Plasma 5

  5. #5
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    FL, USA
    Posts
    2,369

    Default Re: Grub is loading but menu not visible after update

    Another thing to try is to remove the # from the #GRUB_TERMINAL="console" line in /etc/default/grub, either by editing directly (using superuser power, then regenerating /boot/grub2/grub.cfg using grub2-mkconfig), or via YaST Bootloader. This would change your Grub menu to white text on black background without any graphical elements or green anywhere on the menu screen.
    Reg. Linux User #211409 *** multibooting since 1992
    Primary: 15.1,TW,15.2 & 13.1 on Haswell w/ RAID
    Secondary: eComStation (OS/2)&15.1 on 965P/Radeon
    Tertiary: TW,15.2,15.1,Fedora,Debian,more on Kaby Lake,Q45,Q43,G41,G3X,965G,Cedar,Caicos,Oland,GT218&&&

  6. #6
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Whitley Bay, Tyne & Wear, United Kingdom.
    Posts
    219

    Default Re: Grub is loading but menu not visible after update

    Quote Originally Posted by tannington View Post
    Rather a long shot but...

    YaST -> Boot Loader -> Boot Loader Options ... and check the setting of "Hide Menu on Boot"
    thanks, tried, but no.....
    For years already, happily using
    Tumbleweed with GNOMEshell

  7. #7
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Whitley Bay, Tyne & Wear, United Kingdom.
    Posts
    219

    Default Re: Grub is loading but menu not visible after update

    Quote Originally Posted by mrmazda View Post
    Another thing to try is to remove the # from the #GRUB_TERMINAL="console" line in /etc/default/grub, either by editing directly (using superuser power, then regenerating /boot/grub2/grub.cfg using grub2-mkconfig), or via YaST Bootloader. This would change your Grub menu to white text on black background without any graphical elements or green anywhere on the menu screen.
    nope. but something new i discovered: can't see the BIOS either. I can go in there but screen is blank just like with Grub. So this indicates a different kind of problem.
    For years already, happily using
    Tumbleweed with GNOMEshell

  8. #8
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    FL, USA
    Posts
    2,369

    Default Re: Grub is loading but menu not visible after update

    I've seen something like this on more than one hardware combination. Some displays do not play nice with UEFI BIOS video modes and one or more video cable connection types, sometimes first occurring long after everything had been working OK. A possible workaround pending discovery of the root problem is to try a different cable type, e.g. VGA instead of DisplayPort or DVI instead of HDMI or vice versas. Also I'd try a BIOS reset either via jumper or motherboard battery removal to clear possible CMOS corruption, and/or a BIOS update. A display firmware update is another possible solution.
    Reg. Linux User #211409 *** multibooting since 1992
    Primary: 15.1,TW,15.2 & 13.1 on Haswell w/ RAID
    Secondary: eComStation (OS/2)&15.1 on 965P/Radeon
    Tertiary: TW,15.2,15.1,Fedora,Debian,more on Kaby Lake,Q45,Q43,G41,G3X,965G,Cedar,Caicos,Oland,GT218&&&

  9. #9
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    1,903
    Blog Entries
    1

    Default Re: Grub is loading but menu not visible after update

    Quote Originally Posted by johnoshock View Post
    nope. but something new i discovered: can't see the BIOS either. I can go in there but screen is blank just like with Grub. So this indicates a different kind of problem.
    What is your mainboard:

    Code:
    erlangen:~ # inxi -zaM
    Machine:   Type: Desktop Mobo: ASRock model: Z170 Pro4S serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: P3.50 date: 06/23/2016 
    erlangen:~ #
    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), AMD Ryzen 5 3400G (2020), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

  10. #10
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Whitley Bay, Tyne & Wear, United Kingdom.
    Posts
    219

    Default Re: Grub is loading but menu not visible after update

    Quote Originally Posted by karlmistelberger View Post
    What is your mainboard:

    Code:
    erlangen:~ # inxi -zaM
    Machine:   Type: Desktop Mobo: ASRock model: Z170 Pro4S serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: P3.50 date: 06/23/2016 
    erlangen:~ #
    Machine:
    Type: Laptop System: Acer product: Aspire E5-573G v: V3.72
    serial: <filter>
    Mobo: Acer model: ZORO_BH v: Type2 - A01 Board Version serial: <filter>
    UEFI: Insyde v: 1.37 date: 02/16/2016
    For years already, happily using
    Tumbleweed with GNOMEshell

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •