Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: recent bios update results in keyboard hotkeys not working (KDE plasma)

  1. #1

    Default recent bios update results in keyboard hotkeys not working (KDE plasma)

    I recently updated my system bios due to a bug mentioned here: https://forums.opensuse.org/showthre...led-bootloader

    As a secondary side effect, I am no longer able to use several function keys. I cannot adjust screen brightness, nor can I disable the wifi card (there may be others, I haven't tried them all). I can change the settings via plasma widgets. The keys are not recognized in the KDE shortcut mappings. Any advice would be helpful. Thanks.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    29,694
    Blog Entries
    15

    Default Re: recent bios update results in keyboard hotkeys not working (KDE plasma)

    Quote Originally Posted by z2 View Post
    I recently updated my system bios due to a bug mentioned here: https://forums.opensuse.org/showthre...led-bootloader

    As a secondary side effect, I am no longer able to use several function keys. I cannot adjust screen brightness, nor can I disable the wifi card (there may be others, I haven't tried them all). I can change the settings via plasma widgets. The keys are not recognized in the KDE shortcut mappings. Any advice would be helpful. Thanks.
    Hi
    Do you need to press the Fn key as well before, if yes then check the BIOS settings, if no the likely need to do this..
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  3. #3

    Default Re: recent bios update results in keyboard hotkeys not working (KDE plasma)

    Yes, I need to press the Fn key beforehand. Fn key is enabled in the bios, and works in windows just fine.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    29,694
    Blog Entries
    15

    Default Re: recent bios update results in keyboard hotkeys not working (KDE plasma)

    Quote Originally Posted by z2 View Post
    Yes, I need to press the Fn key beforehand. Fn key is enabled in the bios, and works in windows just fine.
    Hi
    Can you check the boot log for acpi errors/failed services;

    Code:
    journalctl -b --no-pager | egrep "acpi|error"
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  5. #5

    Default Re: recent bios update results in keyboard hotkeys not working (KDE plasma)

    Here are the related errors and other random stuff:
    Code:
    acpi PNP0A08:00: _OSC: OS supports [ExtendedConfig ASPM ClockPM Segments MSI EDR HPX-Type3]
    Aug 22 09:02:10  kernel: acpi PNP0A08:00: _OSC: platform does not support [AER]
    Aug 22 09:02:10  kernel: acpi PNP0A08:00: _OSC: OS now controls [PCIeHotplug SHPCHotplug PME PCIeCapability LTR DPC]
    Aug 22 09:02:10  kernel: ACPI Error: Aborting method \NEVT due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190703/psparse-531)
    Aug 22 09:02:10  kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.LPCB.ECDV._Q66 due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190703/psparse-531)
    Aug 22 09:02:10  kernel: clocksource: acpi_pm: mask: 0xffffff max_cycles: 0xffffff, max_idle_ns: 2085701024 ns
    Aug 22 09:02:10  kernel: acpi PNP0C14:02: duplicate WMI GUID 05901221-D566-11D1-B2F0-00A0C9062910 (first instance was on PNP0C14:01)
    The lines with "ACPI Error:" were repeated a bunch of times. I did not include all the duplicates here.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    29,694
    Blog Entries
    15

    Default Re: recent bios update results in keyboard hotkeys not working (KDE plasma)

    Quote Originally Posted by z2 View Post
    Here are the related errors and other random stuff:
    Code:
    acpi PNP0A08:00: _OSC: OS supports [ExtendedConfig ASPM ClockPM Segments MSI EDR HPX-Type3]
    Aug 22 09:02:10  kernel: acpi PNP0A08:00: _OSC: platform does not support [AER]
    Aug 22 09:02:10  kernel: acpi PNP0A08:00: _OSC: OS now controls [PCIeHotplug SHPCHotplug PME PCIeCapability LTR DPC]
    Aug 22 09:02:10  kernel: ACPI Error: Aborting method \NEVT due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190703/psparse-531)
    Aug 22 09:02:10  kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.LPCB.ECDV._Q66 due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190703/psparse-531)
    Aug 22 09:02:10  kernel: clocksource: acpi_pm: mask: 0xffffff max_cycles: 0xffffff, max_idle_ns: 2085701024 ns
    Aug 22 09:02:10  kernel: acpi PNP0C14:02: duplicate WMI GUID 05901221-D566-11D1-B2F0-00A0C9062910 (first instance was on PNP0C14:01)
    The lines with "ACPI Error:" were repeated a bunch of times. I did not include all the duplicates here.
    Hi
    What about loaded modules are their wmi ones loaded? That last entry may be an issue, not sure.
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  7. #7

    Default Re: recent bios update results in keyboard hotkeys not working (KDE plasma)

    checking dmesg for wmi yields:

    Code:
    Aug 22 09:02:10  kernel: wmi_bus wmi_bus-PNP0C14:03: WQBC data block query control method not found
    Aug 22 15:02:13  kernel: input: Dell WMI hotkeys as /devices/platform/PNP0C14:03/wmi_bus/wmi_bus-PNP0C14:03/9DBB5994-A997-11DA-B012-B622A1EF5492/input/input9
    Aug 22 15:02:14  kernel: ath10k_pci 0000:6d:00.0: htt-ver 3.60 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1

  8. #8

    Default Re: recent bios update results in keyboard hotkeys not working (KDE plasma)

    Could this be caused by a grub configuration issue? My recent bios update was due to a problem with the new shim package, so I'm wondering if there is some other issue with the bootloader. Granted, my knowledge of bootloaders is limited.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    14,426
    Blog Entries
    3

    Default Re: recent bios update results in keyboard hotkeys not working (KDE plasma)

    Quote Originally Posted by z2 View Post
    Could this be caused by a grub configuration issue?
    Very unlikely, unless you changed the kernel parameters in Yast bootloader. The shim problem you were having is not related to this issue.
    openSUSE Leap 15.2; KDE Plasma 5.18.5;

  10. #10

    Default Re: recent bios update results in keyboard hotkeys not working (KDE plasma)

    Quote Originally Posted by nrickert View Post
    Very unlikely, unless you changed the kernel parameters in Yast bootloader. The shim problem you were having is not related to this issue.
    Ok, thanks. One more piece of information: Some of the function keys work, but not others. For example, I can toggle the keyboard backlight and change the volume, but the screen brightness and wifi toggle do not work.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •