Results 1 to 6 of 6

Thread: Amdgpu Trouble

  1. #1
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    1,928
    Blog Entries
    1

    Default Amdgpu Trouble

    Trouble was first noticed when a 1 minute freeze occurred: "kwin_x11[1741]: Freeze in OpenGL initialization detected". Updating the machine resulted in the following error during boot: "kwin_x11[1431]: kwin_core: Compositing is not possible".

    Code:
    localhost:~ # inxi -SCGxxx
    System:    Host: localhost.localdomain Kernel: 5.8.4-1-default x86_64 bits: 64 compiler: N/A Console: tty 1 wm: kwin_x11 
               dm: SDDM Distro: openSUSE Tumbleweed 20200906 
    CPU:       Topology: Quad Core model: AMD Ryzen 5 3400G with Radeon Vega Graphics bits: 64 type: MT MCP arch: Zen+ rev: 1 
               L1 cache: 384 KiB L2 cache: 2048 KiB L3 cache: 4096 KiB 
               flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 59090 
               Speed: 1395 MHz min/max: 1400/3700 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 1398 2: 1317 3: 1256 4: 1257 5: 1397 
               6: 1267 7: 1256 8: 1255 
    Graphics:  Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Picasso driver: amdgpu v: kernel bus ID: 06:00.0 chip ID: 1002:15d8 
               Display: server: X.Org 1.20.9 compositor: kwin_x11 driver: amdgpu FAILED: ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa 
               resolution: 1920x1200~60Hz s-dpi: 96 
               OpenGL: renderer: AMD RAVEN (DRM 3.38.0 5.8.4-1-default LLVM 10.0.1) v: 4.6 Mesa 20.1.7 direct render: Yes 
    localhost:~ #
    Any idea?
    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), AMD Ryzen 5 3400G (2020), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

  2. #2
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    1,928
    Blog Entries
    1

    Default Re: Amdgpu Trouble

    Selecting System Settings > Display and Monitor > Rendering Backend > OpenGL 3.1 seems to fix the problem.
    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), AMD Ryzen 5 3400G (2020), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

  3. #3
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    1,928
    Blog Entries
    1

    Default More Amdgpu Trouble

    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), AMD Ryzen 5 3400G (2020), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

  4. #4
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    1,928
    Blog Entries
    1

    Default More Trouble with snapshot 20201008

    Code:
    [    4.355661] kernel: amdgpu 0000:06:00.0: [drm:amdgpu_ring_test_helper [amdgpu]] *ERROR* ring gfx test failed (-110)
    [    4.355743] kernel: [drm:amdgpu_device_ip_init [amdgpu]] *ERROR* hw_init of IP block <gfx_v9_0> failed -110
    [    4.355745] kernel: amdgpu 0000:06:00.0: amdgpu: amdgpu_device_ip_init failed
    [    4.355748] kernel: amdgpu 0000:06:00.0: amdgpu: Fatal error during GPU init
    [    4.430736] kernel: BUG: kernel NULL pointer dereference, address: 0000000000000008
    [    4.430738] kernel: #PF: supervisor read access in kernel mode
    [    4.430739] kernel: #PF: error_code(0x0000) - not-present page
    [    4.263558] systemd-udevd[316]: 0000:06:00.0: Worker [334] failed
    [    4.432830] kernel: BUG: unable to handle page fault for address: 0000000000016928
    [    4.432835] kernel: #PF: supervisor read access in kernel mode
    [    4.432837] kernel: #PF: error_code(0x0000) - not-present page
    Needed to boot into snapshot 20201007 and roll back.
    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), AMD Ryzen 5 3400G (2020), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

  5. #5
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    1,928
    Blog Entries
    1

    Default Re: More Trouble with snapshot 20201008

    Quote Originally Posted by karlmistelberger View Post
    Code:
    [    4.355661] kernel: amdgpu 0000:06:00.0: [drm:amdgpu_ring_test_helper [amdgpu]] *ERROR* ring gfx test failed (-110)
    [    4.355743] kernel: [drm:amdgpu_device_ip_init [amdgpu]] *ERROR* hw_init of IP block <gfx_v9_0> failed -110
    [    4.355745] kernel: amdgpu 0000:06:00.0: amdgpu: amdgpu_device_ip_init failed
    [    4.355748] kernel: amdgpu 0000:06:00.0: amdgpu: Fatal error during GPU init
    [    4.430736] kernel: BUG: kernel NULL pointer dereference, address: 0000000000000008
    [    4.430738] kernel: #PF: supervisor read access in kernel mode
    [    4.430739] kernel: #PF: error_code(0x0000) - not-present page
    [    4.263558] systemd-udevd[316]: 0000:06:00.0: Worker [334] failed
    [    4.432830] kernel: BUG: unable to handle page fault for address: 0000000000016928
    [    4.432835] kernel: #PF: supervisor read access in kernel mode
    [    4.432837] kernel: #PF: error_code(0x0000) - not-present page
    Needed to boot into snapshot 20201007 and roll back.
    Fixed failed boot by booting with 'nomodeset' and running the following commands:
    Code:
    rm -rf /lib/firmware/amdgpu
    zypper dup
    Suspend/resume issue still persisting.
    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), AMD Ryzen 5 3400G (2020), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

  6. #6
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    1,928
    Blog Entries
    1

    Default Re: More Trouble with snapshot 20201008

    Quote Originally Posted by karlmistelberger View Post
    Suspend/resume issue still persisting.
    Fixed: https://bugzilla.opensuse.org/show_b...id=1177428#c79
    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), AMD Ryzen 5 3400G (2020), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •